tewaterlating ‘De Wereld van Zwerfvuil’


21 juni gaat er 250 kilo zwerfafval het IJ in!

Het zwerfafval is verwerkt in een kunstwerk van Peter Smith (stichting Klean). Bestaande uit een globe, ‘De Wereld van Zwerfvuil’ genaamd. De globe komt bekleed met honderden plastic flesjes midden in ’t IJ te liggen. Tussen het Centraal Station en EYE, het nieuwe filmmuseum in Amsterdam.
Op vrijdag 21 september, de landelijke Keep It Clean Day! In Nederland, zal het kunstwerk weer ‘t IJ verlaten.

Met deze actie vraagt de organisatie van Keep It Clean Day! samen met stichting Klean aandacht voor de grootste opruimactie die Nederland ooit kende, op vrijdag 21 september 2012.
Op 21 september maken we met zoveel mogelijk mensen Nederland schoon van zwerfafval. Iedereen raapt het zwerfvuil op dat hij of zij tegenkomt die dag en gooit het in de vuilnisbak. Groepen mensen ruimen natuurgebieden op. En de woonwijken waarin we leven. Met zijn allen kunnen we dit in één dag! Particulieren, bedrijven, scholen en organisaties.

WorldCleanUp
Op 3 mei 2008 ruimde Estland haar land op. In één dag. Dit grass- root initiatief werd overgenomen door 19 andere landen, waarbij het in Slovenië (2010) lukte om 15% van de bewoners te activeren. 270.000 deelnemers ruimden het land op. Wederom in één dag. Door de Estlandse organisatie is nu een WorldCleanUp georganiseerd waarbij tussen 24 maart – 25 september 94 landen op de wereld deelnemen.
West-Europa is hier een samenwerking in aan gegaan: Op vrijdag 21 september ruimen Nederland en Duitsland hun land op. Op zaterdag 22 september doen België en Frankrijk datzelfde. Een grondgebied van 980.000 km2 waarop 172 miljoen mensen wonen wordt schoongemaakt. Door de bevolking. In twee dagen.

Keep It Clean Day!
Keep It Clean day! is de Nederlandse dag van de wereldwijde WorldCleanUp. Vanuit een projectteam, ondersteund door sponsoren en regionale coördinatoren, worden honderden Nederlanders geënthousiasmeerd om in hun eigen regio groepen op te starten en mee te doen. Bewust gekozen voor vrijdag 21 september zodat scholen, bedrijven en organisaties eenvoudig aan kunnen sluiten bij het schoner maken en opruimen van hun directe omgeving. Iedereen is uitgenodigd mee te doen!

Huidige sponsoren: AgentschapNL, GemeenteSchoon, NVRD, ABC Alliantie, Earth Cleaner, Konnektid, Ventanaz, Hensel hosting, S2M, MenZ en Media, EYE het nieuwe filmmuseum van Amsterdam. Samen met regionale organisaties die belangeloos medoen in de eigen omgeving.

De Wereld van Zwerfvuil
Kunstproject ‘De wereld van Zwerfvuil’ is een initiatief van fotograaf Peter Smith van Stichting Klean, die werkt aan het terugdringen van zwerfafval in Nederland. ‘de Wereld van Zwerfvuil’ kent een doorsnede van 5 meter en is gebouwd van plastic flesjes gevonden op straat. Volwassenen en kinderen hebben gevonden flesjes gebracht, en Peter geholpen de globe te bouwen. Er zijn tevens lege flesjes uit onder meer Rusland, Colombia en Estland te vinden op de wereldbol. Deze globe laat zien hoe de som van kleine acties – iemand laat een plastic flesje op straat vallen- een enorm probleem oplevert: De Plastic Soep in onze oceanen.

Dit project wordt gesteund door het WNF en Enexis, de Dopper, De Betere Wereld, Deep, Science Media, Lush, Amsterdam-Noord, Stichting NDSM, Stichting Kinetisch Noord, Stichting Noordzee, de Vries Staalwerk.

> WorldCleanUp www.letsdoitworld.org
> KeepItCleanDay www.keepitcleanday.nl
> Stichting Klean www.kleanworldwide.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.