Dit moet je weten over verwerkt voedsel

Dit moet je weten over verwerkt voedsel

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat verwerkt voedsel niet heel gezond is. Tegelijkertijd heb je wellicht het gevoel dat ze lastig te vermijden zijn. Geen paniek, want na het lezen van dit artikel weet je hoe je het voor elkaar krijgt. Je leert wat verwerkt voedsel precies is, wat er inzit, waarom het schadelijk is en hoe je het vermijdt.

Wat is verwerkt voedsel?

De term “verwerkt voedsel” is eigenlijk niet heel duidelijk. Want het kan ook gewoon betekenen dat de groente gesneden is of er alvast kruiden zijn toegevoegd. Met verwerkt voedsel bedoelen we over het algemeen voedingsmiddelen waar meer mee gebeurd is voordat je het koopt. Denk aan het toevoegen van suiker, zout, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Het resultaat is voedingswaren die helemaal niet zo gezond zijn voor je lichaam. Wanneer je die dagelijks tot je neemt heeft dat negatieve gevolgen op de lange termijn. HappyHealthy.nl geeft dieetadviezen op basis van wetenschappelijke onderbouwing. Je leest er meer over gezonde voeding en vindt lekkere en verantwoorde recepten.

Veel calorieën en weinig verzadiging

Etenswaren met veel suiker, vet en/of zout zijn niet goed voor je gezondheid, maar veel mensen vinden ze wel erg lekker. De producten hebben veel calorieën, maar je voelt je eigenlijk helemaal niet zo vol na het eten ervan. Daardoor heb je binnen de kortste keren weer honger. Wat uiteindelijk tot onwenselijke gewichtstoename leidt. Bovendien went je lichaam aan suiker en zout, waardoor je er steeds weer naar verlangt.

Effecten van additieven niet altijd bekend

Verwerkte voedingsmiddelen zitten boordevol smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In kleine hoeveelheden zouden die veilig moeten zijn. Maar er is vaak weinig bekend over langdurige blootstelling. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het daarom verstandig om zulke producten zoveel mogelijk te vermijden.

Bereid je eigen maaltijden

De beste manier om verwerkt voedsel te vermijden is om zelf je maaltijden klaar te maken. Hierdoor hou je de controle helemaal in eigen hand. Kies bijvoorbeeld niet voor mixen voor saus en soep, maar combineer losse ingrediënten. Snij je eigen groenten en consumeer geen voorverpakte broodjes en maaltijden.

Lees etiketten

Van een etiket van een product kun je veel te weten komen. Staat er een hele waslijst aan ingrediënten op? Dan is het waarschijnlijk beter om voor een alternatief te gaan, zeker wanneer je veel voedingsstoffen niet herkent. Producten met hoge concentraties suiker, vet en zout herken je ook direct aan het etiket.

Verleidelijke snacks weerstaan

Het is soms lastig om gewoon langs een bakker of patatkraam heen te lopen als de heerlijke geuren je tegemoetkomen. Maar het helpt om een voorraadje gezonde snacks klaar te hebben liggen. Thuis grijp je ook minder snel naar een zak chips of een pak koekjes als je ook gemakkelijke en gezonde alternatieven in de voorraad- of koelkast hebt liggen.

Conclusie: zo eet je verantwoorder

Bewustwording is de eerste stap richting gezonde voeding. Op de lange termijn ben je gezonder en voel je je energieker als je kiest voor onbewerkte etenswaren. Het vraagt wat overtuigingskracht, de voordelen zijn het meer dan waard.