Weer tijd voor weerstand – tips van Kinderbuik&co

Column Judith Beckers, kinderbuik&co medisch specialistisch centrum

Je bent wat je verteert: dag in dag uit, jaar in jaar uit komt er van alles bij je binnen. Eten, drinken, gedachten, emoties. Als je iets verteert krijgen je lichaam en denkgeest energie; maar als je dat niet goed kan verteren, geeft het minder of helemaal geen energie.
Kinderarts Dr. Judith M. Deckers-Kocken vertelt over ‘weerstand’.

weerstand

Dr. Judith M. Deckers-Kocken

Tijdens de studie geneeskunde leerde ik over weerstand, je afweersysteem en wat er nodig is voor een gezond afweersysteem. Wanneer ‘ziekte’ van buiten af je lichaam binnen komt, bijvoorbeeld een virus of bacterie, ontstaat er een reactie in je lichaam. Je afweersysteem vecht tegen de bacterie of virus  zodat het niet meer actief is, verdwijnt en je niet ziek wordt. Je darmen spelen een belangrijke rol bij je afweer. Je bent wat je verteert: dag in dag uit, jaar in jaar uit komt er van alles bij je binnen. Eten, drinken, gedachten, emoties. Als je iets verteert krijgen je lichaam en denkgeest energie. Als je iets niet goed kan verteren, bijvoorbeeld omdat je stress ervaart geeft het minder of helemaal geen energie.

Onderdrukken van ziekte met medicijnen is niet altijd voldoende. Bewust worden van de oorzaak onder de klacht door aandacht en ondersteuning met bodymind-technieken draagt bij aan herstel van balans en evenwicht in jezelf. Je kunt zelf helpen je evenwicht helpen herstellen en ‘heel’ worden, genezen. Dat doe je door helemaal jezelf te zijn, te voelen wat er is, dit te leren accepteren. Als je gezond en vers eet en drinkt en eet wat bij jou past, gaat je lichaam positief veranderen. Je huid krijgt meer kleur, je krijgt minder puistjes, je nagels worden harder en breken minder snel. Bovendien kan door gezond eten de vorm van je lichaam veranderen en nog mooier worden en verhoogd je weerstand, je gaat je gezonder voelen. Normaal gesproken heb je geen voedingssupplementen (vitamines, mineralen, of andere stoffen) nodig, want je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen wanneer je gevarieerd en gezond eet. Een vitamine is een stof die je lichaam nodig heeft om te groeien en gezond te blijven. Vitamines worden niet door je lichaam gemaakt, behalve vitamine D. Vitamines krijg je via je eten binnen. Vitamine A is er bijvoorbeeld voor de groei en tegen infecties. Vitamine C beschermt je tegen infecties en zorgt voor je weefsels en organen.

weerstandEen andere vorm van weerstand kan er voor zorgen dat je juist uit balans raakt en je ziek voelt of niet lekker in je vel zit.  Herken jij dit? Verzet vanbinnen, doordat er iets gebeurt, iemand zegt of doet iets wat een vervelend gevoel van binnen geeft.  De neiging bestaat om te reageren, in de ‘aanval te gaan’ (door iets onaardigs te zeggen) of in de verdediging te gaan (ja, maar…), of te vluchten (bijvoorbeeld weglopen of je mond houden uit angst). Het is niet eenvoudig om je niet vast te klampen aan een beperkt zelfbeeld, overtuigingen, gehechtheid en het gevoel van ‘moeten’.  Bovendien is contact met een ander mens niet altijd eenvoudig en lijkt er soms een wereld van verschil. De enige manier om hiermee om te gaan is een brug te bouwen. Dit begint in jezelf: door begrip te hebben voor je emoties, gedachten en gevoelens. Mensen zijn nu eenmaal allemaal uniek en verschillend, en spelen een andere rol. Je kan de rol van een ander niet veranderen. Hoe je je eigen rol speelt kan je wel beïnvloeden. Je kan leren weerstand lichter te maken door niets te doen, stil te zijn en begrip en aandacht te hebben voor jezelf door gebruik te maken van je ademhaling door meditatie en yoga. Jezelf, andere mensen, situaties en omstandigheden accepteren is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven. Wat zijn je talenten? Waar ben je goed in en wordt je blij van? Waar is een ander goed in? Wanneer je gaat doen waar je goed in bent, ontstaat er succes in plaats van weerstand. Geduld, tolerantie en enthousiasme zorgen dat je beter in je vel zit en het tegenovergestelde van weerstand ontstaat: stroming, flow, dingen ontstaan vanzelf. Wat kan je leren van een ander? Wat waardeer je in een ander en hoe kan je een ander ondersteunen of helpen?

kinderbuik-voedselHet is soms goed om van omgeving te veranderen wanneer je je niet gezien, gehoord of begrepen voelt. Zolang je niet naar jezelf kijkt en de oorzaak buiten jezelf legt zal er niets veranderen. De buitenwereld is als het ware je spiegelbeeld en laat je zien wat er voor de spiegel staat. Sta jezelf toe om naar jezelf te kijken en ben aardig en vriendelijk voor jezelf, want waar je ook gaat, je neemt altijd jezelf mee. 

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland voor kinderen, waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn met een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken, waar ouders en kinderen worden begeleidt en voeding als je beste medicijn wordt gebruikt. 

kinderbuik&co medisch specialistisch centrum

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL en oprichter Kinderbuik&co,
en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten. 

Meer lezen?
> Koken met voedselintollerantie
> Ontdekkingsreis naar een duurzamere wereld
Better Places: Vijf tips voor duurzaam reizen in Colombia

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *