Vitamine B12-tekort bij vegetariërs en veganisten tegengaan

Vitamine B12-tekort bij vegetariërs en veganisten tegengaan

Ga jij als vegetariër of veganist door het leven? Dan sluit jij dus als vanzelfsprekend dierlijke producten uit bij je dieet. Vanwege principiële bezwaren, het milieu of andere redenen: het is natuurlijk ieders goed recht. Het vraagt echter wel om wat extra aandacht. Veel van onze benodigde vitamines, zoals vitamine B12, halen we nu eenmaal anno 2021 uit dierlijke producten. Eet jij geen dierlijke producten? Let dan even op en voorkomt een vitamine B12-tekort. 

Vitamine B12-tekort bij vegetariërs en veganisten

Voor mensen die geen dierlijke producten innemen, liggen enkele tekorten op de loer. De kans is echter het grootste om een vitamine B12-tekort op te bouwen. Hiermee is het gelijk ook de belangrijkste vitamine dus om rekening mee te houden als vegetariër of veganist. Vitamine B12 is een lastige speler, omdat het enkel in dierlijke producten zit. Vitamine B12 halen we dus uit bijvoorbeeld vlees, eieren en melkproducten. De nood bij vegetariërs is hierdoor wel iets minder hoog, want zij eten en drinken nog wel eieren of melkproducten. Vegans echter niet: die sluiten alle dierlijke producten uit. Voor vegans wordt daarom sowieso aangeraden om op dagelijkse basis vitamine B12 supplementen te slikken. Eet of drink jij als vegetariër weinig melkproducten of eieren? Haal dan ook zeker supplementen in huis.

Vitamine B12-tekort bij vegetariërs en veganisten

Herken een vitamine B12-tekort

Twijfel jij als vegetariër of veganist of het nodig is om vitamine B12 bij te slikken? Een tekort aan B12 heeft de volgende kenmerken:

  • vermoeidheid
  • geheugenverlies
  • zwakke beenspieren
  • oorsuizen en tintelingen in de vingers 

Hoe B12 bijnemen?

Vitamine B12 kun je gelukkig op veel verschillende manieren bijslikken. Zo bestaan er, net zoals van alle andere vitamines, veel verschillende supplementen. Deze zijn doorgaans beschikbaar in zowel pil- als vloeibare vorm. Maar wist jij dat er ook vitamine B12-neusdruppels zijn? Deze spray je gewoon in, net zoals ieder andere neusspray!

Voorkom ook een ijzer- en magnesiumtekort

Ook kun je als vegetariër en veganist beter vitamines kopen om een ijzer- en magnesium tekort tegen te gaan. Ijzer is er in twee vormen: heemijzer en non-heemijzer. Die eerste zit enkel in dierlijke producten, non-heemijzer ook in plantaardige producten. Gelukkig zijn er naast supplementen nog wat andere hulpmiddelen die je een handje kunnen helpen bij de heemijzeropname. Als laatste is het goed om het magnesiumgehalte goed in de gaten te houden. Hoewel een tekort aan magnesium minder snel voorkomt bij veganisten dan een ijzer- en vitamine B12-tekort, is het goed om dit in de gaten te houden. Magnesium zit in veel producten zoals volkorenbrood, veel groente en bepaalde noten. Voor mensen die weinig van dit soort producten eten, is het echter aan te raden om voedingssupplement met magnesium in te nemen om zo de dagelijks dosering op peil te houden. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *