Demeter biologische zuivel


Biodynamisch, zuiver zuivel
.In navolging op het interview met Demeter, zie elders in deze krant, stapte onze redactie ook bij FrieslandCampina binnen, op zoek naar het hoe en waarom van biodynamische zuivel. We spraken met Edwin Crombags van Zuiver Zuivel.Tekst: Erwin Polderman

Wat is de meerwaarde van Demeter biologische zuivel ten opzichte van ‘gewoon biologisch’?
Biodynamische Zuiver Zuivel veehouders gaan een stap verder dan biologische veehouders. Ze werken echt samen met de natuur en er wordt gestreefd naar een gesloten kringloop op de boerderij. Zo wordt het veevoer grotendeels (minimaal 80%) op het eigen bedrijf verbouwd, en uiteraard is dit voer van biodynamische herkomst. Koeien worden niet onthoornd: om koeien met hoorns te kunnen houden, hebben de koeien meer ruimte nodig zowel in de wei als in de (pot)stal. Demeter zuivel wordt ook in de fabriek minder bewerkt dan reguliere zuivel. Zo wordt de melk niet gehomogeniseerd waardoor de structuur van de vetbolletjes in tact blijft. Dit zie je ook terug aan de roomkraag bovenop het product.

Demeter Zuivel Zuivel biodynamisch
 
Wat maakt Zuiver Zuivel Demeter bijzonder?
De consument kiest bewust wanneer deze voor Demeter producten van Zuiver Zuivel kiest. Onze producten worden met de grootst mogelijke zorg voor natuur en dier gemaakt. Bovendien kan iedere consument via ‘ontdek de herkomst’ achterhalen van welke veehouder de melk in het pak afkomstig is. Via de website kan de consument de productiecode invoeren, met als resultaat een opgave van boeren die de melk voor dit product hebben geleverd. Hiervoor is in de fabriek van Zuiver Zuivel een geautomatiseerd systeem op maat gemaakt.


Wat kunnen we nog meer verwachten van Zuiver Zuivel en haar biodynamische producten?
Zuiver Zuivel blijft de komende jaren doorontwikkelen. Zowel in duurzaamheid van boerenerf naar pak, als in productassortiment. Onlangs hebben we, naast de halve liters chocoladevla en liters vanillevla, halve liters Demeter vanillevla geïntroduceerd voor met name de kleinere huishoudens. Bijzonder aan deze vanillevla is dat er geen aroma wordt gebruikt, maar puur biologisch vanille extract. En dat proef je!


www.zuiverzuivel.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *