Schitterende klimaatdocu Samuel in the Clouds

samuel in the clouds

4 augustus in de bioscopen

In Bolivia smelten de gletsjers. Samuel, een oude skiliftbediende, kijkt vanuit zijn raam uit over het dak van de wereld. Generaties lang leefde en werkte zijn familie in het besneeuwde berglandschap, maar nu valt er geen sneeuw meer. Terwijl wetenschappers de onheilspellende veranderingen meten en bediscussiëren, eert Samuel de oude berggeesten. Wolken blijven voorbij drijven.

Regisseur Pieter Van Eecke over Samuel in the Clouds: “Onze planeet snelt razendsnel naar de afgrond. Klimaatexperts voorspellen dat de bevolking van de Andes door het verdwijnen van de gletsjers in tien tot twintig jaar watertekorten zal hebben. Samuel is een ooggetuige. De gletsjer op zijn goddelijke berg Chacaltaya is voor altijd verdwenen. Toch blijft hij geloven dat hij de oude skihellingen terug zal vinden. Op die bergtop staat de spirituele visie van Samuel tegenover het rationele van de wetenschappers, die nog meer verloren lijken dan Samuel.

Ik beschouw de situatie als een menselijke allegorie. Ondanks de overduidelijke veranderingen zien we de realiteit niet onder ogen. Het orkest speelt door, maar de Titanic zinkt.”

MO: “Samuel in the Clouds is een impressionistische film over een tijdperk dat voorgoed voorbij is. Meer dan een reportage over klimaatverandering is het een allegorie voor ons huis, ons ecosysteem, dat in elkaar stort.”
Knack: “Soms vertelt één documentaire meer dan rapporten van duizend pagina’s… Een absolute must-see.”
De Morgen: “Fantastisch.”

Samuel in the Clouds (website, facebook, twitter)
Regie: Pieter Van Eecke, camera: Johan Legraie, geluid: Felix Blume, montage: Octavio Iturbe, sound design: Senjan Jansen, coproducent: Katja Draaijer, BALDR Film, producent: Hanne Phlypo, Clin d’oeil

Meer informatie over Cinema Delicatessen op de website en bekijk ook die prachtige set foto’s!

 

samuel in the clouds

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *