Jouw afval, heel wat waard!

We Beat The Mountain

Je hebt nog nooit zoveel plezier van je afval gehad als vrijdag 20 mei aanstaande. Want dan vindt in Utrecht de allereerste We Beat The Mountain Day plaats. De allereerste editie van dit open festival met als opvolgers Kopenhagen, New York en Kaapstad. Het festival vraagt aandacht voor de wereldwijde afvalberg en vooral ook de waarde van dit afval. Dus ook van jouw afval! En dat gebeurt groots en met heel veel fun! Together we can beat the mountain of trash!

Door Erwin Polderman

Steeds meer zijn mensen en bedrijven bezig met duurzaam ondernemen doordat de fossiele grondstoffen als olie dreigen op te raken en het wereldwijd zelfs op relatief korte termijn problemen geeft. Van het afval dat de mens weggooit, kan 50% gebruikt worden om nieuwe producten kunst of andere functionele dingen van te produceren. En, de mens gooit veel weg! Het doel van We Beat The Mountain Day (WBTM Day) is om consumenten, ondernemers én de overheid op een inspirerende manier bewust te maken van de waarde van afval.

Gevarieerd festivalprogramma
Het festivalprogramma speelt zich af op en rondom het Domplein/Mariaplaats. Het bestaat uit inspirerende sprekers die hun visie geven op het gebied van duurzaamheid, exposities van aanstormende garbage artists, interactieve workshops, een marktplaats met diverse gerecyclede (design)producten en last but not least wordt er een wereldrecordpoging gedaan het Guiness Book of Records te komen met het grootste afvalkunstwerk. Gedurende de hele dag zijn er daarnaast DJ’s en artiesten om het echte festival gevoel te creëren tot in de late uurtjes! Het hele programma is te zien op www.webeatthemountainday.org.

Natuurlijk wordt het festival gedragen door diverse bedrijven en organisaties. Naast Microsoft, RTL-Z en vele anderen ondersteunt bijvoorbeeld ook het zeer succesvolle Seats2Meet, dat onlangs een overeenkomst sloot met de Nederlandse Spoorwegen, het festival. nog vele anderen.

Wat kan jij doen?
Wanna help to beat the mountain? De organisatie is op zoek naar bevlogen mensen: ondernemers, bestuurders van organisaties die gezamenlijk de afvalberg willen verslaan door middel van een (sponsor)bijdrage aan WBTM Day. Vanaf 500 euro sponsor je het festival al en behalve de publiciteit en een voordeeltjes, valt eeuwige roem je ten deel.

De ‘Foundation’
Het festival met het goede doel is een initiatief van de We Beat The Mountain Day Foundation, een spin-off van de commerciële organisatie We Beat The Mountain. Deze stichting heeft inmiddels een wereldwijde beweging in gang gezet om de afvalberg te verkleinen. Om een voorbeeld te geven, op Facebook heeft de Foundation ruim 42.000 Friends.

Wereldwijd worden consumenten, ondernemers en overheden bewust van de waarde van afval en van de vele mogelijkheden van recycling. So upcycle your mind and join the movement!

Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Pers, mei 2011. 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *