Biodynamisch Demeter: Oogsten van de stroom

Lees hier de nieuwste column van Bert, directeur stichting Demeter en alles over je biodynamische boodschappen thuisbezorgd door Estafette.

Terwijl biologische landbouw door de bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit Louise Fresco nog als een speeltje voor de happy few wordt afgedaan, ontdekken steeds meer burgers dat het  huidige systeem waarbij we ons eenzijdig richten op korte termijn efficiency   op z’n laatste benen loopt. We moeten met de stroom mee in plaats van er tegenin. Weg van het  graven  naar olie naar oogsten wat ons dagelijks wordt geschonken, wind, zon.  Weg van uitputten van bodems door  monoculturen en kunstmatige inputs  naar  het verbinden van voedselproductie aan biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.

Wat ons remt zijn de gevestigde belangen verbonden aan fossiele brandstoffen en multinationals in de voedselketen die leven van ‘marketing’, ontduiken van belasting en het wereldwijd slepen van producten.

Het vraagt  bewustwording  en kennis  om weerbaar te worden tegenover de  legers van lobbyisten  die ons – nota bene  op basis van ‘morele’ argumenten –  angst aanpraten dat  we voor ons heil EERST bereid moeten zijn om via schaliegas, gentechnologie of  andere risicovolle technieken de aarde verder te exploiteren en daarmee te beroven van onze kinderen. Helaas zijn overheden steeds vaker  verlengstuk geworden van dit soort lobbyisten in plaats van de beschermers van onze maatschappelijke waarden.  We zullen dus bij ons zelf moeten beginnen.

De talenten van innovatieve Demeter teler Krispijn van den Dries kregen al eerder aandacht van de koninklijke familie. Ook het bedrijf van biodynamisch teler Marc van Rijsselberghe kreeg middels Willem Alexander al koninklijk bezoek

De talenten van innovatieve Demeter teler Krispijn van den Dries kregen al eerder aandacht van de koninklijke familie. Ook het bedrijf van biodynamisch teler Marc van Rijsselberghe kreeg middels Willem Alexander al koninklijk bezoek

Het goede nieuws voor 2015 is dat  het verduurzamen van je leven  geen ‘opgave’ is, maar  ‘overgave’ aan de ontelbare leuke initiatieven die van onderop tot wasdom komen. Zoals de ‘groenteclubs’ van biodynamisch boer Krispijn van den Dries of de zilte groenten van biodynamisch teler Marc van Rijsselberghe. Geoogst van de natuurlijke stroom die het leven ons biedt.

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
Demeter is het keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.

Volg Demeter Nederland ook op Facebook
Bezoek ook eens de website voor meer info www.stichtingdemeter.nl


Je biodynamische boodschappen thuisbezorgd
Heb je Estafette de biologische eetwinkel al ontdekt voor al je biologische en biodynamische boodschappen? Het assortiment van de 18 Estafette-winkels is assortiment 100% biologisch, met vooral veel verse producten en een focus op Demeter-kwaliteit.

biodynamischbiodynamisch

Bijzonder is, dat de winkels geen eigendom zijn van privépersonen, maar van een coöperatie. En die coöperatie heeft nu inmiddels al meer dan 2000 consumentenleden. En dat worden er elke dag meer. Als extra service heeft Estafette sinds kort ook een bezorgdienst.

Woon je in de omgeving van Delft, Den Bosch, Breda, Zaltbommel, Driebergen, Soest, Baarn en Amersfoort, dan bezorgen we je online bestelde biologische  boodschappen al tot aan de koelkast. De regio Arnhem volgt begin maart. Leden van de coöperatie kunnen daarbij bovendien meedoen aan het Estafette-ledenprijzensysteem.

Dat levert al snel behoorlijk wat voordeel op, zonder dat iemand anders in de keten hiervoor iets moet inleveren.

biodynamisch

Nieuwsgierig? Kijk op www.estafettebezorgdienst.nl

Lees ook:
> In gesprek met Odin Estafette
Echt eten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *