Suiker is als die ene fijne ex…

suiker

...superfout, lekker, onvermijdelijk en gelukkig vervangbaar.

Suiker heeft momenteel een slechte reputatie. Overal is te zien en te lezen waarom suiker zo slecht voor je is. (Ook op onze site!) Mensen noemen het zelfs de nieuwe cocaïne.

Pssst.., als trouwe bezoeker hebben we een cadeautje voor je:
bio-boodschappen doen met 10% korting (gebruik code BIO)

De Volkskrant noemde suiker “de nieuwe sigaret” en in Amsterdam is een afkickkliniek geopend om van je suikerverslaving af te komen. Anderen zijn weer van mening dat er de laatste tijd zwaar overdreven wordt als het over suiker gaat. RTL-nieuws zegt juist: “geef je kind gewoon een koekje” en het Algemeen Dagblad beschrijft dat de suikerindustrie het zat is als drugsdealer te worden afgezet. Is suiker inderdaad net zo gevaarlijk als harddrugs of is dit allemaal maar een storm in een glas water?

Suiker, de minnaar van je hersenen

Toen we nog jagers en verzamelaars waren hadden we zouten en suikers nodig om te overleven. Ons lichaam is dus zo ingericht dat we juist die voedingstoffen graag eten. Onze hersenen pikken direct die zoete signalen op en geven ons een signaal terug dat min of meer vraagt dat nog eens te doen. Zo is suiker constant aan het flirten en vrijen met je hersenen. Maar tegenwoordig hebben we, door andere levensstijlen, veel minder zout en suiker. Onze hersenen hebben dat nog niet zo goed in de gaten. Net als die ene ex. Totaal onnodig, maar stiekem even heel lekker.

suiker

Een suikerverslaving is echt mogelijk

Suiker bemint je hersenen dus. Zo kun je al begrijpen dat een suikerverslaving gewoon mogelijk is. Maar er is nog een belangrijke reden te noemen waardoor je “hooked” raakt aan suiker. In je lichaam zorgt dopamine ervoor dat je zenuwen met elkaar communiceren. Zo speelt dopamine een belangrijke rol in de mogelijkheid te flirten met onze hersenen. Hoe meer dopamine, hoe lekkerder en makkelijker het flirten gaat. Drugs als alcohol en cocaïne zorgen voor een dopamineboost en zijn dus eigenlijk al een paar stadia verder dan het flirten! Nu geeft suiker niet een vergelijkbare dopamineboost, maar vergeleken met andere voeding geeft suiker wel een hoge mate van dopamine af. Zodoende kun je dus, net als bij drugs, verslaafd raken aan suiker omdat je die dopamine zo graag wilt hebben.

Suiker is ook gewoon een natuurproduct

Zo is suiker dus stiekem aan het flirten met je hersenen en dat kun je bijna niet tegenhouden. Want suiker komt ook gewoon voor in producten die je lichaam nodig heeft. Fruit bevat eigenlijk altijd suiker en ook in melk zit van nature suiker. In de basis is suiker dan ook gewoon een natuurlijk product waar we voor onze energielevels best wat van nodig hebben. Maar tegenwoordig wordt suiker ook in allerlei producten gebruikt waar het niet direct nodig is. Als zoetstof, maar ook om de houdbaarheid van een product te vergroten. Kijk maar eens achterop een willekeurige verpakking in je voorraadkast. Goede kans dat er suiker in zit (soms ook met een technischere naam als glucose, fructose, maltose, sacharose) terwijl dat product het qua smaak helemaal niet nodig heeft. Vaak heb je dan ook nog te maken met de geraffineerde suikersoort en niet de ongeraffineerde.

Geraffineerde en ongeraffineerde suiker?

De korreltjes suiker zoals je ze kent komen van suikerriet of van suikerbiet. Deze planten worden op grote schaal verwerkt tot ons suikerproduct. Met ongeraffineerde suiker wordt de suiker in zijn natuurlijkste vorm bedoelt. Deze suiker zit nog vol met stofjes die ons lichaam nodig heeft om de suiker op een juiste manier af te breken. Rietsuiker is bijvoorbeeld zo’n ongeraffineerde suiker. Veel ongeraffineerde suikers worden echter schoongemaakt om een mooier product te krijgen. Het wordt gewassen, geperst, gefilterd, ontkleurd, gekristalliseerd en zo zijn er nog 12 behandelingen waar ik je niet mee wil vermoeien. Het punt is, met al deze behandelingen gaan ook de voedingsstoffen verloren die je lichaam nodig heeft om dat suiker op de juiste manier af te breken. Geraffineerd suiker is bijvoorbeeld kristalsuiker. Een prachtige witte suiker, maar ook een onvolledige suiker dat je lichaam moeilijk verteert.

Welke suikervervangers zijn er?

Laten we beginnen te zeggen dat je suiker heus niet een enkeltje naar de maan hoeft te geven (hoewel je met exen soms niet rigoureus genoeg kan zijn). Suikers zijn nuttig, maar te veel suikers schaden je lichaam. Eet dus alleen suikers die van nature ergens aanwezig zijn en mijdt al die extra suikers. Als je iets wilt zoeten kun je daar dus ook beter suikers bij gebruiken die van nature ergens aanwezig zijn of een slimme vervanger kiezen. Hier zijn wat tips om je nieuwe zoete liefde te kiezen:

Gebruik producten die van nature suikers bevatten om te zoeten. Je kunt havermout heerlijk zoeten met een geprakte banaan, met dadels of ander zoet fruit. Daar zit nog steeds suiker in, maar het zijn wel natuurlijke suikers. Op deze zelfde manier kun je bijvoorbeeld ook koekjes, taarten of pannenkoeken zoeten.
Kokosbloesemsuiker komt van de kokospalm en wordt niet verhit nadat het uit de boom is getapt. Zodoende blijven veel goede voedingsstoffen bewaard in deze suiker. Een gezondere suiker dan andere standaard suiker, maar gebruik de suiker wel met mate.

Vanillepoeder
is een smaakstof afkomstig van de vanille-orchidee. Vanille heeft een karakteristieke geur en smaak, is niet per se zoet, maar het heeft wel de eigenschap een zoete component in voedsel naar boven te halen. Zo is vanillepoeder een slimme, subtiele suikervervanger.

Ahornsiroop
is oorspronkelijk een Canadees product. Al eeuwenlang wordt het sap van de esdoorn verdampt waardoor een dikke stroop overblijft. Ook hier gaat het dus om een ongeraffineerde suiker en dus een suikersoort waar de juiste voedingstoffen nog aanwezig zijn.

Uit rijst wordt ook een suikersoort gehaald. De stroop die hieruit wordt getrokken noemen we simpelweg rijststroop en is ongeraffineerd. Alle goede voedingsstoffen die bij de suiker horen zitten dus nog steeds in de stroop waardoor je lichaam deze zoetstof goed verdraagt.

Stevia heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel, het is een kruid en bevat dus geen suikers of calorieën.

Als je gewoon suiker wilt kopen, koop dan de meest pure variant. Kies voor rietsuiker of oerzoet. Deze laatste suiker wordt ontrokken door het vermalen sap van de suikerrietstengel te drogen. Zo blijven ook hier weer de belangrijke voedingsstoffen bewaard.

Suikervervangers voordelig proberen!

Ecomarkt.nl verkoopt veel verschillende suikervervangers en zoetstoffen. Het is een kwestie van smaak welke suikervervanger bij jou past. Om eens wat uit te kunnen proberen hebben we een aantal suikervervangers in ons vast-laag assortiment geplaatst. Zo kun je kokosbloesemsuiker, vanillepoeder, Oerzoet, ahornsiroop en rijststroop altijd voor een lage prijs bij ons kopen! Je moet natuurlijk eerst goed proeven voordat je zeker weet dat dit je grote liefde is 😉

Ok, dus die ene fijne ex, die superfoute, lekkere, onvermijdelijke liefde, die zeggen we nu eindelijk gedag! Je gaat je suikerinname onder controle krijgen door eerst alle toegevoegde suikers in je voeding te vermijden. Eet wel gewoon suikers die van nature ergens in zitten en probeer je voeding eens met een suikervervanger te zoeten. Ik ben benieuwd welke nieuwe liefde binnenkort je hersenen mag gaan beminnen!

Meer suiker?

Over Suiker & Zo…

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.