Supermarkten zetten grote stap in verduurzamen kip

De Nederlandse supermarkten zetten vandaag een eerste stap om hun basisassortiment kip te verduurzamen.

De maatregelen die ze voorstellen, zijn voor het milieu beloftevol en een kleine winst voor dierenwelzijn. Willen supermarkten ook daadwerkelijk streven naar ‘een kip van morgen zonder zorgen’ dan zijn de nu voorgestelde criteria een stap in de goede richting. Natuur & Milieu vindt het essentieel dat er 1 integraal keurmerk voor consumenten komt voor dierenwelzijn en milieu met scherpere normen.

“De kip van morgen die de supermarkten nu introduceren, zou in alle opzichten zonder zorgen moeten leven”, aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. “Dat betekent geen zorgen voor mens, dier én milieu”. Natuur en Milieu pleit voor een integrale benadering van dierenwelzijn en duurzaamheid met één integraal keurmerk en werkt daarin samen met de Dierenbescherming. Dat betekent voor milieu drie dingen: 1. het minimaliseren van de uitstoot van vieze en schadelijke lucht uit kippenstallen; 2. het sluiten van kringlopen door de kippenmest terug te brengen op het land waar het voer voor de kippen wordt verbouwd; 3. duurzaam kippenvoer. Het is bovendien nodig om kippen de komende jaren meer ruimte te geven en langzamer te laten groeien om de dieren ook echt een dierwaardig bestaan te geven Dat betekent bijvoorbeeld maximaal 12 kippen per vierkante meter, minimaal 8 uur daglicht en een langzamer groeiend, gezonder kippenras; zoals vereist is voor 1 ster van het Beterleven kenmerk van de Dierenbescherming.

Maatregelen CBL
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de pluimveesector kondigen vandaag aan dat zij starten met het inzetten van een langzamer groeiend ras kip voor het basisassortiment kip. In 2015 moet het aantal kippen per vierkante meter terug zijn gebracht van 21 naar 19. Bij het 1 ster Beter Leven Kenmerk zijn dat er 12. De soja in het veevoer moet afkomstig zijn van gecertificeerde, duurzame teelt, de uitstoot van vieze lucht uit stallen moet sterk verminderen en kippenhouders dienen de voer-mestkringloop te sluiten. Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees, dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, aan deze eisen voldoen.
Natuur & Milieu is blij met de toezegging van Alfred Levi, Directeur Commercie van Albert Heijn, dat de supermarkten snel constructief verder willen overleggen met Dierenbescherming en Natuur & Milieu over het implementeren van de nieuwe criteria en het vergroten van het marktaandeel van nog duurzamere kipproducten, zoals biologische kip en kip met het Beter Leven Kenmerk van de dierenbescherming.

Windstreekstal
Natuur & Milieu pleit voor het verder vergroten van het marktaandeel echt duurzamere kipproducten in de supermarkten en voor het introduceren van nieuwe staltypes die dierenwelzijn en milieu combineren. “De kippensector kan verder innoveren. In Nederland zijn we daar goed in. Daar zit onze toegevoegde waarde. Met stallen van het type Windstreek krijgt de kip een beter leven en wordt het milieu gespaard”, aldus Akkerman.

Rol consument
Consumenten die nu al een bijdrage willen leveren aan een beter milieu en meer dierenwelzijn voor kippen kunnen dat zelf al meer doen. Bijvoorbeeld door in winkels te kiezen voor duurzame alternatieven, zoals kipproducten met het Beter Leven Keurmerk, Milieukeur of EKO keurmerk.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *