Thais met een glimlach

Onoff spices soep

Interview met Onno Stienen over onoff spices!

Onno Stienen van onoff spices! maakt biologische Thaise woksauzen, hippe vegatariercurrypasta’s en soepen. Arme Thaise boeren zijn er blij mee. Net als steeds meer Nederlandse klanten. Een interview over Thais met een glimlach.

Thais met een glimlach?
Reisgidsen noemen Thailand het Land van de Glimlach. Kijk in Thailand naar de mensen om je heen en je ziet waarom. Die glimlach willen we met onze biologische en vegetarische Thaise woksauzen, currypasta’s en soepen van onoff spices! bij je thuis brengen.

Hoe laat onoff spices! ons glimlachen?
Met pure ingrediënten die zorgen voor een plezierig-authentieke Thaise smaak – dus niet het slappe aftreksel uit de supermarkt. En met een goed gevoel, omdat we arme boeren biologisch laten produceren en zo helpen aan een betere toekomst. Maar ook omdat onoff spices! perfect is voor mensen met weinig tijd, die toch lekker en verantwoord willen eten. Gemakkelijk en passend bij gezonder leven. Dus met minimaal suiker en zout.

Minimaal suiker en zout?
Ja! Ik vind het een plicht te zorgen voor producten die ook qua gezondheid verantwoord zijn. Daarom zijn ze lactose- en glutenvrij. Nog belangrijker is dat het gelukt is om het gehalte aan suiker en zout fors terug te brengen. Gemaksvoeding bevat vaak te veel zout en suiker. Bij oosterse producten soms ook heel bewust om tegemoet te komen aan de zogenaamde westerse smaak. Het risico voor onze gezondheid is enorm. Natuurlijk kun je qua smaak en conserverende waarde niet zonder suiker en zout. Maar ik heb samen met een voedseltechnicus het afgelopen jaar in onze testkeuken per product de
grenzen opgezocht totdat we tevreden waren.

Thais

Hoe kwam je op het idee voor onoff spices! ?
Ik ervoer zelf hoe lastig en duur het was om in Nederland lekker Thais te koken. De supermarkt biedt flesjes en pakjes vol fletse kleur- en smaakstoffen
aan. Goede ingrediënten zijn lastig te krijgen, of alleen in grote hoeveelheden. De bereiding van currypasta’s kost bovendien veel tijd. Nadat ik in Bangkok een cursus had gevolgd op een Thaise koksschool, ben ik zelf kookles gaan geven in Amsterdam. Voor mijn studenten vulde ik potjes met authentieke curry ’s en sauzen waarmee ze thuis oefenden. Zo ontstond het idee om in Thailand professioneel te produceren.

Die Thaise boeren ontvingen je met een welkome lach?
Nee, eerder meesmuilend. Ze vonden me een rare jongen. Gif spuiten is in Thailand nog een teken van rijkdom. Dus zocht ik in het noorden arme boeren zonder geld voor bestrijdingsmiddelen op. Dat geld dachten ze van mij te krijgen. Maar dan blijkt die Nederlander alleen geïnteresseerd in gifloze rode peper, basilicum, laos, citroengras, limoenblad en korianderzaad. En eist hij ook nog productie volgens strakke biologische protocollen. Zie dat maar eens duidelijk te maken aan een nauwelijks geschoolde boer.

Is het gelukt?biologische chilisaus
Nou en of. Ze werken precies volgens de regels. Aanvankelijk alleen omdat ik goed betaal. Nu ook omdat ze begrijpen dat biologisch boeren de toekomst heeft en ze nu opeens tot de voorhoede behoren. Als ik hun enthousiasme zie, verschijnt als vanzelf een lach op m’n gezicht.

Voor alle 25 producten en recepten:
www.onoffspices.nl

biologische chilisaus

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *