Kerstrecept: Geen Beef, maar een Veggie Wellington

Vega recept voor Kerst

Als je dit jaar bewuster bent gaan eten en meer vegetarische gerechten in je kookarsenaal hebt gevoegd, dan past dit nieuwe (kerst)recept er zeker bij. Geen grote stukken vlees tijdens het hoofdgerecht, maar een vegetarische variant. Dit is naast alle andere kerstrecept ideeën een van de gaafste recepten om te maken.

Misschien ken je de kerstklassieker Beef Wellington wel. Een stuk vlees gewikkeld in een fijngesneden mengsel van champignons, ui, sjalot en kruiden dat op zijn beurt weer is gewikkeld in bladerdeeg. Het recept hieronder zal een vegetarische variant ervan uitleggen. Zo krijg je een klassiek, maar toch vega recept.

De ingrediëntenlijst bevindt zich onderaan dit artikel.

Bereidingswijze (45 minuten)

Stap 1.

Breng als eerste 500 ml water aan de kook met het groentebouillontablet. Als dit aan het opwarmen is, kun je de zoete aardappel alvast schillen en in blokjes van 2 x 2 cm snijden. Kook deze blokjes 10 minuten in het water met het groentebouillontablet. Giet vervolgens af en gebruik de staafmixer om de blokjes samen met de crème fraîche tot een gladde puree te pureren.

Stap 2.

Pak de wortel en de paprika en snij deze in kleine blokjes (0,5 x 0,5 centimeter). Snij de ui en knoflookteentjes fijn en snij de champignons ook in kleine stukjes. Verhit wat olie in een pan en bak de gesneden groenten op hoog vuur voor 5 minuten. Voeg de tijm en rozemarijn toe tijdens het bakken.

Stap 3.

Snij de tomaten in kleine stukjes en bak dit met de doperwten en spinazie mee samen met de groentevulling van stap 2. Bak dit mengsel ongeveer 2 minuten. Als er overtollig vocht uit de pan komt, kun je dit wegscheppen.

Stap 4.

Snij de feta in kleine blokjes en meng dit samen met het kruimig gehakt en de zoeteaardappelpuree door de groentevulling.

Stap 5.

Zet de oven aan op 200 graden Celsius. Bekleed de braadslede met bakpapier. Pak een deegroller en rol het bladerdeeg uit zodat het een vierkante lap wordt van 40 x 40 centimeter.

Stap 6.

Schep de vulling op het bladerdeeg. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol het vervolgens zo strak mogelijk op. Als de rol niet stevig genoeg is, kun je er vershoudfolie onder leggen en dit er omheen wikkelen (als een soort klassiek snoepje, met twee uiteindes). Dit kan je blijven draaien tot het een stevig geheel wordt.

Plaats de rol in de braadslede en bestrijk de bovenkant met eidooier. Voor optionele versiering kun je met een stervorm sterren steken of snijden uit het overtollige deeg en het op de Veggie Wellington leggen. Als alles bestreken is met eidooier kun je de rol voor 25-30 minuten bakken in het midden van de oven. Als de Wellington te donker wordt aan de bovenkant kun je dit afdekken met aluminium folie.

Stap 7.

Snij met een broodmes niet te dunne plakken. Voor extra aankleding kun je de de plakken over elkaar heen leggen en op een schaal of in de braadslede serveren.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 g vega kruimig gehakt
  • 300 g zoete aardappel
  • 250 g champignons                                       
  • 150 g wortel                                                
  • 150 g spinazie                                                       
  • 150 g feta                                                   
  • 75 g doperwten    
  • 1 rode paprika
  • 1 tl rozemarijn       
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 1 tl tijm
  • 1 groentebouillontablet
  • 65 g zongedroogde tomaten                                    
  • 60 g crème fraîche                                        
  • 2 el olijfolie                                                 
  • 1 braadslede
  • 1 staafmixer
  • 1 uitsteekvormpje (ster) (optioneel)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.