Kaas van kleine hoefprint populair


Kaasmarkt in beweging door oerwoudvrije kaas van kleine hoefprint.

De ruim elfduizend bestellingen oerwoudvrije Kleine Hoefprint kaas hebben de kaasmarkt in beweging gezet. Kaasmaker Aurora uit Limburg gaat de kaasbestelling leveren, waarbij het melkvee alleen in Europa geteeld veevoer heeft gegeten en geen Zuid-Amerikaanse soja.

De sojateelt zorgt in landen als Brazilië en Argentinië voor het verdwijnen van oerwoud. Door bestellingen te verzamelen wilden de milieuorganisaties kaasfabrikanten overtuigen om verantwoorde kaas te produceren. Vandaag om 12 uur wordt bestelling door Milieudefensie en Jongeren Milieu actief (JMA) afgeleverd bij de kaasmaker.

“Met de steun van alle bestellers hebben we laten zien dat het goed mogelijk is om bij de productie van kaas en melk een duurzaamheidsslag te maken, namelijk door te breken met de afhankelijkheid van het Zuid-Amerikaanse soja-infuus en de koeien te voeren met in de regio geteelde voergewassen,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. “Kaasmaker Aurora geeft het goede voorbeeld door voor al deze mensen oerwoudvrije kaas te maken.”

Kleine Hoefprint

Kaasmaker Harry ten Dam uit Limburg is blij de bestelling te mogen leveren. “We hebben er zin in om de kaas voor de Kleine Hoefprint kaas te produceren, vooral omdat we het persoonlijk belangrijk vinden dat minder met veevoer over de hele wereld gesleept wordt en het voedsel zoveel mogelijk regionaal geproduceerd wordt.”

Grote zuivelfabrikanten
De drie grootste kaasproducenten van Nederland: FrieslandCampina, Cono en Westland hebben geen bod gedaan op de bestelling. “Het is teleurstellend dat de grote bedrijven niet kiezen voor de eerste stap in de noodzakelijke verduurzaming. Kleinere fabrikanten laten zien dat het prima kan om duurzame, echt regionale kaas te maken.” Wel hebben FrieslandCampina en Cono aan Milieudefensie laten weten stappen te willen ondernemen richting vervanging van Zuid-Amerikaans soja voor regionaal veevoer. Breunissen: “Regionaal geteeld veevoer staat daarmee voor het eerst duidelijk op de agenda bij de zuivelindustrie.”

In totaal hebben zes fabrikanten laten weten de bestelling uit te willen voeren.
Lees het kaasrapport voor meer informatie.

www.kleinehoefprint.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *