Struik. Als soep uit eigen keuken

Bewust gezond, heel eenvoudig

Het is Struik wat ik gebruik’ is een slogan uit lang vervlogen De Groene Stoelreclametijden die wel ‘s vanuit de krochten van mijn hersenen omhoog borrelt – vooral als ik lekker aan het bio-kokkerellen ben. Als het aan Gerben Middelkamp en Inge van Dijk van Struik ligt, worden hun gezonde en duurzame producten dé standaard voor de lekkerste soepen, bouillons, vleesconserven en sauzen. Vorige week schoof ik even aan de keukentafel – een samenvatting.

Tekst: Erwin Polderman

Wat kunt u De Betere Wereld-lezers vertellen over Struik?struik4
Struik Foods is een familiebedrijf gevestigd op de Veluwe. Al twee generaties lang maken wij, met veel vakmanschap, de allerlekkerste soepen, bouillons, vleesconserven en sauzen. Ons bedrijf staat in de Food Valley van Nederland. Deze Gelderse regio is wereldwijd bekend omdat we hier voorop lopen in de ontwikkeling van goede, gezonde en duurzame voeding. Elke dag gaan we enthousiast aan de slag om producten te ontwikkelen met de beste, de lekkerste en de meest natuurlijke kwaliteit. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van veel verse ingrediënten en geen onnodige E-nummers toe te voegen (bijvoorbeeld geen smaakversterker oftewel MSG, E621). Struik staat voor kwaliteit, gemak, smaak en veilige voedselproductie. Onze productieprocessen zijn gecertificeerd door de belangrijkste internationale instituten, waaronder British Retail Consortium (BRC), International Food Standard (IFS) en Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Ook hechten we veel waarde aan de keurmerken ‘Beter Leven’ van de Dierenbescherming en van de European Vegetarian Union. We zijn er trots op dat vrijwel al onze producten deze keurmerken dragen.

We zijn bij Struik continu bezig onze producten te verbeteren. En dit heeft als doel dat we net zulke lekkere en verantwoorde soep willen maken, zoals jij ‘m thuis zelf ook zou maken! Daarom zorgen we voor de beste ingrediënten en goede receptuur. Zo hebben de Maaltijd- en Boerensoepen 3 Beter Leven-sterren. Behalve de Maaltijdsoep Kip die heeft er één. Dat komt omdat twee en drie sterren-kippenvlees nog vrijwel niet te verkrijgen is. De soepen zonder vlees zijn allemaal goedgekeurd door de European Vegetarian Union. Onze Boerensoepen zitten bomvol lekkere grote stukken groente, vers van het land.

De vernieuwde Krachtbouillons zijn langzaam getrokken uit pure ingrediënten voor een volle, krachtige smaak en zijn een goede basis voor zelf gemaakte soepen en sauzen. Struik Bouillon om te koken is voor de echte hobbykok, bedoeld om te helpen bij het bereiden van dagelijkse gerechten, zoals een risotto, (pasta)saus of heerlijke stoofschotel. Bovendien is het gemaakt van de beste kwaliteit, zoals 100% natuurlijke ingrediënten en dus de ideale vervanger van het bouillonblokje.

Struikstruik

Daarnaast hebben we iets nieuws geïntroduceerd: gepureerde soep in een glazen fles, die zowel warm als koud heerlijk is om te eten. De soep is 100 procent vegetarisch en bestaat uit minimaal 50 procent groente. De soep sluit goed aan bij de wens van de bewuste consument die op een eenvoudige manier een grote hoeveelheid groenten binnen wil krijgen. Deze gepureerde soepen zijn ook goedgekeurd door de European Vegetarian Union en zijn verkrijgbaar in vier smaken: Tomaat, Wortel, Gele Paprika en Doperwten.

Hoe kan Struik mij als consument helpen te participeren in een betere wereld?
We vinden echt dat we een grote verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van de verduurzaming van ons voedsel. Bronnen worden schaarser en consumenten hebben steeds meer belangstelling voor gezond en duurzaam geproduceerd eten. Bij Struik vinden we de herkomst van onze ingrediënten belangrijk. We gebruiken eerlijk vlees, pure groenten en zo min mogelijk toevoegingen. Naast aspecten als de verbetering van voedselveiligheid, minder zout, goede kwaliteit en smaak, houden we graag rekening met de Aarde en met dierenwelzijn. Door samenwerking met stichting Wakker Dier is in 2012 het roer om en kiezen we ervoor diervriendelijk te produceren. Allemaal zaken die integraal deel uit maken van het duurzaamheidsbeleid van Struik Foods Europe.

We zijn hier bij Struik erg alert op bijvoorbeeld de veiligheid van onze medewerkers, de kwaliteit en veiligheid van onze producten, het sorteren en verwerken van afval en het zuinig omspringen met energie en water. We hebben dan ook ons eigen waterwinning- en zuiveringssysteem.

Verantwoord vlees consumeren is een trend die zich doorzet. Daarnaast stijgt het aantal flexitariërs en vleesverlaters. Hoe kijkt u hier tegenaan, en hoe vertaalt zich dat in de producten?
Wij zien inderdaad ook dat het aantal flexitariërs en vleesverlaters toeneemt. Bij Struik houden we dergelijke trends goed in de gaten en proberen hierop in te spelen. Zo zijn een aantal van onze soepen vegetarisch. Deze soepen zijn zoals eerder genoemd, goedgekeurd en gecertificeerd door European Vegetarian Union.

Beter Leven Keurmerk

Wanneer mensen toch graag vlees in hun soep willen, willen we hen eerlijk en goed vlees kunnen aanbieden. Vandaar dat we kiezen voor vlees voorzien van het Beter Leven keurmerk.

Dat klinkt goed… En hoe zit dat voor wat betreft biologisch?
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we in de Nederlandse voedselindustrie alles biologisch doen maar dat is helaas nog toekomst muziek. Het produceren van biologische grondstoffen op grote schaal staat nog in de kinderschoenen. Struik onderzoekt de mogelijkheden en we vatten biologisch ruim op. Struik Foods is pionier op het terrein van zuivering van afvalwater in eigen beheer. Zo hebben we net de nieuwste generatie waterzuivering geïnstalleerd. Het gaat om biologische waterzuivering waarmee een veel hoger waterzuiveringsrendement wordt behaald en ook nog eens 20% energie wordt bespaard. Ook dat vinden wij een belangrijke stap in duurzaam ondernemen.

Struik

Biofarm Bleekenstein is een bijzonder stukje Struik. Wat wilt u daarover vertellen?
De diversiteit van Nederlandse koeienrassen staat al enige tijd onder druk. Een van die zeldzame rassen is de Zwarte Blaarkop. Een van oorsprong Groningse koe. Naast ons hoofdkantoor en de productielocatie in Voorthuizen staat de unieke biofarm Bleekenstein. Dat is óók Struik. Deze prachtige biologische boerderij heeft nog een historische potstal en hier staat nog een kudde Zwarte Blaarkoppen. Dit unieke ras blinkt van oudsher uit in melkproductie, vleesproductie en vruchtbaarheid. Hier proberen wij een stukje Nederlandse koeienhistorie letterlijk levend te houden. Bleekenstein is te bezoeken. Klanten kunnen een rondleiding aanvragen en dat is echt zeer de moeite waard, want deze stoere Zwarte Blaarkop zie je bijna nergens meer in het Nederlandse landschap maar wel bij ons in Voorthuizen.

Het bouillonblokje voorbij… Wat betekent innovatie en samenwerking voor Struik?
We zijn nooit bang geweest om een kijkje in onze eigen keuken te geven; kennis moet je delen. Dat doen we op een actieve manier, samen met (inter)nationale voedingsgerelateerde bedrijven, binnen de Nederlandse Food Valley Society. De leden komen zo’n vier tot zes keer per jaar bij elkaar. We bespreken mogelijkheden tot innovatie in de keten en de kansen voor de hele voedingssector.

Struik

Bovendien werken we samen met Wageningen Universiteit. Hun kennis en onderzoek passen we toe op onze producten. Dan is er ook nog ons Struik Innovation Centre in Voorthuizen. Daar investeren we voortdurend in de ontwikkeling van nieuwe producten. En in de vernieuwing van onze bestaande producten natuurlijk, want kritisch blijven is altijd goed en anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen is ook een wezenlijk onderdeel van duurzaam ondernemen. Onze medewerkers zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dat terrein. Ze werken vandaag aan de wensen van morgen. En overmorgen.

Bij kwaliteit en veiligheid komt ook heel veel kijken: door te blijven investeren in ultramoderne apparatuur voor onze productielocaties kunnen we onze soepen, sauzen en maaltijden op verantwoorde wijze blijven bereiden. Koken met aandacht voor de omgeving is ook belangrijk. Struik Foods neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om milieuvriendelijk produceren en verantwoord met voedsel omgaan. ‘Waste’ gaan we op alle mogelijke manieren tegen. Door voor zo min mogelijk afval en vervuiling te zorgen. En door zuinig om te springen met energiestromen en water.

Kortom Struik is een innovatief duurzaam familiebedrijf dat al generaties lang zich inspant om goede, gezonde en smaakvolle producten te maken die in de smaak vallen van de consument.

Struik

Tot slot, het oog wil ook wat… Hoe kunt u onze lezers helpen met het serveren van een gezonde soep die de zinnen prikkelt?
Op onze website hebben we een aantal pracht recepten verzameld; enjoy good food op Struik

 

Meer lezen?
Pure, biologische sappen van Vitamont (Win!)
Lekker gezond met Schulp (Win!)
Glaasje gerstegras: bomvol voordelen (Win!)

Toon de 2 reacties
  1. Saskia schreef:

    Goed bezig op veel terreinen. Een vraag. Wat mij vaak tegenvalt bij niet-huisgemaakte soepen is de hoeveelheid zout. Daarom ben ik benieuwd hoe dat bij deze soepen is?

  2. Wouter schreef:

    Je moet wel niet liegen he Struik. Eiwithydrolysaat bevat gewoon e621, maar dat wisten jullie zelf ook al natuurlijk.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.