Bijzonder: biologisch merk gebruikt geen biologische vis


MSC-gecertificeerd vis sluit beter aan bij eigen filosofie
.

Het zal de oplettende consument vast opgevallen zijn; op de producten van Yarrah waar vis in wordt verwerkt, prijkt het MSC-logo. MSC staat voor Marine Stewardship Council en garandeert dat vis in producten met het MSC-logo duurzaam gevangen zijn.

Er zit een groot verschil tussen duurzaam gevangen vis en biologisch vis. Yarrah gebruikte tot 2012 biologisch gecertificeerde vis, maar kwam er na onderzoek achter dat MSC-vis beter past binnen de eigen filosofie.
Arthur Hartman, Kwaliteitsmanager binnen Yarrah: “Na grondig onderzoek naar de regelgeving rondom biologische visteelt, kwamen we tot de volgende conclusies:
1. biologische vis wordt gevoerd met duurzaam, niet-biologische gevangen vis. Het kost
ongeveer 3 a 4 kg duurzame vis om 1 kg biologische vis te kweken.
2. Biologische visteelt is altijd kweek; duurzaam gevangen vis zwemt in open water.
3. Enkele producten van ons bevatten zalm. Zalm is een vis die in het wild solo zwemt.
Biologische zalm zwemt gedwongen in kweekbasins.”

Jolanda Huizing, verantwoordelijk voor Marketing binnen Yarrah: “Groot voordeel van biologisch vis ten opzichte van duurzaam gevangen vis, is natuurlijk de controle die de kweker heeft. Toch vinden wij dat de andere voordelen van duurzaam gevangen vis zwaarder wegen. Dierenwelzijn én duurzaamheid zijn namelijk twee van onze belangrijkste uitgangspunten.

yarrah diervoeding

Het vervangen van biologische vis door MSC vis had een grote impact op het merk Yarrah. Jarenlang was Yarrah een merk dat 100% biologisch was. Jolanda: “De ethische én logische beslissing om MSC vis te gaan gebruiken heeft tot gevolg dat wij als Yarrah niet meer het predicaat 100% Bio willen dragen voor deze producten met vis, maar nog wel biologisch zijn. Vreemd als je nagaat dat met het gebruik van MSC vis, wij dichter tot de biologische basisprincipes komen dan wanneer we biologisch kweekvis gebruiken.”

Totdat de regelgeving rondom biologische vis verandert, waardoor deze weer de biologische basisprincipes van Yarrah ondersteunt, zal Yarrah MSC vis gaan gebruiken.

“Wij zijn ervan overtuigd dat honden- en kattenbezitters onze keuze begrijpen en respecteren. Zij kopen Yarrah niet alleen omdat het product voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen; maar ook omdat zij achter de basisprincipes van Yarrah staan: gezond, diervriendelijk, compleet transparant en verantwoord,” aldus Jolanda Huizing.

www.yarrah.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *