Kids Climate Conference levert Tweede Kamer ideeën om leefklimaat te verbeteren

“De Kids Climate Conference“ is een zelfstandig merk onder de paraplu van CenterParcs” zegt  Jean Henkens. Hij is bioloog bij CenterParcs en oprichter van de Kids Climate Conference. Het is het grootste duurzaamheidsevenement voor kinderen. Het bedenken van creatieve oplossingen voor onder andere energie- en milieuproblemen heeft concreet inhoud gekregen door de presentatie van 14 aandachtspunten aan het einde van de “Klimaattop voor kids”.

Dit resultaat wordt op 14 november in een eindrapport gepresenteerd aan de Tweede Kamer als duurzaamheid en milieu op de agenda staat.

Voor de vierde keer is Center Parcs gastheer van de Kids Climate Conference, ditmaal in Het Heijderbos in Noord-Limburg. Het evenement bedoeld voor kinderen van 8 tot 14 jaar, richt zich op de ontwikkeling van het duurzaamheidsbesef. Gedurende het weekend van 23-25 september 2016 was een speciaal evenemententerrein ingericht. Meer dan 175 kinderen uit België en Nederland deden actief mee aan de workshops en discussieerden zaterdagmiddag met Prinses Laurentien over het thema ‘klimaat en energie’. Doel van het event is -zoals gezegd- om de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat jongeren daadwerkelijk bijdragen aan het beter maken van onze Aarde.

Kennismaken met energie
Gedurende de conferentie waren er zeven workshops waar de kinderen in kleine groepjes kennis konden maken met het onderwerp ‘energie’. De workshops werden georganiseerd door de Waterspaarders (Missing Chapter Foundation), Wereld Natuurfonds (WNF), Staatsbosbeheer, Stichting Houdt Nederland Schoon, Eni, Klimaatverbond Nederland, Albron en E-ON. Nadenken over het opwekken van elektriciteit, het schoonhouden van ons milieu, verstandig omgaan met water, het openen en vullen van de koelkast en de toekomst van de Afrikaanse jungle waren aandachtspunten die vertaald werden in doe-activiteiten.
Zo werd bij het WNF olifantenpoep onderzocht, maakten deelnemers aan de workshop van de Waterspaarders doeken die bij zwembaden van Center Parcs worden opgehangen – met de doeken wordt onder andere gewezen op het besparen van water bij het douchen. Voor de politici in de Tweede Kamer zijn de ideeën geformuleerd zoals het ontwikkelen van een spelletjespakket om plastic te recyclen, het aanleggen van tuintjes bij scholen zodat die door kinderen verzorgd kunnen worden, het gezamenlijk werken in openbare moestuinen, het hergebruiken van verpakkingen stimuleren en het zoveel mogelijk eten van lokale producten.

Gezamenlijk initiatief
De Kids Climate Conference  is een gezamenlijk initiatief van Wereld Natuur Fonds en Center Parcs. In 2017 viert de KCC haar lustrum. Het WNF is in bijna 100 landen vertegenwoordigd en is de grootste onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie ter wereld. Center Parcs is de grootste aanbieder van korte vakanties en is een onderdeel van de Pierre & Vacances Center Parcs Group.

Het eindrapport met de oplossingen wordt 14 november aangeboden.

Meer lezen?

> Kwart van alle stroom in Nederland kan door burgers opgewekt worden.
> Meer hergebruik plastic flessen mogelijk in het bedrijfsleven

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *