Wat eten we vandaag? Andijvie!

Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014

Laatste update op 17 juni 2014

Zonnig smaakbommetje #31.

Men neme couscous uit Noord-Afrika; in het Berbers ‘seksu’. Deze brengt u op smaak met Hollandsche, in kokosolie gebakken stukjes appel. Hiermee vult u een rolletje ‘fliedeltjes’ – zoals m’n broertje ze vroeger met grote afschuw noemde – oftewel andijviebladeren uit het Middellands Zeegebied. Ten slotte maakt u het geheel op met de robijnrode, zoetzure pitjes van de Perzische granaatappel [Pssst: ze zijn nu in de bonus bij de Appie en je hebt al een biologische voor nog geen 70 cent per 100 gram bij Marqt!]. Et voilà:

Zoetzure andijvierolletjes met appelseksu

Zoetzure andijvierolletjes met appelseksu

Bereidingstijd: 30
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 150 gram couscous
– 1 groentenbouillonblokje
– 4 andijviebladeren
– 1 rode ui
– Een blok naturel tofu
– 1 appel
– Zonnebloempitten
– Kokosolie
Pitjes van een granaatappel

Bereiding:
1. Smelt een eetlepel kokosolie in een braadpan. Snijd het blok tofu in vier langwerpige plakken. Bak de plakken gedurende twintig minuten in de kokosolie op middelhoog vuur tot ze stevig aanvoelen en een mooi goudbruin korstje hebben.
2. Laat het groentenbouillonblokje in een pannetje met 300 milliliter kokend water oplossen.
3. Haal het pannetje van het vuur en roer er de couscous doorheen.
4. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Bak deze gedurende vijftien minuten mee met de tofu.
5. Snipper de rode ui grof en bak ook deze met twee handen zonnebloempitten mee.

Tofu appel ui zonnebloempitten

6. Kies vier brede andijviebladeren uit het midden van de stronk en blancheer ze drie minuten in kokend water met een snufje zout. Ga je liever voor de grote buitenste bladeren, snijd dan de dikste stukken stengel weg. Deze zijn te stug en draderig voor in de rolletjes. Dep de bladeren voorzichtig droog met een schone theedoek. Neem twee borden en leg twee bladeren languit op elk bord.
7. Zet de tofublokken apart. Meng het appelmengsel goed door de couscous. Leg op ieder blad een schep couscous en daarop een tofublok. Schep er vervolgens nog wat couscous overheen.

Andijvierolletjes

8. Vouw eerst de onderkant van het blad over de couscous en tofu heen. Vouw het rolletje vervolgens met de bovenkant van het blad dicht. Serveer met een handje granaatappelpitjes.

Andijvierolletje met couscous, tofu en granaatappel

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Meer trek in…
> Boerenkool?
> Pattissons?

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *