Glutenvrij, ook voor jou?!

Glutenvrij genieten

Glutenvrij eten wordt steeds ‘gewoner’. Vroeger hoorde je er bijna nooit van, maar tegenwoordig moeten steeds meer mensen een glutenvrij dieet volgen.

Dit heeft vooral te maken met een verbeterde kennis over gluten gerelateerde aandoeningen en een betere diagnostisering in Nederland. Wist je dat 1 tot 6% van de Nederlandse bevolking glutenintolerant is? Maar wat is dat nou eigenlijk?

Niet iedereen kan gluten verdragen

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, gerst en rogge. Het zit in talloze producten die van deze granen gemaakt worden. Denk hierbij aan brood, crackers, pizza, pasta, koek, gebak en paneermeel. Maar het zit ook in producten waarin je het niet direct verwacht zoals sauzen, snoep, bier, kantenklare soepen en ijs.

glutenvrij glutenvrij

Als je glutenintolerant bent, kun je spijsverteringsproblemen ervaren die zich uiten in buikpijn, winderigheid, diarree en/of verstopping. Ook gewichtsproblemen komen voor. Ben je glutenintolerant en eet je toch gluten dan beschadigt hierdoor het slijmvlies van je dunne darm en kun je een reactie krijgen van het lichaam. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd (uit te spreken als seuliakie).

Vermoed je dat jij (of je kind) coeliakie hebt (heeft)?

Kijk dan op www.hebikcoeliakie.nl en doe de test. Consulteer in elk geval wél altijd je huisarts. Alleen een arts kan immers de diagnose stellen.

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar de diagnose is het begin van een oplossing voor je spijsverteringsproblemen. Eindelijk weet je wat eraan de hand is en kun je er wat aan gaan doen namelijk het volgen van een glutenvrij dieet. Het is waarschijnlijk even wennen maar je kwaliteit van leven zal hierdoor uiteindelijk enorm toenemen!

glutenvrij

Naast glutenintolerant kun je ook een bepaalde gevoeligheid hebben voor gluten, ook wel glutensensitiviteit genoemd. Heb je een tarweallergie of prikkelbare darm syndroom? Dan kun je óók baat hebben bij het volgen van een glutenvrij dieet, omdat de producten bijna allemaal tarwevrij zijn.

Optimaal glutenvrij genieten

Als je een glutenvrij dieet volgt, wil je zeker weten dat de producten die je eet gegarandeerd glutenvrij zijn. Dat kan zeker met de glutenvrije producten van Schär.
Schär is dé specialist op het gebied van glutenvrije voeding. Zij bestaan sinds 1922 (!) en bieden een volledig assortiment van ontbijt- tot avondmaaltijd in zowel houdbaar als diepvries. Van glutenvrij brood, broodvervangers, wraps tot aan biscuits en tussendoortjes. Je kunt deze producten bij de supermarkt (AH en Jumbo) en natuurvoedingswinkels kopen of online bestellen.

Ga naar go.schaer.com/gluten en lees alles over leven zonder gluten!

 

Meer over gluten:

Glutenvrij genieten!
Glutenvrije lasagne (video-recept!)

Glutenvrije aardbeien kwarktaart

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *