Blog Foodless: twee misverstanden over gluten

gluten

De glutenvrije hype, daar zijn mensen zo onderhand wel klaar mee. Je bent zeker niet de enige als je die gedachten wel eens hebt! Wat een gedoe ‘Waarom kunnen die mensen niet gewoon een keertje brood eten’? Het mooie is dat er ook een aantal misverstanden zijn en die gaan we vandaag even uit de wereld helpen.

Spelt is toch glutenvrij? Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Nee. Spelt is absoluut NIET glutenvrij. Mensen met een tarwe-allergie (dat is echt iets anders dan een glutenintolerantie) mogen wel brood eten dat gemaakt is van spelt. Heb je een glutenintolerantie dan ren je ook bij spelt brood de andere kant op.

Een glutenallergie is hetzelfde als een glutenintolerantie. In restaurants wordt het mij wel eens gevraagd.. of ik een allergie of intolerantie voor gluten heb. Ik zeg altijd allergie omdat ik dan weet dat ze er ECHT rekening mee gaan houden. Maar ik heb een intolerantie. Het bijzondere hieraan is, is dat een glutenallergie niet bestaat. Je kan een glutenintolerantie hebben (de officiële medische benaming is Coeliakie) of je hebt glutensensitiviteit. Daarbij kan je nog steeds volle bak gestrekt gaan op gluten, alleen sloopt het je darmen niet.

Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt met jouw intolerantie of hoe jij er eigenlijk over denkt als persoon ZONDER intoleranties? Vertel het me in de comments!

Foodless, opgericht door Carlijn, is het online medium voor mensen met voedselintoleranties en/of -allergieën. Op haar website laat zij zien welke restaurants er geschikt zijn voor mensen met een voedselallergie en de lekkerste recepten die óók gluten- en lactosevrij kunnen! Daarnaast plaatst Carlijn regelmatig een nieuw recept op de site van De Betere Wereld!

Meer:
>  Heb ik een lactose-intolerantie? (deel 1)
>  Heb ik een lactose-intolerantie? (deel 2)
Recept: glutenvrije balletjes

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *