Voeding voor je gewrichten!

Vetten

Massage, beweging op maat en wellness zijn goed voor je gewrichten. Net als de juiste voeding en orthomoleculaire voedingssuppletie. In mijn boek “Gewrichten en Voeding” kun je er alles over lezen.

Tekst: Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker

Ochtendstijfheid en stramme gewrichten kondigen vroeger of later bij menigeen een nieuwe fase in het leven aan. Deze klachten komen vaak met het vorderen der jaren. Soms worden de pijn en invaliditeit zo erg dat medicijngebruik onontkoombaar is. Helaas wordt tegenwoordig nog veel te snel gegrepen naar medicijnen. Schadelijk is dat hierdoor al gauw vergeten wordt dat gewrichtsklachten allereerst het gevolg zijn van een ontspoorde stofwisseling. Zo wordt voorbijgegaan aan de belangrijkste factor om dit verouderingsproces te vertragen, ja mogelijk te stabiliseren of zelfs verbeteren: voeding en voedingssupplementen.

Mediterrane voor je gewrichten

Het begint met de keuze van de juiste voeding waar onze genen en onze weefsels al honderdduizenden jaren aan gewend zijn. Het mediterrane voedingspatroon komt hierbij het dichtst in de buurt. Het levert groenten, fruit, gezonde vetten (olijfolie), kruiden, peulvruchten, zuivel, noten, zaden, volle granen, vis en weinig vlees. Complementair hieraan is het verminderen van de belasting van het gehele lichaam, en zo ook van de gewrichten. Dat begint bij het kwijtraken van overtollige kilo’s en eindigt bij het ontgiften van belastende stoffen, variërend van milieustoffen tot afvalstoffen die het lichaam zelf maakt. Slijtage, onvermijdelijk onderdeel van veroudering, kan worden tegengegaan door het lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Dat geldt zeker ook voor intensieve sporters die veel van hun gewrichten vragen en bij wie klachten al op jongere leeftijd kunnen optreden.

Beweging op het menu

Soigneer je lichaam, soigneer je gewrichten. Massage, beweging op maat en wellness zijn ingrediënten die je hierbij ten dienste staan. De juiste voeding en orthomoleculaire voedingssuppletie mogen hierbij niet ontbreken. En daarbij gaat het niet alleen om extra vitamine D en om extra visolie wanneer je weinig vette vis eet. Ook een voedingsstof als vitamine C verdient aandacht. In mijn boek “Gewrichten en Voeding” haal ik aan wat twee Amerikaanse reumatologen schreven in een wetenschappelijk artikel: “Omdat scheurbuik gewoonlijk wordt beschreven als het om arme landen gaat of om psychiatrische patiënten of alcoholverslaafden met slechte voedingsgewoonten, kan deze gebreksziekte zelfs vóórkomen in welvarende landen onder normale bevolkingsgroepen. Zulke patiënten verschijnen vaak met reumatische klachten bij de reumatoloog. Zich realiseren dat het om scheurbuik kan gaan, is noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen.”

Reuma of Vitamine C tekort

Wat blijkt? In een periode van een half jaar waren in hun academisch ziekenhuis drie gevallen van scheurbuik geconstateerd. De patiënten met een leeftijd van 22, 26 en 74 jaar waren allen doorverwezen naar de reumatoloog in verband met reumatische klachten en verhoogde CRP-waarden (een biomarker voor ontstekingsprocessen). Bij nader onderzoek bleek dat ze leden aan scheurbuik, de vitamine C-gebreksziekte. Na een dagelijkse inname van 1000 mg vitamine C verdwenen de symptomen.

Voor meer informatie: www.gewrichtenenvoeding.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *