Queens: duurzaam gevangen én verantwoord gekweekt


Sterke groei MSC- en ASC-gecertificeerde vis in de winkelschappen.


In Nederlandse supermarkten neemt het aanbod van vis voorzien van de onafhankelijke, internationale keurmerken van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor verantwoorde kweek en van de Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame vangst een hoge vlucht. Voor het eerst ligt deze maand een product bij de Nederlandse supermarkten met zowel het keurmerk van ASC en MSC.

Het betreft de vismaaltijd Panga & Shrimp noodles van Queens, een van de vooraanstaande toeleveranciers van de Nederlandse supermarkten. De pangasius is afkomstig van een ASC gecertificeerde kwekerij en de koudwatergarnaal is op duurzame wijze gevist en draagt het onafhankelijke MSC-keurmerk.

duurzame vis

Wereldprimeur voor Queens

Algemeen directeur van Queens Products, Harry Hoogendoorn: ,,Bij Queens willen we dat al onze vis en visproducten verantwoord gevangen of gekweekt zijn. Dat lukt nog niet voor de volle 100 procent maar het scheelt niet veel meer. Onze vier vismaaltijden zijn nu ook allemaal voorzien van een ASC- en/of MSC-keurmerk. Zowel een ASC- áls MSC-keurmerk op de verpakking van onze Queens maaltijd met Panga & Shrimp is een wereldprimeur waarmee weer een nieuwe stap is gezet. Zoals de ASC gecertificeerde pangafilet samen met de MSC gecertificeerde koudwatergarnaal de visingrediënten zijn van een complete smakelijke vismaaltijd, zo zien wij ook de samenwerking tussen de diverse vissectoren. Samen bouwen aan een verduurzaming van de keten en een stijging van de visconsumptie.”

Vis in supermarkt in 2016 geheel verduurzaamd

"De introductie van Panga & Shrimp noodles met ASC-gecertificeerde panga en MSC-gecertificeerde garnalen helpt de negatieve impact van viskweek te verminderen en de zeeën gezond te houden. Het werk van ASC en MSC komen hier mooi bij elkaar,” aldus Chris Ninnes CEO van de Aquaculture Stewardship Council. “Nederland is ondertussen wereldleider waar het gaat om het aantal verschillende producten met het ASC-keurmerk. Het onderstreept de ambitie van de Nederlandse supermarkten het visassortiment tegen 2016 geheel verduurzaamd te hebben. Queens is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat een duidelijke duurzaamheidsvisie heeft en deze ook in de praktijk brengt.
Camiel Derichs, Directeur Europa van Marine Stewardship Council is ook verheugd beide keurmerken op een verpakking te zien. "Het geeft aan dat alle vis in het product afkomstig is van een duurzame wilde visserij of verantwoorde kweek. Consumenten zien zo duidelijk wat ze kopen. Queens laat met deze wereldprimeur zien een echte voortrekker te zijn waar het gaat om het zetten van concrete stappen naar verduurzaming”.

Over Aquaculture Stewardship Council (ASC)
De Aquaculture Stewardship Council is als onafhankelijke non profit organisatie in 2010 door het Wereld Natuur Fonds en IDH (Initiatief Duurzame Handel) opgericht om de certificering op te zetten voor verantwoorde viskweek wereldwijd. De ASC standaard toetst de prestaties van de kwekerijen in het omgaan met de natuurlijke omgeving en het naleven van richtlijnen op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en de lokale gemeenschap. De certificering gebeurt door onafhankelijke, derde partijen. De (concept)rapportages worden op de ASC website openbaar gemaakt. Het ASC logo op de verpakking garandeert consumenten dat de vis die zij kopen gekweekt is met zo min mogelijk impact op de natuurlijke omgeving en de omringende leefgemeenschap.
www.asc-aqua.org

Over Marine Stewardship Council (MSC)
De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profit organisatie die in 1997 is opgericht om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de oceanen door duurzame visserij te erkennen en te belonen. MSC is het enige wereldwijd erkende keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam wildgevangen vis. Het blauwe MSC-keurmerk is het enige ecolabel voor visproducten dat zowel aan de richtlijnen voor visserijcertificering van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voldoet, als ook aan die van de ISEAL Gedragscode voor het zetten van Sociale en Milieustandaarden. MSC heeft kantoren in Londen, Seattle, Tokio, Sydney, Den Haag, Glasgow, Beijing, Berlijn, Kaapstad, Kopenhagen, Halifax, Parijs, Madrid, Moskou, Stockholm, Santiago, Sao Paulo en Reykjavik. Wereldwijd dragen meer dan 20.000 producten in 104 landen het MSC-keurmerk en in Nederland staat de teller inmiddels op meer dan 1.700 producten.
www.msc.org/nl


Over Queens Products

Queens Products is een innovatieve en gespecialiseerde leverancier van verse vis uit de diepvries voor de retail. Queens is marktleider in het segment diepvries visfilet. Naast ASC panga levert Queens ook ASC tilapia en MSC gecertificeerde wilde vis. Queens Products wil maatschappelijk verantwoord ondernemen en besteedt veel aandacht aan de productiemethodes en werkwijze van haar leveranciers.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *