Gezonde walnootolie van Brabantse bodem

walnootolie

Tokonoot walnootolie dé verantwoorde smaakmaker van 2017

Walnootolie. Nu er steeds meer bekend wordt over de gunstige gezondheidseffecten van walnoten, zie je het vaker op de Nederlandse aanrechtbladen staan. 

De vraag neemt toe. Toon Konings van Tokonoot kan dat beamen. Een jaar geleden start Toon de productie van zijn walnootolie. Puur Brabants product, op ambachtelijke wijze gemaakt van walnoten die hij in de wijde omgeving verzameld. Veelal van boeren en particuliere notenboombezitters.

Goede voedingsstoffen

Dat walnootolie steeds populairder wordt, komt ook doordat het voedingscentrum vorig jaar noten heeft opgenomen in hun schijf van vijf. Walnoten zijn de gezondste soort onder de noten, ze zitten boordevol goede voedingsstoffen als omega-3-vetten. Daarnaast hebben ze de meeste antioxidanten, die cellen in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Handje vol

Ook is het wetenschappelijk bewezen dat walnoten – en dus ook deze olie – bijdraagt aan een goede gezondheid. Het houdt het cholesterol op peil, is goed voor hart en bloedvaten en kan de kans op kanker verminderen. Toon Konings: “Een scheutje walnootolie mag elke dag.”

Hulp van zorgboerderij

Tokonoot maakt zijn 100% pure walnootolie op ambachtelijke wijze. “Onze olie is niet te vergelijken met de bewerkte olie die je bijvoorbeeld in een supermarkt koopt. Onze walnootolie is puur natuur. Wanneer in oktober de noten van de bomen vallen, worden ze ingezameld en aan de lucht gedroogd. Het kraken gebeurt vervolgens op een aantal zorgboerderijen waar mensen met een verstandelijke beperking dit met veel plezier doen”, aldus Konings.

 

Naar de molen

Op de gerestaureerde Kilsdonkse molen in Heeswijk Dinther worden de gepelde walnoten koud geperst en door olieslagers vakkundig tot olie geslagen. Daarna wordt het gefilterd en geklaard. Walnootolie gebruik je koud over salades en in sauzen. Heerlijk over groentes als bonen, broccoli, kool en asperges. Maar kan ook bij pasta, kip, vleesgerechten, als dipsaus of puur met een vers stuk brood.

Recepten, en meer, op Tokonoot.nl

De Brabantse walnootolie is verkrijgbaar via www.tokonoot.nl. Via de site lees je alles over het productieproces en de verschillende producten. Ook zijn hier fijne recepten te vinden.

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *