Wat eten we vandaag? Boerenkool!

Zonnig smaakbommetje #30.

Zeg je boerenkool tegen een kaaskop, dan is de kans groot dat je een lomp “Stamppot met rookwoooorst!” terug krijgt. Zeg je boerenkool tegen onze zuiderburen, dan zullen ze je vragen of “Gij misschien krulkool bedoelt?”. Omdat ze vanwege haar fameuze voedingswaarde ook wel bekend staat als de koningin onder de bladgroenten, noem ik haar vandaag bij haar verleidelijke Latijnse naam ‘Brassica Oleracea var. Sabellica’.

Sabellicasalade met gebakken worteltjes

Sabellicasalade met gebakken worteltjes

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 100 gram voorgesneden boerenkool
– 4 wortelen
– 1 gele paprika
– 1 rode ui
– 1 tomaat
– Sap van een citroen
– 2 tenen knoflook
– 2 theelepels grove mosterd
– Kokosolie

Bereiding:
1. Was de worteltjes en de gele paprika. Smelt een eetlepel kokosolie in een pan met een goede antiaanbaklaag. Verwijder de bovenkant, witte lijstjes en pitjes van de paprika en snijd de rest in dunne reepjes. Laat de worteltjes ongedeerd.
2. Bak de worteltjes en paprikareepjes onder af en toe keren met het deksel op de pan op middelhoog vuur vijftien tot twintig minuten tot ze een goudbruin korstje hebben.

Gebakken worteltjes en paprika

3. Breng een pan met ruim water en een snufje zeezout aan de kook. Pel en snijd ondertussen de ui en knoflook. Snijd de ui fijn. Fruit de ui in de pan met de worteltjes en paprika. Laat de tenen knoflook ook een tijdje meestoven.

Knoflook meestoven

4. Kook de boerenkool en tomaat drie minuten in de pan met ruim water. Spoel ze vervolgens af met koud water in een vergiet. De tomaat is nu gemakkelijk te pellen.

gepelde tomaat

5. Vang het sap van de tomaat op in een kommetje en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng een theelepel grove mosterd door de tomatensap. Knijp de citroen uit, vis de pitjes eruit en meng het sap door de tomatenmosterddressing.

Mosterddressing

6. Haal de tenen knoflook uit de pan. Deze zijn nu gemakkelijk te pletten met een vork. Roer de geplette knoflook goed door het groentemengsel.
7. Leg de boerenkool in twee diepe borden. Meng er de mosterddressing doorheen. Maak er een kunstwerkje van met de stukjes tomaat, geroosterde paprika, ui en worteltjes.

Boerenkoolsalade met gebakken worteltjes

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Meer trek in…
> Pattissons?
> Dadels?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *