Programma Food Film Festival 2013 bekend!

Food Film Festival vindt plaats op 22, 23 en 24 maart 2013 in Studio/K & Filmtheater Kriterion te Amsterdam

 

Het volledige programma van het Food Film Festival 2013 staat vanaf vandaag online op www.foodfilmfestival.nl. Het filmprogramma omvat dit jaar meer dan dertig documentaires, shorts en speelfilms, waaronder meerdere premières en een sterke vertegenwoordiging van korte films. Discussieer mee in het Grote GMO Debat over Genetische Modificatie van voedsel. Leer over de rol van water in voedselproductie in de talkshow Kauwen op Water. Of neem deel aan een van de workshops zoals Groenten 2.0 met Niven Kunz en Arabia maakt Hummus. Te gast zijn onder meer Slow Food-oprichter Carlo Petrini, schrijfster Carolyn Steel, culinair journalist Johannes van Dam, water footprint professor Arjen Hoekstra, Nordic Food Lab’s Ben Reade en NY Times columnist Mark Bittman. De kaartverkoop voor het Food Film Festival 2013 start op 27 februari.

Filmprogramma
Met drie wereldpremières, een Europese première en maar liefst veertien Nederlandse premières heeft het Food Film Festival een zeer actueel filmprogramma samengesteld. De korte film is dit jaar sterk vertegenwoordigd met onder meer de Nederlandse animatie Super en het Australische Meatwork. Maar ook langere documentaires, waaronder de Nederlandse premières Canned Dreams (Katja Gauriloff, Finland, 2011) en Make Hummus Not War (Trevor Graham, Australië, 2012), zijn een sterke aanvulling op het filmprogramma.

Food Film Festival

Debatten en talkshows
Dit jaar staat het belangrijkste FFF debat in het teken van Genetische Modificatie. Een onderwerp dat behalve veel vragen ook veel emoties oproept. Met gasten als ethicus Frans Brom (Rathenau Instituut) wil het Grote GMO Debat zich juist op die emotionele lading richten: waarom brengt GMO zo’n verhitte discussie teweeg? Op 22 maart, Wereldwaterdag, organiseert het festival in samenwerking met Oneworld Live de talkshow Kauwen op Water waarin het publiek spelenderwijs meer informatie krijgt over waterverbruik in voedselproductie. Presentator Gerbrand Haverkamp en tafeldame Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) spreken onder andere met de ontwikkelaar van de water footprint Arjen Hoekstra. Nieuw in het programma is Food Film Talks, waarin presentatrice Froukje Jansen samen met regisseurs en programmamakers ingaat op het proces van filmmaken en de rol van eten in films. En na het succes vorig jaar natuurlijk in reprise: FFF LIVE. In deze hectische talkshow komen alle smaken van het festival samen.

Workshops en proeverijen

Koreaans koken met Yokiyo, Arabia maakt Hummus, Groenten 2.0 met Niven Kunz of Slow Ravioli met Slow Food Presidia-producten; FFF 2013 biedt weer een overweldigende lijst bijzondere workshops en proeverijen. Nieuw dit jaar is de Skills workshop Snijtechnieken, in samenwerking met Jamie Magazine, waarin deelnemers in korte sessies verschillende vaardigheden leren aan de hand van een heerlijke ceviche, die uiteraard ook wordt opgegeten. Om nog meer mensen dan vorig jaar te kunnen laten deelnemen aan de workshops wordt deze workshop doorlopend gegeven. Een bijzonder seminar over smaakbeleving wordt verzorgd door Head of Culinary Research and Development, Ben Reade van het Nordic Food Lab, het onderzoeksinstituut van het toonaangevende restaurant Noma. In twee sessies, waaronder één voor professionele chefs, neemt Reade de deelnemers mee op een virtuele strooptocht door de noordelijke natuur. Hij laat zien hoe smaak werkt en hoe je de zintuigen kunt manipuleren met de talloze ingrediënten waarmee we zijn omringd. Meesterstokers Bas Lubberhuizen en Henk Raaff verzorgen een proeverij met eau-de-vie van vergeten fruit.

And more..
En er is nog veel meer: het Food Film festival restaurant, gerund door Joris Bijdendijk (Executive Chef restaurant Bridges), met ondersteuning van o.a. BBC’s Urban Chef Oliver Rowe. De ambachtelijke markt en heerlijke en gezonde food trucks. En de muzikale explosies in de nacht… Kaarten zijn vanaf 27 februari via de website te koop. Het FFFF is een initiatief van de Youth Food Movement Nederland.

Het Food Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Oxfam Novib GROW en Jamie Magazine.
www.foodfilmfestival.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *