SuperRoots, plantaardig alternatief voor suiker dat ook nog eens de darmwerking bevordert!

Tegenwoordig zijn mensen zich er meer en meer van bewust hoe belangrijk gezonde voeding is. Dit merk je aan de vele gezonde kookboeken die gepubliceerd worden, de nieuwe diëten die ontstaan en de grote aandacht voor gezonde voeding in de media. Een groot onderdeel hiervan is de aandacht voor de hoeveelheid suiker die we met zijn allen consumeren. Bovendien is er ook steeds meer focus op de rol van onze darmen in onze gezondheid. Steeds meer boeken vertellen ons dat onze darmen ons tweede brein zijn, of dat de bacteriën in onze darmen met meer zijn dan onze lichaamscellen in totaal. Als je weet hoe belangrijk je darmen zijn, kan je er maar beter goed zorg voor dragen! SuperRoots biedt met hun Cichoreiwortelvezel een leuk, plantaardig alternatief voor suiker dat ook nog eens de darmwerking bevordert. Interessant!

SuperRoots werd pas in mei 2018 opgestart door Laurens en Katrien, een ondernemend koppel met een hart voor gezonde voeding. Wij hoorden Katrien uit over hun nieuwe avontuur.

Waarom zijn jullie hier precies mee gestart?

We waren allebei al actief in de voedingssector en werken zo vaak samen met voedingsproducenten die op zoek zijn naar manieren om hun consumenten gezondere en even lekkere producten aan te bieden. Meer bepaald door het suikergehalte in hun producten te verlagen en tegelijkertijd extra vezel toe te voegen. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van cichoreiwortelvezel. Dit is een natuurlijke vezel uit de wortel van cichorei, beter bekend als de witlofwortel. Deze vezel is licht zoet, lost makkelijk op in bijvoorbeeld thee of gebak en is helemaal natuurlijk door zijn 100% plantaardige oorsprong.

We vonden het jammer dat veel consumenten deze vezel helemaal niet kennen. Vooral omdat veel mensen net op zoek zijn om ook in hun eigen keuken suiker te gaan vervangen, bijvoorbeeld bij het bakken. Er bestaan al wel wat suikervervangers maar deze hebben vaak een bijsmaak of zijn helemaal niet natuurlijk. Zo ontstond het idee om de cichoreiwortelvezel op de markt te brengen en rechtstreeks aan consumenten te gaan verkopen.

Bovendien is het ook een vezel. We eten met zijn allen veel te weinig vezel. De aanbevolen hoeveelheid is minstens 30 gram per dag. We komen gemiddeld 10 gram vezel tekort per dag. Reken maar eens uit hoeveel vezel je zelf op een gemiddelde dag inneemt! Uiteraard is het in eerste instantie belangrijk om voldoende groente, fruit en volkoren granen te eten als bron van vezel. Maar het is voor velen moeilijk hier voldoende vezel uit te halen. Een eenvoudige én lekkere manier om elke dag voldoende vezels te eten is dus meer dan welkom.

Je zegt dat de cichoreivezel al wel gebruikt wordt als ingrediënt door voedingsproducenten. In welke producten kunnen we dit dan vinden?

Als je in de supermarkt de ingrediëntenlijst bekijkt van suiker-gereduceerde producten, kom je het best vaak tegen. Een paar bekende voedingswaren zijn bijvoorbeeld Autodrop’s Energiezuinige hybrides en Quaker Cruesli. Je vindt het zelfs terug in babyvoeding zoals Nutrilon groeimelk. Hier wordt het toegevoegd omwille van zijn gezondheidsvoordelen.

Wat zijn deze gezondheidsvoordelen precies?

Als je suiker vervangt door cichoreiwortelvezel verlaag je het aantal calorieën. Waar suiker 4 kcal/g bijdraagt, is dit voor cichoreiwortelvezel slechts 2 kcal/g. Bovendien wordt cichoreiwortelvezel niet afgebroken in de dunne darm, waardoor hij geen glucose vrijgeeft in het bloed. Zo heeft deze vezel geen glycaemische index. Dus elk beetje suiker dat je vervangt door deze vezel, maakt je product gezonder door het verlagen van de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Zeer geschikt voor diabetici!

Daarnaast is cichoreiwortelvezel ook een prebiotische vezel. Dat betekent dat de vezel als voeding dient voor de goede bacteriën van nature aanwezig in de dikke darm. De dikke darm bevat miljarden bacteriën, zowel goede als potentiële ziekteverwekkers. Cichoreiwortelvezel gaat specifiek die goede bacteriën voeden. Deze produceren op hun beurt korte keten vetzuren die als voeding voor de darmwand dienen. Ze komen ook in je bloedbaan terecht en herinneren je darm eraan dat hij moet werken om de voedselresten naar buiten te krijgen. Op deze manier werkt cichoreiwortelvezel mee aan een vlotte transit en goede darmwerking.

Er gebeurt momenteel nog heel wat wetenschappelijk onderzoek naar de rol van deze bacteriën en hun connectie met de rest van het lichaam. Zo noemen ze onze darmen ook wel eens onze “tweede hersenen”. De dikke darm en zijn bacteriën zouden zelfs invloed hebben op ons eetgedrag, ons humeur, onze slaapkwaliteit en zelfs depressie!

Bij baby’s en peuters die flessenvoeding innemen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat cichoreivezel er voor zorgt dat hun stoelgang en darmflora dichter aanleunt bij die van baby’s die borstvoeding krijgen. Dus cichoreiwortelvezel kan bij jong en oud constipatie verlichten!

Hoe kan je SuperRoots precies gebruiken?

SuperRoots lijkt erg op poedersuiker van uitzicht. Het heeft geen nasmaak en is licht zoet. Met SuperRoots kan je suiker vervangen in bakwaren, granola of je gebruikt het als zoetje in koffie of thee. Het is een prebiotische vezel met heel wat gezondheidsvoordelen. Betere werking van je darmen is hier een van en hier moeten sommigen even aan wennen. Daarom raden we aan om per portie een theelepel (4 à 6 gram) te eten. Maak je bijvoorbeeld een taart voor 8 personen, vervang dan 40 gram suiker door 40 gram SuperRoots. Dan vervang je misschien niet alle suiker maar is je taart toch een pak gezonder doordat je glycaemische index verlaagt en je extra vezel binnen krijgt, zonder dat je het verschil proeft!

    

Jullie zijn pas gestart, hebben jullie al wat feedback gekregen van klanten?

Zeker, we zijn altijd geïnteresseerd om te horen van onze klanten wat ze er van vinden. Tot nu toe zijn dat overwegend positive reacties. Meerdere klanten zijn al jaren op zoek naar iets om hun darmproblemen te verhelpen en minder last te hebben van constipatie. Hun zoektocht stopt bij SuperRoots omdat dit effectief helpt. We zijn dus zeer blij dat ons product kan helpen je beter te doen voelen en om dit echt te horen van klanten.Er wordt er wel eens over meer winderigheid gesproken. Meestal is dat omdat die mensen niet gewoon zijn om voldoende vezel te eten en even moeten opbouwen in hun dosis SuperRoots. De recepten die te vinden zijn op superroots.be zijn afgestemd op een ideale dosis per portie, dus dit kan helpen de juiste hoeveelheden te eten.

Wat willen jullie nog bereiken met SuperRoots?

Onze droom is dat iedereen in de kast naast de bloem, de suiker en het zout ook een zakje vezel heeft staan. Het is een natuurlijk, lekker én gezond product, dat is zeldzaam. We willen dit vooral bij iedereen bekendmaken en zorgen dat de mensen de weg vinden naar een gezonde spijsvertering!

Waar zijn jullie producten te koop?

Op dit moment verkopen we vooral op onze webshop (superroots.be). Bovendien staat ons product reeds in de rekken van een 5-tal natuurwinkels.  Als er winkeliers geïnteresseerd zijn om met ons samen te werken, horen we het graag! Ze kunnen ons contacteren via info@superroots.be.

Heel erg bedankt voor het gesprek en nog veel succes gewenst met SuperRoots. Ik ga het zeker ook eens proberen!

Meer informatie vind je op superroots.be

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.