Winter is coming. Of je jezelf hier nu op verheugd, of het juist verafschuwt (of iets daartussenin natuurlijk!): we krijgen weer met de winter te maken. En met de winterpot. Want wintergerechten dienen zich dan echt weer aan. Je kunt er eigenlijk nauwelijks omheen; de supermarkten liggen weer vol winterse gerechten. Of je nu opzoek bent naar een boerenkool recept, pompoenen, hutspot ingrediënten (winterpeen, brrr), zuurkool en noem het allemaal maar op. Gelukkig kun je hier echt héérlijke gerechten van maken, waar ieder z’n mond bij aflikt. Wij zetten alvast wat heerlijke winterse gerechten voor je op een rij!
Natuurlijk: snert!
Wat is er eigenlijk Hollandser dan snert? Je weet wel, erwtensoep! Erwtensoep is niet heel moeilijk te maken, en toch o zo lekker. Probeer maar eens. Stel zelf je eigen erwtensoeppakket samen; koop in ieder geval een schenkel (koeienbot – om bouillon van te trekken), en eigenlijk wat varkensvlees (dit hoort er origineel in) zoals krabbetjes, maar ga je liever voor rund, koop dan stoofvlees (minstens zo lekker) en koop een runderrookworst. Daarnaast koop je natuurlijk 1 of 2 kg spliterwten (droge erwten), peen, prei, knolselderij, laurierblad en selderij. Erwtensoep laat je lekker uren pruttelen (vooral de schenkel), dus begin er vroegtijdig aan!
Smullen van bloemkool
Bloemkool kun je natuurlijk het hele jaar door kopen, maar in de winter hoort het er echt bij vinden wij. Met bloemkool kun je ook hele leuke dingen. Verras jezelf eens (én je bezoek), door niet gewoon gekookte bloemkool te serveren, maar gefrituurde bloemkool. Zó lekker is dit bloemkool recept, je weet niet wat je eet! De gefrituurde bloemkool serveer je met gekruide runderworstjes bijvoorbeeld en vers gebakken krieltjes met een peperroomsaus. Jum!
Bloemkool frituren is niet moeilijk: kook eerst de bloemkool licht beetgaar en zet alvast een bak geklutste eierdooiers klaar en een bakje met bloem.
Bloemkool frituren
Giet de bloemkool af, laat uitwasemen, zet de frituurpan alvast aan. Haal nu de bloemkoolroosjes door het eigeel en haal vervolgens ruim door het bloem. Plaats nu in de frituur, ongeveer 1 minuut per roosjes (je kunt ze bij elkaar stoppen, voor zover de frituur het toestaat. Dit werkt niet in de airfryer; heb je geen frituur, dan kan het ook in een koekenpan met een flinke laag bakvet op hoge temperatuur – draag dan wel een keukenschort(!)
Echt oud-Hollandse zuurkool
Zuurkool is zo’n typisch winters gerecht. Om de originele zuurkool te maken is niet veel nodig, en toch is het een smakelijke, rijke maaltijd. Koop gekruide zuurkool, een zak kruimige aardappels van minimaal 3 kg, koop 500 gr spekjes, koop rookworst (naar je eigen smaak, rund, kip, varken of vegetarisch), zorg dat je jus, runderbouillon en ketjap in huis hebt. Kook de zuurkool ongeveer 20 minuten in een andere pan dan de aardappels (aardappels garen niet wanneer je ze met zuurkool kookt).
Zijn de aardappels en de zuurkool gaar? Verhit nu de spekblokjes en bak volledig uit, totdat ze hard zijn geworden (dit kan zeker 10 minuten duren!). Stamp de zuurkool met de aardappels, voeg een klont boter toe en wat uitgebakken vet (optioneel) van de spekjes, en voeg ook een flinke scheut melk toe. En stampen maar. Is het goed gestampt? Maak jus van jusaroma, runderbouillon en een scheut ketjap. Optioneel kun je ook hier wat varkensvet toevoegen (onsmakelijk idee misschien, maar wel heel lekker). Serveer nu de zuurkool overgoten met jus en bestrooid met uitgebakken spekjes. Eet smakelijk!