The Climate Group voorziet afgelegen delen India van zonne-energie

zonne-energie

Nationale Postcode Loterij investeert mee in voorziening oplaadbare LED-lampen

Toegang tot veilige, goedkope en milieuvriendelijke energie: met het project Bijli – Clean energy for all maakt non-profit organisatie The Climate Group dat mogelijk, voor en met plattelandsbewoners in India. Inmiddels zijn ruim 50.000 mensen in drie staten in India aangesloten op lokale netwerken van zonne-energie, dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Dit duurzame Bijli-initiatief zorgt voor een lagere uitstoot van CO2, is beter voor de gezondheid en draagt bovenal bij aan een hoger doel: een beter klimaat en een schone toekomst. Met het aansluiten van deze substantiële groep gebruikers streeft The Climate Group met het project Bijli (‘elektriciteit’ in Hindi) er naar om te laten zien dat het mogelijk is een business model te handhaven waarin het gebruik van zonne-energie voor iedere belanghebbende rendabel is, zowel voor de gebruikers als voor de lokale partners die de zonnepanelen en LED lampen leveren.

climate group climate group climate group climate group

Wereldwijd hebben ongeveer 1,2 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Een derde hiervan –zo’n 400 miljoen- woont in India. Met name in de landelijke gebieden zijn energievoorzieningen zeer schaars. Zodra het donker wordt, zijn de meeste gezinnen en dorpen afhankelijk van stroomvoorziening op kerosine,- en diesellampen. Deze bronnen zijn gevaarlijk, duur en bovendien slecht voor het milieu. The Climate Group zet zich in voor dé oplossing voor dit probleem en zet in op een manier waarop meer mensen toegang krijgen tot veilige, goedkope en milieuvriendelijke elektriciteit, via lokale elektriciteitsnetwerken en oplaadbare LED lampen.

climate group

Alle foto’s: The Climate Group


Zeker van zon

India kent maar liefst 300 zonne-dagen en daar maakt The Climate Group met het project Bijli optimaal gebruik van. Bijli zorgt voor schone, goedkope zonne-energie voor dorpelingen in drie staten in India: Maharashtra, West Bengal en Uttar Pradesh. Door te investeren in zonnepanelen systemen die voor hun energievoorziening niet afhankelijk zijn van een verbinding met de grote elektriciteitsnetwerken, kunnen veel meer mensen in India en daarbuiten toegang tot schone elektriciteit krijgen.

Lokale energienetwerken
Concreet laat het project zien dat het mogelijk is mensen aan te sluiten op micro-grids: kleine, lokale energienetwerken, bestaande uit zonnepanelen, LED lampen, opladers voor telefoons en kleine apparaten zoals een ventilator. Het huishouden, sociale activiteiten, werk en studie worden hierdoor een stuk toegankelijker. Doordat er wordt samengewerkt met lokale partners, en de netwerken en producten worden verkocht in plaats van weggegeven, is het model rendabel. De lokale partners en bedrijven verdienen hun investeringen simpelweg terug. Daarbij geeft Bijli een boost aan de werkgelegenheid in de gebieden. Het project is mogelijk dankzij de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers.

Zonnige toekomst
Door het stimuleren van het produceren van milieuvriendelijke energie wordt gewerkt aan een gezond klimaat, met als hoger doel een koolstofarme toekomst wereldwijd. Project Bijli toont aan effectief te zijn en de verwachtingen voor de toekomst zijn positief gestemd. Er wordt momenteel gewerkt aan een fonds, waar bedrijven en organisaties in kunnen investeren. Het wordt een fonds dat zorgt dat er nog meer geld vrij komt voor goedkope, veilige en milieuvriendelijke energie in India. Dit alles op een duurzame manier die voor de lokale bevolking zelf te reguleren en financieren is.

climate group

 

Over The Climate Group
The Climate Group is een bekroonde, internationale non-profit organisatie en ziet klimaatsverandering als een kans. Een kans voor een omslag naar het gebruik van schone en duurzame energie. The Climate Group gelooft in ‘een schone revolutie’: het minimaliseren van het grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen. Dit doen zij door het stimuleren van het produceren van milieuvriendelijke energie door middel van innovatieve en schone technieken. Duurzame en schone energie, bijvoorbeeld uit zon of wind, raakt nooit op en is vriendelijk voor milieu, mens en dier. The Climate Group is een van de goededoelen organisaties die worden ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

 

Ook leuk om te lezen..
> Zonnepanelen te huur voor Nuon klanten
> Eerste veld met drijvende en meedraaiende zonnepanelen

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *