Ook dit jaar lekker op streek met de Week van de Smaak

Held van de Smaak verkiezing in teken van ambachtelijke worst

Van 28 september tot en met 6 oktober a.s. viert Nederland voor de zevende keer de Week van de Smaak. Een week lang zetten honderden deelnemers verspreid door het hele land het aantrekkelijke aanbod aan lekkere, eerlijke en duurzame producten ‘van dichtbij’ op de kaart. Belangrijk motto is ‘eten van het seizoen en uit de streek´, en bij voorkeur ambachtelijk bereid.

Het succes van de Week van de Smaak stoelt op het enthousiasme van de deelnemers. Restaurants, speciaalzaken, boerderijen, scholen, zorginstellingen en zelfs hele winkelstraten haken aan met bijzondere activiteiten. Die variëren van streekmarkten, proeverijen en smaakworkshops, tot culinaire fietsroutes, themamenu’s en Boergondische feestmalen op het boerenerf. Het totale overzicht van activiteiten is te vinden via de website

week van de smaak

Ambachtelijke worst centraal
Ieder jaar kiest de Week van de Smaak een thema of productgroep waar extra de nadruk op wordt gelegd. In de editie van 2013 staat ambachtelijke worst centraal. Want worst is hip, getuige onder meer de vele workshops worstmaken die tegenwoordig worden georganiseerd. Het mooie van worst is dat er enorm veel variatie mogelijk is en er veel regionale specialiteiten voorkomen in Nederland. Daarnaast is de worst uitermate geschikt om de minder courante delen van het rund of varken te verwerken. Hierdoor is de slager/worstenmaker in staat om het hele dier te verwerken en de hoeveelheid afval tot een minimum te beperken.

Helden van de Smaak
Natuurlijk staat ook de jaarlijkse Held van de Smaak verkiezing in het teken van worst. Via provinciale voorrondes zijn 12 finalisten geselecteerd. Om tot dezeselectie te komen, beoordeelde in iedere provincie een deskundige jury de genomineerden op onder meer hun ambacht, verbondenheid met de eigen streek, hun visie op duurzaamheid en dierenwelzijn en welke rol smaak speelt bij hun activiteiten. Kandidaten die als pionier een voorbeeldfunctie hebben voor hun collega’s, scoorden extra punten. Dat typeert namelijk een echte held.

Een deskundige jury bepaalt momenteel wie zich Held van de Smaak 2013 mag noemen.Voor ‘de publieksheld’ kan iedereen nog tot en met 27 september via de website van de Week van de Smaak zijn stem uitbrengen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens de opening van de landelijke Week van de Smaak op 28 september in de ‘Hoofdstad van de Smaak’ Venlo.

Smaak floreert in Venlo
De landelijke Week van de Smaak wordt afgetrapt tijdens een meerdaags smaakfestival op het voormalig Floriadeterrein in Venlo. Regio Venlo is door de stichting Week van de Smaak uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak 2013. Het hele jaar lang vinden er activiteiten plaats rondom smaak en gezonde voeding. Hoogtepunt vormt het eerste weekend van de Week van de Smaak waarin meer dan 140 bedrijven en organisaties zich presenteren op het Floriadeterrein. Op het programma staan een grote streekmarkt, diverse workshops, proeverijen voor kinderen, demonstraties, films en natuurlijk het proeven en genieten van al het lekkers dat de regio te bieden heeft. Regio Venlo brengt alle activiteiten in kaart op haar eigen speciale website: www.regiovandesmaak.nl. De activiteiten lopen nog tot het eind van dit jaar.

De Mooie Maaltijd blijvertje op het menu
Derde pijler onder de Week van de Smaak is De Mooie Maaltijd, de campagne die vers, seizoens- en streekgebonden eten weer een belangrijke plek op het menu van ziekenhuis en zorginstelling wil geven. Net als de afgelopen jaren doen ook nu weer vele honderden zorglocaties mee met ‘Mooie Maaltijd’-activiteiten. In lijn met de ‘kernwaarden’ van de Week van de Smaak staat ‘mooi’ daarbij voor: waar mogelijk ambachtelijke bereidingswijzen, op basis van zoveel mogelijk seizoensgebonden, duurzame – en biologische ingrediënten.

Een overzicht van alle activiteiten én de laatste nieuwtjes rond deze editie van de Week van de Smaak zijn te vinden op: www.weekvandesmaak.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *