BEEingGreen bijenpaleizen in stadsparken

Bijen hard nodig; zorgen voor 1/3e van ons groente en fruit!

Weet je dat er enorme bijensterfte in de wereld plaatsvindt en dat Nederland zelfs de hoogste wintersterfte van Europa heeft? We hebben bijen juist hard nodig, want zij zorgen voor een derde van ons groente en fruit. BEEing Green mag in Westerpark Amsterdam een bijenpaleis neerzetten. Met jouw hulp, laten we de bijen hierin aansterken. Het bijenpaleis wordt een architectonische aanwinst voor het park en een ontmoetingsplek voor iedereen die van bijen, natuur en gezond eten houdt.

Zonder bijen geen fruit, noten, chocola, koffie, groenten, wijn… Dus laten we ze gauw helpen, heel simpel met BEEing Green.

BEEING

Egbert-Jan Weeber zet zich er enthousiast voor in. 13 andere acteurs en actrices waaronder Carice van Houten, Anna Drijver en Halina Reijn zijn zelfs in een bijenpakje gekropen om aandacht te vragen voor de honingbij.

BEEing Green plaatst ecologische bijenpaleizen in de mooiste stadsparken van Nederland. Dicht bij ons, niet op een dak, waardoor we ze beter leren kennen en weer van ze gaan houden. De imker en de bijen kun je van dichtbij bekijken. Je ziet oa dat ze communiceren met dansjes. Je ziet hoe ze zwaar beladen met stuifmeel de kast binnen zweven. Je leert wat wel en niet goed voor ze is. De gemeente ook. Die zal anders gaan zaaien, maaien en spuiten. Daarbij zorgt de imker zo goed voor de bijen dat ze zich allemaal als koningin behandeld voelen.

Kortom: met het bijenpaleis zorg jij ervoor dat de honingbijen weer kunnen aansterken en de stad bijvriendelijker en groener wordt.

Gemeente Amsterdam heeft enorm enthousiast gereageerd op dit concept en meteen een plek ter beschikking gesteld: in het Westerpark, aan het water, naast de natuurtuin. Dus met jouw bijdrage zorg je meteen voor een stukje bijzondere architectuur in het Westerpark Amsterdam.

Crowdfunders welkom bij opening

Het bijenpaleis wordt gekocht door de crowd en geschonken aan stichting I Love Beeing, een bijzonder enthousiaste club jonge mensen (waaronder bekende acteurs en actrices) die allerlei leuke acties en activiteiten organiseren om de bijen te versterken. I Love Beeing zal jou als crowdfunder ook uitnodigen op de opening van het bijenpaleis in het Westerpark. De uitnodiging ontvang je in je mailbox.

Beeing

ORGA, de initiatiefnemers
Het bijenpaleis is ontworpen door ORGA architect. Wij zijn een modern ecologisch architectenbureau. We ontwerpen en bouwen mooie gebouwen met natuurlijke materialen.
Toen we in een biologische imkercursus over de enorme bijensterfte leerden, vonden we dat we echt iets moesten doen. Iets voor de honingbij. Iets waar hij, sorry vooral zij, kan aansterken. Waar ze niet om de honing wordt uitgebuit, maar waar ze raten kan bouwen zoals ze zelf wil, met haar zussen een koningin kan kiezen die ze het meest geschikt vindt en waar ze mag snoepen van onbespoten meeldraden.
Daar ontstond het idee voor een architectonisch ‘paleis’ waar de bij kan aansterken. Het is tevens een ontmoetingsplek waar mensen bijen beter leren kennen en waarderen.

We hebben de krachten gebundeld met: imkers (NBV), groenbeheerders (Natuurmonumenten), wetenschappers (WUR) en specialisten in buurtsbetrokkenheid (Buiten Ruimte Voor Contact), een stichting voor geestelijk gehandicapten die het paleis kunnen bouwen (Verdandi) en vormden een projectteam.

I Love Beeing voorziet ons van de biodynamische bijenexpertise. Daarnaast werken we samen met Lokaal Hout die met ecologisch hout uit de bossen van Natuurmonumenten bouwt en Universiteit Utrecht die ons adviseert over het gebruik van pesticiden.

beeing
Foto: de innitiatiefnemers Renee Petiet en Daan Bruggink

BIJdrage

Met jouw BIJdrage zetten we het eerste ecologische bijenpaleis van Nederland in Amsterdam Westerpark, waar stichting I Love Beeing zich over zal ontfermen. Er komen speciale bijenkasten in van imker GEERT waar de bijen vrij in kunnen bouwen. Geert zal een bijenzwerm vangen in het zwermseizoen mei/juni dus eind mei moet het bijenhuis dus klaar zijn om de bijen te verwelkomen! Hij laat ze vervolgens hun eigen ‘huis’ bouwen in de bijenkast waar ze hun honing in gaan sparen. De opening wordt een mooi feestje en er zullen meer leuke activiteiten door I Love Beeing georganiseerd worden. Volg alle activiteiten op facebook!

i love beeing

Jou willen we graag bedanken voor je donatie met leuke gadgets. Je kunt van alles kiezen: van bijen-shirt tot honingpotjes met bekende actrices (Carice, Charlie, Halina) in bijpakje op het etiket. Enjoy met uitzoeken!

Bezoek het bijenpaleis
Aan beide kanten van het bijenpaleis zijn ramen, en ook door het hek kun je op veilige afstand de bijen en imker Geert volgen. Je hoeft niet bang te zijn, want bijen steken niet tenzij je ze in het nauw drijft. Imker Geert werkt ook altijd open en bloot zonder imkerpak. Grappig genoeg weet het bijenvolk, de imme, ook snel genoeg of iemand kwaad wil of iets per ongeluk doet. Een leek kan bijvoorbeeld iets onzorgvuldiger een bijenraat hanteren, dan gebeurt er niks, maar dat moet hun eigen imker niet proberen. Gelukkig worden imkers na een tijdje immuun voor bijensteken. Dit en nog veel meer mysteries over de imme leer je bij het bijenpaleis van BEEing Green.

Op de Facebook laten we regelmatig foto’s en onderzoeksresultaten zien, zodat je kunt kijken wat het effect is van deze vorm van imkeren.

Boven de 100% crowdfunding
Zodra we boven de 100% funding uitkomen, geven we lespakketten over de bij en de biodiversiteit weg aan omliggende scholen en zorgen we dat de kinderen de imker en de bijen een dagje mogen komen bezoeken.
Zodra we boven de 110% van de funding uitkomen gaan we imkers biodynamisch opleiden in Amsterdam en geven we bloemzaadzakjes weg in de buurt.
Vervolgens gaat het geld naar een 2e BEEing Green bijenpaleis in Amsterdam, locatie nog nader te bepalen. Opties zijn welkom!
Daarna (we hebben veel vertrouwen in de crowd) geven we een bijenpaleis aan Beatrix als afscheidscadeau, voor in haar tuin, maar liever ergens in een stad!

En daarna… zijn er nog heel veel mooie stadsparken in Nederland waar een BEEin Green bijenpaleis past.

Lees ook:

> De Betere Wijn: per verkochte fles bio wijn directe ondersteuning stichting I Love Beeing

> Het artikel met alle fundingsmogelijkheden op oneplanetcrowd

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *