Een koffiemomentje zonder koffie

Winterse dagen zitten vol met koffiemomentjes. Even heerlijk op de bank kruipen met een dekentje en een dampende warme mok.

Steeds meer mensen kiezen voor een alternatief op koffie. Na de populaire kurkuma latte en de chai latte, is er een verschuiving naar meer volwassen smaken aan het ontstaan. Zoete varianten worden vervangen door kruiden, specerijen en bijvoorbeeld matcha. Matcha is een groene thee uit Japan. Drie weken voor het oogsten worden de theeplanten in de schaduw geplaatst, waardoor ze extra veel L-theanine en cafeïne aanmaken. Matchapoeder wordt gemaakt door de gedroogde theebladeren te vermalen tot een zeer fijn poeder, waardoor je dus eigenlijk geen bladeren overhoudt maar de blaadjes helemaal opdrinkt. Met matcha latte kun je heerlijk opstarten in de ochtend of alles van je af laten glijden in de avond.

Mocht je denken dat de cacao latte een hippe naam is voor een ordinaire chocolademelk, dan heb je het mis. Deze latte bestaat naast gula jawa (de Javaanse term voor kokosbloesemsuiker) een fijne combinatie van raw superfoods: cacao, hennep en maca. Kaneel maakt dit drankje helemaal af. De combinatie van maca en rauwe cacao is erg lekker omdat beide smaken elkaar versterken.

Macapoeder komt van het knolgewas maca, dat afkomstig is uit het Andesgebergte in Peru. Deze plant groeit op grote hoogte (3000-4500 meter) in een onherbergzaam gebied en is de enige eetbare plant die op deze hoogte groeit. Maca werd al door de Inca’s gebruikt en vooral beschouwd als een lekkernij door de zoete smaak. Maca wordt ook wel de ‘ginseng van de Andes’ en ‘Mood Food’ genoemd. Maca wordt veel gebruikt om een balans in de hormoonspiegel te herstellen, zoals in de boeken van Marjolein Dubbers. Om deze reden is macapoeder een product dat wordt aangeraden bij hormoonschommelingen. Zeg nou zelf, als je toch al met dit gure weer met een dekentje op de bank zit, dan kun je er maar beter een warme cacaco latte bij drinken. Toch?!

Christianne de Kort, Medewerker Kwaliteit en Voorlichting Natudis

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *