Eindeloze mogelijkheden met ontbijtgranen

muesli-met-pot-lifestyle-1-jons-jacob

Volgens een test van de Keuringsdienst van de Aarde

Eerlijk duurt het langst. Daarom zetten we in deze rubriek de zaken op scherp. In elke editie kiezen we vier producten – van wijn tot teenslippers – die we onderwerpen aan een kritische blik. Deze editie: ontbijtgranen

Wie ooit een blik op het schap ontbijtgranen heeft geworpen weet: de mogelijkheden zijn eindeloos. Van haver tot tarwe, van cornflakes tot cruesli, van gepofte rijst tot chocopops. En dan hebben we de oneindige lijst toevoegingen van noten, fruit, zaden, kokos, flakes, enzovoort, enzovoort nog niet eens genoemd. Op zoek naar het lekkerste en gezondste ontbijt.

musli-keuringsdienst-ontbijt-lima-rijst


Wat:
Muesli Rijst & Gierst
Merk: Lima
Prijs: €4,10 (250 gram)
Ingrediënten: Rozijnen, zonnebloempitten (17,6%), cornflakes, gepofte rijst (11,6%), gepofte gierst (7,8%), hazelnoten (6,4%), dadels, gedroogde appelen.
Keurmerk: Biologisch
Extra: Gierst is een groep van graangewassen met kleine korrels, die tot de grassenfamilie behoren. Dit graan is van nature glutenvrij, net als rijst. Wie graag glutenvrij de dag begint, zit dus goed met deze muesli.
Oordeel: Volle smaken met veel, heel veel fruit. Op een schaaltje van deze muesli kun je zeker een ochtend teren.

 

musli-keuringsdienst-ontbijt-klassik-krunchyWat: Krunchy Pur klasik
Merk: Barnhouse
Prijs: €3,99 (600 gram)
Ingrediënten: Volkoren havervlokken (53%), volkoren tarwevlokken (22%), volle rietsuiker (20%), palmvet, volkoren gerstevlokken (2,6%), gepofte rijst (2%) en kaneel.
Keurmerk: Biologisch
Extra: Het Duitse merk Barnhouse doet het goed qua duurzaamheid. Zo komen hun granen uitsluitend uit Duitsland en kopen ze ook hun andere ingrediënten zo regionaal mogelijk in, vooral uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk.
Oordeel: Knapperiger dan knapperig. Voor een krakend begin van de dag. Voor wie liever geen rietsuiker gebruikt, is er ook een variant die gezoet is met rijststroop.


Wat:
Goedemorgen mueslimusli-keuringsdienst-ontbijt-jons-jacob-goedemorgen-musli
Merk: Jöns Jacob
Prijs: €13,99 (7 zakjes x 30 gram = 210 gram)
Ingrediënten: Havervlokken, melkeiwitten, soja-eiwitten, suiker, gluten, stukjes chocoladekoekjes (tarwemeel, suiker, plantaardige olie, cacao, maïsmeel, zout, glucose, zuurteregelaar: natriumbicarbonaat, emulgator: soja-lecithine) bruine suiker, plantaardige olie, pecannoten, cacao, smaakstoffen: fructo-oligosaccharide, zoetstof: sucralose
Keurmerk: geen
Extra: Dit merk brengt eiwitrijke producten op de markt die High Protein zijn. Oftewel elk product levert meer dan 20% van de energie uit eiwitten. Dit zou langer een verzadigd gevoel geven en je zo helpen afslanken. De eiwitclaim klopt: 36,6 gram eiwitten per 100 gram. Wel jammer: de 40 gram koolhydraten die in elke 100 gram zitten, bestaan voor 20 gram uit suikers. Bij een klassieke muesli is dit slechts zo´n 10 gram.
Oordeel: Eigenlijk is dit eerder een cruesli dan een muesli. Prima smaak, wel erg prijzig.

 

musli-keuringsdienst-ontbijt-stop-go-de-halmWat: Stop & go, vijf verschillende zakjes muesli en cruesli
Merk: De Halm
Prijs: binnenkort verkrijgbaar – prijs nog bekend (5 zakjes à 50 gram)
Ingrediënten: Teveel om op te noemen, omdat er vijf verschillende muesli’s in één doosje zitten, daarom de namen van de vijf smaken: speltmuesli, havermuesli, flakes & chrunchy kokos, chrunchy appel/kaneel en krokante muesli kokos/hazelnoot.
Keurmerk: EKO en biologisch
Extra: De Halm is een Nederlandse graanpletterij. Waar mogelijk zijn ook alle granen afkomstig uit Nederland.
Oordeel: Lekker en handig om mee te nemen naar school of werk. Bakje yoghurt mee, mengen en mmm … Er is trouwens ook een handige beker verkrijgbaar met twee compartimenten voor nog meer gemak.

musli-keuringsdienst-ontbijt-de-nieuwe-band-havermout


Wat:
Havermout
Merk: De Nieuwe Band
Prijs: € 1,99 (500 gram)
Ingrediënten: Havervlokken
Keurmerk: Demeter
Extra: De haver voor deze havermout wordt verbouwd in Duitsland op biologisch-dynamische bedrijven; dus met een gesloten kringloop.
Oordeel: Warme havermoutpap geeft een vleugje nostalgie aan het begin van je dag. Kook hiervoor een kopje havermout in twee kopjes melk en laat vijf minuten zachtjes koken. Lekker met wat honing.


Ontbijtje van eigen bodem (of die van de buren)
Muesli en cruesli zijn een fijne manier om andere granen dan tarwe (brood!) aan je menu toe te voegen. Wil je dit zo milieuvriendelijk mogelijk doen, kies dan voor biologische granen die zo dichtmogelijk bij huis verbouwd worden. Fijn: fabrikanten van biologische muesli en cruesli doen dit vaak al; zij verwerken graan van eigen bodem, of die van de buren. Hoe het zit met supermarktontbijtgranen is moeilijker te achterhalen; het staat niet op de verpakking.

Liever geen zuivel
Muesli en cruesli zijn het lekkerst in wat koude melk of yoghurt. Die melk of yoghurt hoeft natuurlijk niet perse van de koe te komen. Wie liever kiest voor plantaardig kan gaan voor sojadrink of sojayoghurt, rijstemelk, haverdrank of amandelmelk.

De geteste muesli en cruesli zijn te koop bij vrijwel elke natuurvoedingswinkel. Kijk voor meer informatie over JönsJacob op www.jonsjacob.nl

Lees ook: Keuringsdienst van de aarde test biologische wijn

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *