Hoe wild is wild? Onderzoek naar wild in Nederlandse supermarkten

wild

Questionmark

Het is bijna Kerstmis, en de Nederlandse supermarkten liggen gevuld met wild. Althans, dat zou je denken als je naar de schappen van de vleesafdeling kijkt. Questionmark heeft voor het programma Kassa uitgezocht hoe het zit en daarvoor 46 ‘wild’ producten uit 6 verschillende supermarkten onderzocht. Wil je de uitzending terugkijken? Dat kan hier. Het hele rapport staat hier: Wild in de supermarkt 2015.

Door Charlotte Linnebank, Questionmark – 21/12/2015

Bijna 58% van het ‘wild’ vlees in supermarkten komt van gekweekte dieren. Veel van die gekweekte dieren hebben geen garantie op een leven dat veel beter is dan een reguliere plofkip. Vooral konijn en eend moeten het ontgelden in Nederland. Van de vleesproducten die van deze dieren komen, heeft geen één een keurmerk dat toeziet op een standaard die hoger is dan die van de industriële veehouderij. Het keurmerk bestaat wel, bijvoorbeeld het Beter Leven Kenmerk voor konijn, maar de supermarkten hebben het niet ingekocht. De supermarkt die dit als eerste serieus oppakt verdient een pluim.

Transparantie
Marketingtermen op de verpakking zoals ‘Parkkonijn’ (Aldi) of ‘Wild uit de Nederlandse Natuur’ (eend en konijn van de Plus), wekken de suggestie dat het om een dier gaat die vrij heeft rondgelopen. Die suggestie krijg je ook als je naar de plaatjes van bomen, gras en natuur op de verpakking kijkt. Als ‘kweekwild’-producten in de winkel in vergelijkbare verpakkingen naast het wild liggen, zet dat consumenten die op zoek zijn naar wild op het verkeerde been. Dat gebeurt natuurlijk ook als ze in de webshop als ‘wild’ worden aangeboden. Alle grote supermarkten, Plus, Jumbo en Albert Heijn, laten wat dat betreft nog steken vallen dit jaar.

Verbeteringen
Er zijn ook wat voorzichtige verbeteringen zichtbaar. Wij hadden wij vorig jaar al kritisch gewezen op de claim ‘culinair wild’ die op de Albert Heijn verpakking van kooi-eend en konijn stond, dus het was een aangename verrassing toen bleek dat die claim is weggehaald. Plus is wat dat betreft nog niet zover, wel komt zowel het wild als het kweekwild dat ze verkopen uit Nederland. Dat scheelt in milieubelasting, en enigszins in (de controleerbaarheid van) dierenwelzijn. Marqt, tot slot, is het duidelijkst en ondubbelzinnig over wat echt wild is en wat kweekwild is.

Wat moet je kiezen?
Wil je wild eten, met zo min mogelijk belasting voor dier en milieu, dan kan je het beste voor wild uit Nederland kiezen. Een vuistregel die je bij twijfel kunt gebruiken: ‘Echt wild is meestal: wild zwijn, ree, kangoeroe en haas. Bijna nooit echt wild is: konijn en eend. Meestal geen echt wild, maar wel dan wel gehouden in relatief goede omstandigheden is: hert.’ Als je de Questionmark-app gebruikt weet je het helemaal zeker. Misschien inspireert het je zelfs wel tot het kiezen van een vegetarisch alternatief, ook lekker, en zeker duurzaam! Wat het ook wordt, ik wens jullie een fijne kerst met veel eerlijk en heerlijk eten!

Nogmaals een link naar het rapport: Wild in de supermarkt 2015

 

Meer Questionmark:
>  Uitbreiding app Questionmark met scores groentes & fruit

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *