6 recepten om lekker te bakken in lockdown

Thuiszitten, saai? Helemaal niet! Zet een lekker muziekje aan, schenk jezelf een kop thee in en duik de hele middag de keuken in met heerlijke bakrecepten! Want van eten word je blij, en hoe fijn is het dat we nu wél tijd hebben voor een ouderwetse bakmiddag.

Ga aan de slag met:
een vegan appeltaart met plantaardige slagroom,
een feestelijke sandwichtaart met wasabi-erwtenvulling,
een granola-ontbijttaart met tropisch fruit en een plantaardige flat white.

Of bak volkorenmuffins met haver, roomkaas en kiwi,
een mascarpone-vijgentaart met verse vijgen en hoemoes,
of vegan chocofudge met de perfecte kurkuma latte.

Kortom: bak erop los en #staypositive met deze heerlijke bakrecepten om van te smullen!

Feestelijke sandwichtaart met wasabi-erwtenvulling

Dit gerecht is niet alleen een feest voor het oog, maar ook super vrolijk én smaakvol! Dus #staypositive en duik de keuken in met dit feestelijke gerecht!

Ingrediënten

Wasabi-erwtenvulling

  • ½ pak Pulled Oats® Naturel
  • 100 g erwten
  • 70 g broccoli
  • Een takje munt
  • Een bosje dille
  • 30 g wasabipasta
  • 20 g mierikswortelpasta
  • 1 kleine citroen, sap en rasp
  • 2/3 tl zout
  • 100 ml olie

Bietenvulling

Glazuur

  • 300 g roomkaas
  • 150 g kwark
  • 1 limoen, sap en rasp
  • ½ citroen, de rasp
  • Snufje zwarte peper
  • 1 tl zout

Sandwichtaart bouwen

  • 15 sneeën (geroosterd) brood (gebruik evt. verschillende soorten brood)
  • 150 ml groentebouillon
  • 1/3 komkommer, in plakjes
  • 40 g biet, gekookt en in plakjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de Pulled Oats in kleinere
    stukken. Stoom de broccoli 2 minuten en laat daarna afkoelen in koud
    water. Druk het overtollige vocht eruit. Snijd de biet in stukjes.
    Druk het overtollige vocht eruit. (Je hoeft de biet niet te
    schillen.)
  2. Mix de wasabi-erwten- en
    bietenvulling apart van elkaar in een keukenmachine of blender tot
    een glad geheel. Doe in twee aparte kommen.
  3. Voeg de Pulled Oats toe aan beide
    vullingen. Proef en breng indien nodig op smaak.
  4. Maak het glazuur. Rasp de limoen-
    en citroenschil en knijp het limoensap uit in een kom. Roer de
    roomkaas en kwark erdoorheen. Breng op smaak met zout en witte
    peper. Het mengsel moet glad en smeerbaar zijn.
  5. Begin met het bouwen van de
    sandwichtaart. Snijd 15 even grote sneeën brood uit. Snijd de korst
    eraf.

  6. Leg een half vel bakpapier op een
    broodplank, en zorg dat het bakpapier over de randen uitsteekt. Leg
    de eerste broodlaag van 5 sneeën op het bakpapier. Maak vochtig met
    groentebouillon. Beleg met een vlakke laag van de bietenvulling.
    Verdeel er dunne laagjes biet over als je wilt.

  7. Leg de tweede laag van sneeën
    brood op de eerste en maak vochtig met groentebouillon. Beleg met
    een vlakke laag van de wasabi-erwtenvulling. Verdeel er plakjes
    komkommer over als je wilt. Leg er de laatste broodlaag op en maak
    vochtig met groentebouillon.
  8. Wikkel het bakpapier om de cake
    heen en pak met vershoudfolie de sandwichtaart strak in. Laat een
    nacht rusten in de koelkast (met iets zwaars erbovenop) en laat de
    smaken intrekken.
  9. Leg de sandwichtaart op een
    serveerschaal en smeer het glazuur uit over de boven- en zijkanten
    van de taart. Garneer vlak voor het serveren met eetbare bloemen,
    rucola en/of radijs en plakjes biet.

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: Gold & Green

Vegan appeltaart met plantaardige slagroom

Een heerlijke vegan appeltaart met vers geklopte slagroom, klinkt dat niet als muziek in de oren? Bak erop los en #staypositive met dit recept om van te smullen!

Ingrediënten

Voor de taart

  • 200 g bloem
  • 100 g Flora Plant ongezouten
  • 60 g witte basterdsuiker
  • 5 g zout
  • 4 g bakpoeder
  • 3 grote Jonagold appels

Voor de slagroom

  • 100 ml plantaardige room
  • 5 g suiker

Optioneel

  • Sinaasappel chips & atsina cress

Benodigdheden

  • Taartvorm  18 cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm
    de oven voor op 180 °C.
  2. Voeg
    de bloem, bakpoeder, zout, witte basterdsuiker en de Flora Plant
    ongezouten samen in een grote kom. Meng dit vervolgens tot een
    gelijkmatig deeg ontstaat.
  3. Rol
    het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter. Bekleed de taartvorm
    met het deeg en laat deze 3 uur in de koelkast rusten.
  4. In
    de tussentijd kan je aan de slag met de vulling. Schil de appels en
    snijd deze in 12 partjes per appel.
  5. Als
    de taart lang genoeg in de koeling heeft gestaan kan je deze eruit
    halen. Leg de appelpartjes in de taart en bak af in een oven van 180
    °C voor 25
    minuten.
  6. Als
    de taart in de oven staat kunnen we de room maken. Voeg de suiker
    bij de room en klop deze op tot een luchtige massa.
  7. Als
    de taart goed is kan je deze uit de oven halen. Laat deze eerst even
    afkoelen. Garneer met de geklopte room, sinaasappel chips en atsina
    cress.

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: Flora Plant

Mascarpone-vijgentaart met verse vijgen en hoemoes

Deze mascarpone-vijgentaart ziet er heerlijk uit én is ontzettend lekker. Dat wordt smullen! #Staypositive en bak erop los!

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 2 el ijskoud water
  • 125 g extra vierge olijfolie
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g amandelmeel
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 citroen, de rasp
  • ½ tl zout

Voor de vulling

Ter garnering

  • 25 g pistachenoten
  • 5 verse vijgen

Bereidingswijze

  1. Meng de olijfolie en het ijswater
    door elkaar in een maatbeker.
  2. Zeef het zelfrijzend bakmeel en
    het amandelmeel boven een kom en voeg hier de fijne kristalsuiker,
    de citroenrasp en het zout aan toe. Roer het geheel door elkaar en
    voeg langzaam het olijfolie-watermengsel toe aan de kom, roer het
    geheel rustig door met een spatel en kneed het vervolgens met je
    handen totdat er een deeg ontstaat.
  3. Rol het deeg uit, bedek een
    taartvorm met uitneembare bodem met het deeg en druk het deeg tegen
    de zijkanten aan met de achterkant van een lepel zodat er een rand
    ontstaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg, bedek de taartvorm
    met plasticfolie of een theedoek en plaats de bodem 30 minuten in de
    koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200 C.
    Haal de taartbodem uit de koelkast, verwijder het plasticfolie en
    bedek het taartdeeg met bakpapier, verdeel hier bakbonen over en bak
    de bodem 15 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder
    vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog 10
    minuten in de oven totdat deze aan de randen mooi bruin kleurt. Laat
    de bodem minimaal 20 minuten afkoelen buiten de koelkast.

  5. Maak ondertussen de vulling door
    de mascarpone, Maza Hoemoes Vijg & Cranberry, het
    vanille-extract en de honing te mengen in een kom en goed door
    elkaar te roeren. Schep het mengsel in de afgekoelde taartbodem en
    strijk glad met een spatel.

  6. Snijd de verse vijgen in partjes
    of plakjes, hak de pistachenoten fijn en garneer de taart met de
    vijgen en pistachenoten.

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: Maza

Volkoren muffins met haver, roomkaas en kiwi

Een lekker én gezond ontbijt of een verantwoord tussendoortje, perfect om jouw immuunsysteem mee te boosten. Dus #staypositive en ga lekker de keuken in!

Ingrediënten

Voor de muffins

Voor de topping

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 °C.
  2. Meng de eieren met de light
    smeerkaas, de soja- of havermelk en de honing. Voeg de gemixte
    Zespri kiwi toe en meng. Voeg de havervlokken, het gezeefde meel en
    de gist toe. Laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast zodat
    de havervlokken kunnen hydrateren.
  3. Verdeel dit mengsel over de
    papieren of siliconen muffinvormen en bak 30 minuten. Laat afkoelen
    op een rooster.
  4. Voor de topping: meng de light
    smeerkaas met de agavesiroop en een gemixte kiwi. Zet het mengsel
    minstens 1 uur in de koelkast. Gebruik een spatel om de topping over
    de muffins te verdelen.

  5. Versier de muffins met de
    overgebleven kiwischijfjes en dien onmiddellijk op.

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: Zespri

Granola-ontbijttaart met tropisch fruit en een plantaardige flat white

Wat is nou een betere manier om de dag te beginnen dan met een kop lekkere plantaardige flat white en een stukje ontbijttaart? Dit ontbijtje is ook nog eens helemaal vegan en gemaakt met plantaardige variatie op kwark zonder suikers, dus #staypositive en duik snel de keuken in!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor 1 ontbijttaart

  • 1 citroen, sap en rasp
  • 800 g Alpro plantaardige variatie op kwark No Sugars
  • 250 g mangoblokjes (diepvries)
  • 250 g passievrucht (diepvries)
  • 100 g ongebrande gemengde noten
  • 50 g havervlokken
  • 8 g agar agar
  • 2 el kokosolie
  • 2 tl agave siroop
  • 1 mespunt zout

Voor 1 plant-based flat white

Benodigdheden

  • Keukenmachine of blender
  • 1 springvorm van  18 cm
  • 1 melkopschuimer

Bereidingswijze

  1. Haal de mango- en
    passievruchtblokjes uit de vriezer en laat ze langzaam ontdooien.
  2. Begin met het maken van de bodem.
    Hak de noten fijn, voeg hier de havervlokken en een mespunt zout aan
    toe. Verhit kokosolie in een koekenpan en roerbak hier de
    zelfgemaakte granola in, dit duurt ongeveer 5 minuten. Verdeel de
    granola over de springvorm en zet deze op het aanrecht om af te
    koelen.
  3. Voor de mango-passievrucht
    plantaardige variatie op kwark laag, doe ¾ van de mangoblokjes,
    wanneer deze ontdooid zijn, samen met 300 milliliter Alpro
    plantaardige variatie op kwark en 1 theelepel agavesiroop, in een
    keukenmachine of blender en blend tot een gladde saus. Zet het
    mangomengsel apart. Zet de overgebleven mangoblokjes in de koelkast,
    deze zijn voor de garnering.
  4. Doe ¾ van de passievrucht in een
    steelpan, breng aan de kook en voeg hier de helft van de agar agar
    aan toe. Laat het geheel 2 minuten doorkoken terwijl je af en toe
    roert. Zet de warmtebron uit en voeg een klein beetje van het
    mangomengsel toe aan de steelpan, roer goed door en meng vervolgens
    de rest van het mangomengsel erdoor. Verdeel het
    mango-passievruchtmengsel over de springvorm.
  5. Spoel de steelpan om en zet 300
    gram Alpro plantaardige variatie op kwark klaar op het aanrecht. Doe
    citroensap en -rasp in de steelpan en breng aan de kook, voeg hier
    de overgebleven helft van de agar agar aan toe. Laat het geheel 2
    minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Zet de warmtebron uit,
    voeg een klein beetje van de Alpro plantaardige variatie op kwark
    toe, roer goed door en meng vervolgens de rest van de Alpro
    plantaardige variatie op kwark erdoor. Verdeel het citroenmengsel
    over de springvorm op de mango-passievrucht laag.
  6. Plaats de ontbijttaart minimaal 2
    uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt de taart ook een dag
    van tevoren maken en deze 24 uur in de koelkast bewaren.
  7. Maak ondertussen de plant-based
    flat white. Zet twee shots espresso en schuim de Alpro Barista Oat
    op met behulp van een melkopschuimer. Giet de Alpro Barista Oat in
    een glas en giet hier vervolgens de espresso’s in.
  8. Snijd een stuk ontbijttaart af en
    drink je plant-based flat white direct!

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: Alpro

Vegan chocofudge met de perfecte Kurkuma Latte

Chocolade fudge en een heerlijk verwarmend drankje: de ideale manier om deze koudere dagen door te komen! #Staypositive en ga lekker de keuken in!

Ingrediënten

Voor de chocofudge

  • 200 g vegan pure chocolade (72% cacao)
  • 40 ml kokosmelk
  • 75 g hazelnoten bruin
  • 50 g Tahin Dark sesampasta
  • 2 el ahornsiroop graad C
  • Mespuntje vanillepoeder
  • Grof zeezout naar smaak

Voor de Kurkuma Latte

Bereidingswijze

  1. Breek
    de chocolade in blokjes.
  2. Hak
    de hazelnoten grof. Houd ongeveer een derde van de gehakte
    hazelnoten apart.
  3. Doe
    alle ingrediënten, behalve het zeezout en 1/3 van de hazelnoten, in
    een steelpan. Verwarm langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Zodra
    alles gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
  4. Bedek
    een vierkant bakje van ongeveer 12×12 cm met bakpapier. Giet het
    chocolademengsel erin en bestrooi met de rest van de hazelnoten en
    zeezout naar smaak.
  5. Laat
    geheel afkoelen in de koelkast.
  6. Serveer
    eventueel met een overheerlijke Kurkuma Latte. Meng 1 theelepel
    curcuma vanilla latte met een scheutje hete rijstdrank. Meng tot
    het poeder is opgelost. Leng tot 250 ml aan met warme (of
    ijskoude) rijstdrank. Genieten maar!

Ga de keuken in, lekker bakken in lockdown! #staypositive

Receptcredits: TerraSana

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *