Superfood nader toegelicht: Maca

Maca, een superfood met kracht.

In deze reeks neem ik je mee op avontuur langs de verschillende superfoods. Ik leg je uit wat ze zijn en hoe gemakkelijk het is ze toe te passen als een snack en/of in een smoothie. Daarbij krijg je van mij een heerlijk recept om er zelf mee aan de slag te gaan.

Maca vind ik een bijzondere superfood. Het is een wortel en het lijkt op een grote radijs met een wit, licht gele kleur. Het heeft de geur van een zoete knol. De smaak maakt Maca voor mij zo bijzonder. De ene keer proef ik een zoete aardappel, de andere keer vind ik het naar hopjes smaken. Ook vind ik dat Maca een wat pittige smaak heeft zoals radijsjes. Het is erg leuk om je fantasie daar op los te laten. Mijn dochter en ik hadden er een spelletje van gemaakt toen we net Maca gingen gebruiken. We namen ieder een klein beetje Maca op een theelepel, deden onze ogen dicht en vertelden elkaar wat we proefden.

Superfood maca

Waar komt Maca vandaan
Maca groeit al duizenden jaren in het Andesgebergte in Peru, Zuid-Amerika. Maca kan worden geteeld tot zo’n 4.300 meter boven de zeespiegel. *2 zinnen geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*. Volgens vertellingen werd Maca al veel gebruikt door het Inca volk. Incakrijgers aten Maca voor extra kracht voordat zij ten strijden trokken. Als ze eenmaal een stad overwonnen hadden mochten de krijgers geen Maca meer eten. Zo werden de vrouwen beschermd tegen buitensporig geslachtdrift van de mannen. * 2 zinnen geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*
Tegenwoordig wordt in Peru, Maca op verschillende manieren verwerkt. Het wordt rauw verwerkt, gebakken of gedroogd. Ze maken koekjes, taartjes, chips en drankjes met Maca. Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogde vorm, verwerkt in capsules of gelatiniseerd. *zin geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*

Wat kan je allemaal maken met Maca
Omdat Maca ook hier in Europa in poedervorm is te krijgen kan je het bijna overal in verwerken. Bijvoorbeeld in zelfgemaakte aardbeienjam. Roer er een flinke eetlepel doorheen totdat het opgelost is. Het is wel van belang, dat als je net begint met het eten van Maca, dat je het rustig opbouwt. Je lichaam moet er langzaam aan wennen. Maca is ook heerlijk in granenkoffie en gemengd met vruchten –en groetensapjes. Bijvoorbeeld in een zelfgemaakt sapje van bieten, bleekselderij, peterselie en komkommer. *Gedeelte van de alinea geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*. Hoe je zo’n heerlijke smoothie maakt zal ik hieronder beschrijven.

Magische Maca – chocolade smoothie:
Een heerlijke traktatie voor tussendoor! Deze smoothie doet het ook goed bij kinderen. De vriendinnetjes van mijn dochter vinden het heerlijk. In de koelkast is de smoothie in een glazen fles een dag houdbaar. Dit recept is voor ongeveer 1 liter smoothie voor 4 á 5 glazen.

Wat heb je nodig:
• 1 ananas
• Kokoswater (of gewoon water)
• Water
• 1 eetlepel Maca
• 2 eetlepels kokosschaafsel
• 2 eetlepels rauwe cacaopoeder (of 4 á 5 cacaobonen)
• Snufje kaneel
• Blender

Schil de ananas en snijd het in stukken. Doe de stukken ananas in de blender. Voeg de kaneel en kokosschaafsel toe. Schep het wat door elkaar. Voeg dan het kokoswater toe en vul het aan met water totdat de ananas net ongeveer 1 cm onder water staat. Als laatste voeg je de Maca en de cacaopoeder toe. Blend alles voor ongeveer 1 minuut.

Variatietip: Vries de stukken ananas eerst in voor een paar uurtjes en maak daar de smoothie mee. Lekker als toetje of als snack. Vooral heerlijk tijdens warme dagen!

Geniet ervan 🙂

Saskia van der Krift

*Alinea geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*

Bronnen:
> Eating for beauty
> Superfoods
> www.maca.nl

Meer over superfood in deze reeks:
> Goji bessen
> Rauwe cacao
> Hennepzaad
> Spirulina en Chlorella
> Superfood: Wat is het?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.