’t Veluws Zandsculpturenfestijn Beleef de Gouden Eeuw in Garderen op de Veluwe!

Laat je betoveren door het bijzondere Nederland van de zeventiende eeuw uitgebeeld door de allerbeste zandkunstenaars

Bij de Beeldentuin in Garderen vindt van 12 april tot en met 1 november 2014 voor de zesde keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema van dit jaar, de Gouden Eeuw, voert je langs alle hoogtepunten uit de rijke Nederlandse geschiedenis, kunst en cultuur. Waan je op een heuse scheepskade en hoor de scheepsbellen klinken, aanschouw de VOC schepen, bewonder de grachtenpanden in het oude Amsterdam en kom naar de expositie waarbij er unieke schilderijen worden getoond. 

Rijke historie
De Gouden Eeuw is een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Onze kleine republiek was een van de rijkste en machtigste landen ter wereld. De VOC haalde specerijen en thee uit het verre oosten. Handelaren verdienden enorm veel geld, gaven het gemakkelijk uit en lieten prachtige huizen bouwen. Maar… niet alleen de bouwkunst floreerde, ook de beeldende kunst, letterkunde en wetenschap bloeiden. Veel namen uit deze periode zijn dan ook bekend in onze vaderlandse historie. Denk maar aan namen als Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en Joost van den Vondel. Het rijke culturele erfgoed van het Nederland in de zeventiende eeuw is dan ook in indrukwekkende zandsculpturen uitgewerkt. Alle facetten die bepalend zijn voor de Gouden Eeuw passeren in Garderen de revue…

Indrukwekkend totaalbeeld
Het maken van een zandsculptuur is een absolute kunst. Het vergt veel voorbereiding en alleen met de juiste materialen en technieken kan een lang houdbare sculptuur gecreëerd worden. Aan de basis ligt een speciale zandkorrel met een ruwe vorm. Van dat speciale zand wordt een massief blok zand geperst waarin bevlogen kunstenaars van boven naar beneden hun beelden ‘carven’. Het maken van een beeld van zand is een vak dat wereldwijd wordt beoefend door deskundige ‘zandtovenaars’. Aan de sculpturen in Garderen werken momenteel kunstenaars uit de hele wereld. Samen werken ze aan een indrukwekkend totaalbeeld van ‘de Gouden Eeuw’.

Kom de Nachtwacht bekijken!
’t Veluws Zandsculpturenfestijn heeft een ruimte ingericht waar je maar liefst 40 schilderijen met afbeeldingen uit de Gouden Eeuw kunt bewonderen. Ook de Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland en hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, is er in vol ornaat tentoongesteld. Rembrandt van Rijn schilderde het tussen 1639 en 1642, de periode die we nu de Gouden Eeuw noemen. Daarom mag zo’n schilderij natuurlijk niet ontbreken bij een evenement als deze. Het doek, met afmetingen van maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter, is de gehele periode dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt, te bekijken!

Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf…
Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en zie je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om een hapje en drankje te nuttigen. Op de begane grond van het nostalgische winkelpand van de Beeldentuin, waar je woonaccessoires, woondecoraties, meubelen, cadeautjes en nog veel meer vindt, is Brasserie-Lunchroom de Rozentuin gevestigd. Hier word je door onder andere mensen met een verstandelijke beperking op je wenken bediend. Verder kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn vindt plaats van 12 april t/m 1 november 2014 in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:

– 0 t/m 5 jaar: gratis
– 6 t/m 12 jaar: € 4,50
– 13 jaar en ouder: € 8,50

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is met de auto via de A1 en met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel te bereiken. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *