Ontwerp je eigen duurzame kerstvakantie

duurzame-wintersport

Bewuste keuzes (ver) weg of thuis

Géén zin in allerlei verplichtingen deze decembermaand? Dan zijn er tal van mogelijkheden om jouw batterij op een verantwoorde wijze op te laden.

Door Lindy Bontenbal

De kerstvakantie is traditioneel de tijd van het jaar om de (buitenlandse) sneeuw op te zoeken, al dan niet voorzien van ski’s, snowboard of slee! Wat misschien minder bekend is, is dat in de traditionele wintersportlanden Belgiё, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italiё inmiddels veel duurzame onderkomens te vinden zijn. Maar voor wie liever op het surfboard dan op het snowboard stapt, is ook in zonnigere oorden is een verantwoord vakantieverblijf geen moeilijke zoektocht. De “Amsterdam Manor” op Aruba heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In Kroatië is het Pine Beach Pakostane eko-resort te vinden. In Nefta in Tunesië is de Dar-Hi eko-Lodge& Spa.

Ontwerp je eigen duurzame kerstvakantie

Wie de sneeuw verkiest, kan denken aan bijvoorbeeld de St. Martin chalets in St. Michael im Lungau in Oostenrijk. Dit oord bestaat uit ecologisch verbouwde resorts. Bio-hotel Stanglwirt in het Oostenrijkse plaatsje Going am Wilden Kaiser en het Burg Vital Resort in Lech zijn beide duurzame hotels. Het laatste resort heeft ook een eigen ecologisch energiesysteem. Iets dichter bij huis in Duitsland staat eko-villa Weissig in de plaats Weissig bei Rathen. Zij zijn in het bezit van het Europese BIO label.

Ontwerp je eigen duurzame kerstvakantie

Hybride huurauto’s
Diverse aanbieders van huurauto’s bieden ook milieuvriendelijke alternatieven aan. Een voorbeeld hiervan is het Duitse Economy Car Rentals. Vanaf ophaalpunten op Malta tot Thailand, via deze Duitse website zijn hybride huurauto’s in zonnige vakantiebestemmingen te boeken. Economy Car Rentals ondersteunt daarnaast ook Unicef. Europcar en Multirent hebben ook duurzame huurauto’s in de aanbieding. Als je op vakantie gaat met jouw eigen elektrische of hybride auto, check dan de aanwezigheid van oplaadpunten op de vakantiebestemming voor vertrek. Als je in een hotel of gasthof verblijft, kun je natuurlijk ook daar navraag doen naar oplaadpunten in de buurt.

Ontwerp je eigen duurzame kerstvakantie

Ecologische reisartikelen
Maak je vakantie nog comfortabeler met bewuste en duurzame reisartikelen. The North Face, Fjäll Räven, Bever Zwerfsport en Zwerfkei verkopen duurzame(re)vakantiekleding. Om je ogen te beschermen kun je bij het Nederlandse merk TWO-O terecht voor prachtige duurzame houten zonnebrillen. Koffers van gerecycled materiaal zijn te vinden via het Noord- Amerikaanse merk Heys (onder meer verkrijgbaar via Ebay en Amazon.com). Hun koffers zijn gemaakt van 100 procent gerecycelde materialen. Vergeet ook de routekaart, een reserveband, een zaklamp (Waka Waka verkoopt een zaklamp op zonne-energie), een deken van ecologische wol, een EHBO doos en een doos met biologische snacks niet in geval van pech onderweg. Het Duitse Vivani (verkrijgbaar bij Ekoplaza) verkoopt heerlijke “winterchocolade” met stukjes speculaas wat een lekkere traktatie is om mee te nemen. Ook Lovechock heeft heerlijke repen om de trek te stillen. Dekens van ecologische wol zijn verkrijgbaar bij onder meer Obilot Natuurtextiel. Pak voor eventuele kleintjes spelletjes en kleurboekjes in voor tijdens de reis of lees hen voor uit “Mr Finney en de wereld op zijn kop”.

Ontwerp je eigen duurzame kerstvakantie

Bewust verzekerd
Voor wie bewust verzekerd op vakantie wil gaan, zijn er groene reisverzekeringen. Die kunnen bijvoorbeeld worden afgesloten via www.groene-reisverzekering.nl Het bedrijf achter de website steunt Trees for All: een initiatief voor milieucompensatie en duurzame werkgelegenheid.

Bewust toerisme

Er zijn nog meer manieren om jouw vakantie bewust te beleven. Als je de gelegenheid hebt om zelf te koken, bezoek dan de plaatselijke biologische markt of winkel. Investeer in handgemaakte lokale producten om als aandenken mee naar huis te nemen. Neem biologisch afbreekbaar picknickbestek mee voor onderweg en aantekenboekjes van gerecycled papier.

Thuisvakantie
Ook als je besluit thuis te blijven is er van alles te beleven. Probeer eens een nieuw recept uit en koop biologische producten die je nog niet eerder hebt geproefd. Organiseer een filmavond of ga uit eten in een biologisch restaurant. Bezoek een museum of musical. Tover je eigen badkamer om tot hamam met biologische beauty producten of ga gezellig winkelen bij een leuke fair trade winkel. En als je dit jaar geen zin hebt om een kerstboom op te tuigen, dan is het misschien een mooie kerstgedachte om een donatie te doen aan Stichting Weekje Weg. Deze Stichting, die samen werkt met de Paasheuvelgroep Vakantiecentra en de Vriendenloterij, maakt vakanties mogelijk voor gezinnen die op of onder het minimuminkomen leven. En wat dacht je van biologische champagne, bijvoorbeeld van het champagnehuis Fleury Père&Fils om het nieuwe jaar in te luiden. Er zijn ook duurzame manieren om met vuurwerk om te gaan. Bijvoorbeeld door samen met de buren vuurwerk aan te schaffen. Kunstenlab meldt op Twitter dat PyroArc genomineerd is voor de Innovatieprijs voor het ontwerpen van duurzaam vuurwerk dat reageert op muziek. PyroArc is de naam van een technologie die energie en materialen uit afval haalt via een thermisch proces . Het vuurwerk van de toekomst dus. Wie liever kaarsen brandt dan vuurwerk afsteekt, kan terecht bij het merk Bsab dat prachtige biologische kaarsen van sojawas verkoopt.

De Betere Wereld wenst jou een (h)eerlijke kerstvakantie!

Zie voor meer informatie:

www.two-o.nl
www.groene-reisverzekering.nl
stmartinchalets.at
www.economycarrentals.de
www.amsterdammanor.com
www.heysusa.com
www.dar-hi.net
www.biochampagnebestellen.nl
www.stichtingweekjeweg.nl
www.voordewereldvanmorgen.nl
www.bsab.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *