De 5 leukste tips voor een duurzame kerst

De 5 leukste tips voor een duurzame kerst

Het is nooit te vroeg om aan kerst te denken, toch? Het is niet zonder reden dat er op sommige plekken het hele jaar door kerstwinkels geopend zijn. En vooral als je voornemens hebt om dit jaar eindelijk een duurzame kerst te vieren, is het goed om alvast een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Outfits, duurzame en originele kerstpakketten, én natuurlijk de cadeaus onder boom. Eigenlijk alles waar je maar aan kunt denken rondom kerst kun je verduurzamen. Dit zijn onze 5 leukste tips hiervoor.

Kerstboom: ja of nee?

En moet het dan een echte kerstboom of een kunstkerstboom zijn? Wat is het meest duurzame? Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Een echte kerstboom moet natuurlijk gekapt worden en wordt na gebruik vaak snel weer weggegooid. Een kunstboom gaat heel lang mee, maar is vaak wel van plastic en niet recyclebaar. En zo’n boom is vaak pas milieuvriendelijk te noemen als je hem minimaal 9 jaar achter elkaar hebt gebruikt. Natuurlijk kun je ook een houten kunstboom kopen, maar dat brengt niet dezelfde sfeer met zich mee.

Er zijn eigenlijk drie opties:

  1. Een echte kerstboom kopen en dan bij voorkeur een Nordmann of Douglas. Deze bomen gaan vaak iets langer mee. Kerstbomen kún je ook adopteren, dus dat zou ook nog een optie kunnen zijn.
  2. Plant je kerstboom na het eerste gebruik en zet hem het jaar erop weer in huis.
  3. Koop een kunstboom waarvan je zeker weet dat hij lang meegaat. Desnoods let je bij de aankoop nog eens extra op het materiaal, als je daar nog iets in kunt betekenen.

Duurzame kerstoutfit

Natuurlijk is het leuk om ieder jaar voor kerst een nieuwe outfit te kopen. Maar of dat nodig is, is een tweede. Het hergebruiken van je kleding is wellicht de slimste optie, maar het is ook hartstikke logisch als je tóch net even dat speciale jurkje wil kopen voor de kerst van dit jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig harstikke veel duurzame kledingmerken en is er niets mis met een nieuw outfit die je daar koopt. Alleen maar leuk!

Duurzame kerstcadeaus

Je hebt steeds meer en meer leuke opties om een duurzaam kerstcadeau te geven. Je kunt ervoor kiezen een activiteit als cadeau te geven in plaats van een fysiek presentje. Dan ga je samen op pad naar het theater, uiteten in een restaurant of naar een winters attractiepark, zoals Slagharen of de Efteling. Kies je wel voor fysieke cadeaus, dan kun je bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel om deze kopen. Of rondstruinen op Marktplaats en Vinted wil ook vaak lonen. Dan geef je een product een tweede leven en dát is ook heel belangrijk.

Cadeaupapier dat je zelf ooit eens hebt gekregen kun je ook hergebruiken. Of oude tijdschriften zijn ook een prima manier om je cadeau mee in te pakken.

Duurzaam kerstdiner

We vinden het heerlijk om tijdens de kerst uitgebreid een driegangendiner te koken of lekker te gourmetten. Maar als je rekening wil houden met de wereld, dan kun je met kleine aanpassingen een heel fijn duurzaam kerstdiner organiseren. Bijvoorbeeld door geen of minder vlees te serveren, lokale producten te kopen, te kiezen voor seizoensgroenten en te koken op een inductieplaat.

Origineel kerstpakket

Een origineel kerstpakket bestellen is in zekere zin ook duurzaam, omdat mensen er meer waardering voor zullen hebben dan voor een ondoordacht pakket waarvan de helft wordt weggegooid. Dat is zó zonde. Een kerstpakket bestellen met een originele inhoud zorgt voor meer waardering op de lange termijn. En als je voor een echt duurzaam kerstpakket wil gaan, dan kun je daar altijd navraag naar doen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *