Ayurvedisch koken

Balans tussen body, mind en spirit

Wanneer we het hebben over de ayurvedische keuken, wordt er vaak direct gedacht aan heerlijke groentecurries, linzengerechten en chapati’s. En ja, dit is de basis van de ayurvedische keuken in India.

Deze keuken kan net zo goed vele andere (over het algemeen) vegetarische gerechten omvatten. Als gerechten gemakkelijk verteerbaar, aangepast op de persoon en het seizoen, vers en met liefde bereid zijn, zijn ze al snel ayurvedisch!

Door: Martine van Beusekom

Ayurvedisch koken is eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Ayurveda maakt in haar keuken gebruik van een scala aan verse (liefst biologische) groentes, granen, vruchten, noten, peulvruchten en melk. Ze kent daarbij een heel kleurenpalet aan kruiden en specerijen die ongekende smaakmakers zijn en allemaal hun eigen geneeskrachtige werking op lichaam en geest hebben.

Kookworkshops
Food for Change geeft regelmatig ayurvedische kookworkshops. In onze kookworkshops beleven deelnemers de impact van een gebalanceerde maaltijd met pure smaken zoals ze deze niet eerder kenden. Het eten van een oorspronkelijke, smaakvolle en met liefde bereide maaltijd met verse ingrediënten geeft een daadwerkelijk gevoed, voldaan en blij gevoel. Smaak is namelijk direct verbonden met onze emoties; smaak laat ons de volheid van het leven en gelukzaligheid ervaren.

De manier waarop we met voeding omgaan en de energie waarmee we een maaltijd klaar maken, proeven we terug in het eten. Waarom zijn de stamppotten van je moeder het aller-lekkerste? Omdat daar de liefde van de moeder voor het gezin in zit. Daar kan niets tegenop en dat proef je!

ayurveda-koken

Ayurvedisch koken: koken voor balans tussen body, mind & spirit…

Ayurveda gaat ervan uit dat voeding niet alleen van invloed is op ons lichaam, maar ook op onze geest en zelfs op zielsniveau een rol speelt. Je kunt voeding ook gebruiken als een bron van diepere genezing. Dit passen we toe tijdens onze individuele voedingsconsulten. We maken gebruik van de geneeskrachtige werking van voeding afgestemd op de persoonlijke situatie om de vitaliteit en gezondheid van cliënten te verbeteren. Vermoeidheidsklachten, maag/darmproblemen en veel andere klachten kunnen ayurvedisch behandeld worden, waarbij voeding een grote rol speelt.

Over Ayurveda

Het is een oude en beproefde natuurgeneeswijze die zeer goed toepasbaar is in onze moderne tijd. Ayurveda betekent letterlijk ‘ kennis van het leven’ en is erop gericht om lichaam, geest en ziel in balans te houden. Het systeem kent vele toepassingen op het gebied van voeding, levensstijl, kruiden, dagelijkse routine en vitaliteit. Ayurveda is (naast Traditionele Chinese Geneeswijze) de enige natuurgeneeswijze die officieel erkend wordt door de World Health Organisation vanwege haar aanvullende waarde op de reguliere gezondheidszorg.

www.foodforchange.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.