30.000 Duurzame kilometers: Groene Wijn in Moldavie

Journalist Tieme Hermans (26) vertrok eind juni vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar tijd naar Bali, Indonesië te fietsen. Tijdens deze reis, die hem in 30.000 kilometer door 30 landen brengt, schrijft hij speciaal voor De Betere Wereld over duurzaamheid, eetcultuur en zijn ervaringen.

Ook veel aandacht voor de lokale, traditionale druiven.

Na een paar fantastische dagen in het Tsjechische Sumavagebergte beland ik slingerend tussen Boheemse Disneylandachtige stadjes in het oude koninkrijk Moravië. Tegenwoordig gewoon de ruigere rechterkant van het land waar veel te ontdekken is.

groene wijn
groene wijn

Ik kom voor het wijngebied ten zuiden van Brno, de tweede stad van het land. Zodra ik onder de rook van deze studentenstad vandaan ben, beginnen de glooiende heuvels waar de beste Tsjechische wijn vandaan komt. Het mooie aan deze boerenregio is dat iedereen wijn verbouwt. Soms zijn het een paar wijnstokken in de achtertuin, soms een paar hectare. De echt grote bedrijven zijn hier nog steeds coöperaties van een paar middelgrote wijnbouwers en dat maakt aanbod het lekker divers.

Op aanraden van een bevriende wijnliefhebber ben ik op zoek naar een klein zaakje in een klein plaatsje om kennis te maken met Jan Flajsinger, een wijnbouwer met eigen stijl. Dat ga ik ontdekken. Op zondag is er niks open in

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *