Column Demeter: Knutselen met het leven

demeter

Technologieën die ons in staat stellen om te ‘knutselen’ aan het DNA van het leven  nemen met de CRISPR techniek een nieuwe vlucht. Voor wie de wetenschap achter de afkorting wil zoeken, loont het de moeite even de zoekmachine te hanteren. De toverdoos om alle vormen van leven naar onze wensen en behoeftes vorm te geven krijgt een nieuwe dimensie.

Elke techniek kan ten goede en ten kwade worden ingezet. En officieel kunnen we ook zelf beslissen of we er gebruik van maken. Tenminste tot zover de theorie. Hoe lang worden de ‘maatschappelijke kosten’ van ‘imperfecte mensen’ geaccepteerd, als je ook had kunnen ingrijpen? Zijn kinderen met het Down syndroom straks nog echt welkom? Mensen  in de sportscholen  zijn  onzeker over hun lichaam, juist in toenemende mate, want je raakt geobsedeerd door wat er nog niet goed is. Je gaat van aanvaarden en kijken naar je mogelijkheden naar ingrijpen en kijken naar je problemen.

Kijken naar je problemen
Illustratief vond ik een verhaal van TV presentator Filemon Wesselink die met behulp van stimulerende middelen en vele uren krachthonk aan het ervaren was hoe het voelt om een gespierd lichaam op te bouwen. Zijn verhaal: de meeste mensen  in de sportscholen  zijn  onzeker over hun lichaam, juist in toenemende mate, want je raakt geobsedeerd door wat er nog niet goed is. Je gaat van aanvaarden en kijken naar je mogelijkheden naar ingrijpen en kijken naar je problemen.

Ik zal niet beweren dat de natuur ideaal is. Ongemak, ziekten en plagen en lijden zijn er deel van. Maar met een obsessie voor ingrijpen,verliezen we de kwaliteit om het leven in z’n volle glorie te ervaren en er een verhouding mee te vinden.

Biodynamische landbouw
Hiermee sla ik de brug  naar de biodynamische landbouw.demeter Een bd boer ontwikkelt zich aan de landbouw. Werkend met zo min mogelijk inputs met als basis het verzorgen van het bodemleven en het koesteren van biodiversiteit. Zorgvuldige waarneming van natuurlijke processen vormt de basis. Ziekten en plagen worden bekeken en aangepakt vanuit het systeem.  De boerderij wordt vormgegeven vanuit de sociale, ecologische en culturele context. Het lijkt stoer om alles naar je hand te willen zetten. Dieren en planten te manipuleren voor onze doelen. Maar als je daar geen grenzen aan stelt,  ga je wellicht voorbij aan het leven. En raak je ziende blind.

Met het eten van de  producten met Demeter keurmerk  kunt u zich verbinden met deze vitale landbouw. De lekkerste producten komen immers uit het meest natuurlijke systeem.

demeter

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl
Deze column verscheen eerder in onze landelijk verkrijgbare krant.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *