Superfood nader toegelicht: spirulina en chlorella

Chlorella en Spirulina.

In dit eerste artikel van onze nieuwe serie over superfood, neemt redacteur Saskia van der Krift je mee op reis langs de superfoods Chlorella en Spirulina. Na dit artikel gaat het avontuur verder langs vele andere superfoods.

Tekst: Saskia van der Krift

Chlorella
Chlorella is net als spirulina een microscopisch kleine alg. Chlorella is een eencellige zoetwater alg die grotendeels bestaat uit een celkern en chlorofyl. De naam chlorella komt van de Griek Chloros dat groen betekent en van de Latijnse benaming diminutief suffix ella, dat klein betekent.
Zonlicht is essentieel voor het kweken van chlorella. Daarom wordt het voornamelijk buiten gekweekt en ver weg van de bewoonde wereld.  *Gedeelte van de alinea geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*

Superfood chlorella

*gedeelte van de alinea verwijdert door nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*
Chlorella is te verkrijgen in gedroogde en gevriesdroogde poedervorm. Ook als tabletten en in capsules. De hoeveelheid die per dag gebruikt kan worden wordt vermeld op de verpakking. Een richtlijn is ongeveer 3 gram per dag.

Spirulina
Spirulina is een groenblauwe alg. Microscopisch klein en spiraalvormig. Daar heeft deze alg zijn Latijnse naam dan ook aan te danken. De alg is een van de oudste levensvormen op onze aarde en groeit hier al meer dan 3,5 miljard jaar. Van oorsprong groeit de spirulina alg in het wild in delen van Midden-Afrika en meren in Mexico. Spirulina werd al genuttigd door de Azteken die rond het Texcomeer woonden. Tegenwoordig wordt spirulina ook gekweekt in zoutwaterbassins in onder andere Hawaii, Thailand, India, Taiwan, Pakistan en China. *Gedeelte van de alinea geschrapt wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*
Superfood

*Gedeelte van de alinea verwijdert wegens nieuwe wetgeving Codex Alimentarius*
Spirulina is te verkrijgen in gedroogde en gevriesdroogde vorm. Ook als tabletten en in capsules. De hoeveelheid die per dag gebruikt kan worden wordt vermeld op de verpakking.


Toepassingen

Chlorella poeder en spirulina poeder kan onder andere toegevoegd worden aan smoothies, shakes, lassies, yoghurt en salades.
Persoonlijk vond ik de smaken van zowel chlorella als spirulina even wennen. Ik gebruik ze dagelijks om en om, en voeg ze meestal toe aan een smoothie.

Superfood smoothie


Meer over superfood in deze reeks:
> Goji bessen
> Rauwe cacao
> Hennepzaad
> Maca
> Superfood: Wat is het?


Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.