Sociale onderneming Buitengewoon maakt werk van werkgeluk voor iedereen

Een route en een baan voor iedereen die aan het werk wil. Met deze missie maakte de sociale onderneming Buitengewoon vorig jaar een vliegende start. Initiatiefnemer Etienne Friederichs vertelt over de eerste resultaten.

Facilicom Group de meest inclusieve organisatie van Nederland maken. Dat was de inzet van de sociale onderneming Buitengewoon, die in 2018 na een jaar van intensieve voorbereiding officieel van start ging. Het initiatief van Facilicom Group creëert kansen voor mensen die graag aan het werk willen maar de aansluiting niet vinden. Een jongere die net van school komt. Een oudere die nog volop wil meedoen. Een statushouder met grenzeloos talent.

“Onze insteek klinkt simpel. Maar onze aanpak is uniek”, zegt Etienne Friederichs, initiatiefnemer en sociaal ondernemer van Buitengewoon. “We starten vanuit de motivatie van de kandidaat. Het gaat niet om een cv of lijstjes met functie-eisen. We kijken gewoon naar wat iemand nodig heeft. Dat kan een opleiding zijn, maar ook een stageplek of een werkervaringsplaats. Vervolgens leggen we de verbinding met vacatures van Facilicom Group, onze opdrachtgevers en andere (sociale) ondernemingen.”

Buitengewoon maakt het super

“Onze buitengewone aanpak werkt. Dat durven we na het opstartjaar zeker te zeggen”, zegt Friederichs. “Meer dan veertig mensen hebben ons het vertrouwen gegeven dat we iets voor hen kunnen betekenen. Zij hebben de kans gepakt om door te stromen naar een betaalde baan en hebben daar samen met ons de schouders onder gezet.” Buitengewoon kijkt naar de talenten, mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van elke kandidaat en zoekt daar de juiste manier bij om mensen zo goed en snel mogelijk te laten doorgroeien naar een reguliere baan. Soms is er eerst een stage of proefplaatsing nodig om mensen te laten ervaren hoe het is om (weer) aan het werk te zijn.

Veel belangrijker dan de cijfers uit het jaarverslag* vindt Friederichs dat de werkwijze van Buitengewoon een enorme vlucht heeft genomen. “Buitengewoon is een breed gedragen initiatief geworden waar mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende profielen een plek hebben gevonden. Veel sociale ondernemingen hebben een specifieke doelgroep. Bij Buitengewoon is iedereen welkom – van bijstandsgerechtigden tot Nuggers (mensen zonder recht op uitkering, die daardoor weinig tot geen ondersteuning krijgen om zelfstandig aan het werk te komen). Daarmee geven we een extra impuls aan de missie van Facilicom Group om samen te werken aan een inspirerende leefomgeving voor iedereen. Daaraan voegt Buitengewoon toe: mét iedereen.”

Kickstart in Utrecht

De kickstart van Buitengewoon vond plaats in Utrecht. De sociale buurtteams van Incluzio, de expert in zorg en welzijn binnen Facilicom Group, komen daar met veel kwetsbare mensen in aanraking. In nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en sociaal betrokken opdrachtgevers van Facilicom Group in de regio zet Buitengewoon stappen naar een arbeidsmarkt waar voor iedereen een kans is.

Friederichs: “Werkgevers zijn doorgaans op zoek naar een schaap met vijf poten, of op zijn minst naar een ervaren werknemer die aan allerlei specifieke opleidings- en functie-eisen voldoet. Met de gemeente, buurtteams en sociale ondernemingen als partners kunnen we de zaken omdraaien: we komen in contact met mensen die aan de zijlijn staan en kijken op basis van wat zij kunnen wat we gaan doen. Als bevlogen ondernemers ruimen we drempels en belemmeringen op de route naar een betaalde baan gewoon op.”

Ook binnen Facilicom Group ziet Friederichs de resultaten. “Buitengewoon vervult steeds meer de rol van servicegericht expertisecentrum waar collega’s terecht kunnen voor advies en ondersteuning bij bijvoorbeeld het schrijven van tenders waarin social return belangrijk is.”

Zo veel mogelijk waarde

De grootste uitdaging is volgens Friederichs om Buitengewoon nu niet te snel te laten groeien. “Met het commitment, het vertrouwen en de trots van Facilicom Group staan we natuurlijk in de startblokken om Buitengewoon verder uit te bouwen. Maar ons doel is niet om zo groot mogelijk te worden. Het gaat om de aandacht voor de mensen die anders aan de kant staan. Idealiter pakken alle ondernemingen in Nederland hierin hun verantwoordelijkheid. Zo lang dat niet gebeurt gaan wij op zoek naar de plekken waar we zo veel mogelijk van waarde zijn.”

In Utrecht ziet Buitengewoon mogelijkheden om de samenwerking met partners te verdiepen en naar een hoger plan te tillen. “We zien bijvoorbeeld mogelijkheden om een unieke koppeling te maken tussen begeleiding op de werkvloer en coaching in de persoonlijke levenssfeer. Want waarom zouden we naast jobcoaching niet ook kijken naar de woonomstandigheden, gezinssituatie en financiële positie van de kandidaat? Wil je écht het verschil maken dan is een integrale aanpak met samenwerking op verschillende aandachtsgebieden essentieel.”

Landelijk netwerk

Buitengewoon heeft inmiddels op allerlei plekken in het land een groot netwerk opgebouwd. In onder meer Delft, de Zaanse Regio en landelijke asielzoekerscentra starten nieuwe projecten. Gemeenten en (sociale) ondernemingen uit het hele land weten Friederichs en zijn collega’s te vinden als zij kandidaten in beeld hebben. “Wij zijn nu aan zet om deze mensen te verbinden met de mogelijkheden binnen de divisies van Facilicom Group. Met het commitment van een mensenbedrijf als Facilicom Group kunnen we de mensen die we begeleiden de garantie geven dat ze bij ons terecht kunnen voor een baan met perspectief.”

Rotterdam is een van de plaatsen waar Buitengewoon binnenkort het verschil wil maken. Facilicom Group ondertekende recent het Rotterdamse Leerwerkakkoord. De gemeente, het Havenbedrijf en een aantal grote bedrijven in de regio hebben daarin afgesproken om een brede groep mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt. “Daarbij trekken we samen op met onze collega’s van WMO Radar – en maken we gebruik van het feit dat Facilicom Group een groot aantal opdrachtgevers en eigen kantoren in de regio heeft. Deze locaties richten wij in als veilige omgevingen waar onze buitengewone talenten werkervaring opdoen en van daaruit doorstromen naar banen in de buurt.”

Warm hart en open blik

Hoe is het succes van Buitengewoon te verklaren? Dat heeft volgens Friederichs alles te maken met daadkracht. “Buitengewoon maakt echt het verschil voor mensen die in hun leven al vaak teleurgesteld zijn. Omdat ze nieuw in Nederland zijn, een arbeidsbeperking hebben of in de schulden zaten. We acteren vanuit het hart en kijken met een open blik naar wat er mogelijk is voor mensen die anders weinig perspectief krijgen.”

“Buitengewoon past ook naadloos in de opkomende betekeniseconomie”, vult Friederichs aan. “Daarin kijken talenten niet zozeer naar bedrijven die zo veel mogelijk winst maken. Zij lopen warm voor ondernemingen die een positieve impact hebben op de samenleving en de wereld om ons heen – en die vanuit die insteek een positief rendement willen realiseren. Dat perspectief geeft ons ook het vertrouwen dat de komende jaren ook weer buitengewoon worden.”

 

  

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.