De Zuivelfabriek gaat voor biologisch-dynamische zuivel

teka-zuivelfabriek

Succesvolle crowdfunding maakt start door Zonnehoeve mogelijk

Het is gelukt! Na het succes van de crowdfundingsactie is Teká Kappers van Zonnehoeve, een buitenplaats aan de rand van Flevoland, gestart met de bouw van De Zuivelfabriek. Dus op redelijk korte termijn kunnen wij ‘Zonne Zuivel’, de biologisch-dynamische zuivel van ‘echt blije koeien’ verwachten. 

Bij Zonnehoeve zeggen ze niet voor niks dat hun koeien blij zijn. Ze zorgen namelijk goed voor ze: meer dan de helft van het jaar staan ze buiten. En als ze binnen staan hebben ze veel ruimte, licht en frisse lucht in hun open stal. Bovendien eten de koeien daar geen mais, maar grasklaver. En waar de meeste koeien in Nederland 11.000 liter melk per jaar moeten geven, vraagt Zonnehoeve 5.000 liter van onze koeien. Ook goed te weten: de kalfjes blijven hun hele leven bij de moeder op Zonnehoeve.

Blije koeien, lekkere melk!
Een open deur eigenlijk. Maar omdat de melk na aflevering bij, en door de grotere bedrijven nog wordt gemengd met totaal andere melk, was de wens van de biologisch-dynamisch werkende Zonnehoeve dat De Zuivelfabriek er moest komen. H’eerlijke, 100% biodynamische zuivel.


Soorten zuivel en verkoop
De Zuivelfabriek gaat naast halfvolle melk ook karnemelk, yoghurt, kwark, boter en hangop produceren. Onder de naam ‘Zonne Zuivel’ wordt het assortiment in eerste instantie via de eigen HofWebwinkel en de boerderijwinkel verkocht.

Demeter en EU-label
Natuurlijk is Zonnehoeve aangesloten bij stichting Demeter, en mag het ook het keurmerk Europees-biologisch voeren.

Zonnehoeve
In 1981 is het biologisch-dynamische bedrijven in Flevoland gestart, en is daarmee één van de oudste in Nederland. De bedrijfsvoering is afgestemd op een zo gesloten mogelijk landbouwkundige kringloop, waardoor de bodem rijker en vruchtbaarder wordt en een duurzame voedselproductie mogelijk is. Natuurlijk staat dierenwelzijn in de top van prioriteiten, maar ook zorg.
Op het BD-bedrijf is er volop plaats voor biologisch-dynamische werkende ondernemers; zo hebben een tuinderij, een bakkerij, een zorgboederij en zelfs een paardesportcentrum hun intrek.
En binnenkort dus ook De Zuivelfabriek.

Lees ook:
>  Altijd al willen weten wat biologisch-dynamische landbouw is?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *