NLdoet: dit weekend mega-aandacht voor sociale initiatieven

NLdoet op 8410 locaties en stemweekend Oranje Fonds Kroonappels.

In het weekend van 15, 16 en 17 maart is het bij maatschappelijke organisaties in Nederland een drukte van jewelste. Tijdens NLdoet op vrijdag en zaterdag zijn er meer klussen dan ooit te doen. Het zijn er ruim 8400, een stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Daar gaan naar verwachting ook meer vrijwilligers aan de slag: zo’n 310 duizend. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos* dat het Oranje Fonds liet uitvoeren. Daarnaast kan men op de meeste plekken in het Koninkrijk stemmen op hun lokale favoriete organisatie. Er zijn in totaal 3914 sociale initiatieven in de race voor de Oranje Fonds Kroonappels.

In 2013 organiseert het Oranje Fonds NLdoet voor de negende keer. De belangstelling vanuit vrijwilligers is ongekend groot. Hoewel zij nog steeds het vaakst aan de slag gaan met collega’s (33%), is klussen in persoonlijke kring ook populair. 34 procent doet dat met vrienden, buren of familie. 43 procent van de deelnemende vrijwilligers vindt NLdoet een mooie manier om zich in te zetten als vrijwilliger. Vooral in de zorgsector zijn veel klussen georganiseerd (30%), maar ook bij dorpshuizen en welzijnsorganisaties (25%), bij scholen en kinderopvang (8%) en bij natuurorganisaties (4%) is veel te doen.

NLdoet

Oranje Fonds Kroonappels
Ter gelegenheid van de troonswisseling startte het Oranje Fonds de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘We zijn blij verrast met alle aanmeldingen! In 95% van alle gemeenten en Caribische eilanden meldden organisaties zich aan. Zo laten we onze toekomstige Koning en Koningin zien welke prachtige initiatieven mensen in ons Koninkrijk voor elkaar organiseren.’ Komend weekend vindt de publieksstemronde plaats. Stemmen is mogelijk van vrijdagochtend 09.00 uur tot en met zondagavond 20.00 uur (Nederlandse tijd). Na deze stemronde volgen er nog twee door deelnemende organisaties en deskundigen. De drie uiteindelijke winnaars krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel, €50.000,= en een Appeltje van Oranje, uitgereikt door de nieuwe Koning en Koningin.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het Fonds ongeveer € 30 miljoen aan zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en van Vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

*Ipsos ondervroeg 1002 respondenten van 15 t/m 60 jaar.

www.Kroonappels.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *