Wat eten we vandaag? Spruiten!

Zonnig smaakbommetje #27.

De natuur blijft verbazen. Die kleine groene kooltjes die je ouders – vaak gepaard met een halfgare imitatie van vliegtuigmotoren – bij je naar binnen probeerden te proppen; weet je hoe die groeien? Aan tropisch ogende planten die niet eens zo verkeerd zouden staan in je badkamer. Is weer eens wat anders dan een bananenboom.

Spruitplanten (Bron: Permacultuur Nederland)
Foto: Permacultuur Nederland

En wat dacht je van pompoenen? Die zijn er in eng veel kleuren, vormen en smaken. Belgen maken er zelfs een sport van de grootste te kweken. Sommige wegen meer dan zeshonderd kilo. Vandaag laat ik je zien hoe je een goedgevulde groentesoep maakt met het nootachtige, romige vruchtvlees van de butternutpompoen als basis.

Butternutpompoen met spruitjes

Butternutsoep met spruitjes

Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 6

Ingrediënten:
– 1 butternutpompoen
– 3 volle handen spruiten
– 1 grote rode ui
– 3 tenen knoflook
– 2 winterpenen
– 1 groentebouillonblokje
– Verse bieslook
– Sojasaus
– Rode currypasta

Bereiding:
1. Was de butternutpompoen, snijd hem in stukken en doe deze in een pan.
2. Vul de pan met ruim water en kook de pompoen in twintig minuten gaar.
3. Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd ze door de helft.
4. Was de winterpenen en snijd ook deze in kleine stukjes. Stoom de penen en spruitjes met behulp van zo’n handig roestvrijstalen groentestomertje in 10 minuten gaar. Door je groenten te stomen bespaar je water, energie en telt je soep uiteindelijk meer vitaminen.

Groenten stomen

5. Pel de rode ui en knoflook. Kneus de knoflook en snijd de ui in kleine stukjes.

Dikke vette rode ui

6. Giet de gekookte pompoen af in een vergiet en vang het kookwater op in een andere pan. Zet de pan met het kookwater weer op het vuur en laat hierin het groentebouillonblokje oplossen.
7. Maak van de pompoen een romig papje door het gekookte vruchtvlees met een scheutje sojasaus fijn te malen in een keukenmachine.

Pompoenpapje

8. Als het bouillonblokje is opgelost, kook je de ui, knoflook, wortels en spruitjes een paar minuten mee in het kookwater van de pompoen.

Groentesoep

9. Roer vervolgens het pompoenpapje door het kookwater. Voeg een kwart theelepel rode currypasta toe en roer alles goed door.
10. Laat het geheel nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Schep ten slotte de soep in zes soepborden of –kommen. Knip de verse bieslook in kleine stukjes over de soep heen.

Butternutsoep met spruiten

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Door het bouillonblokje, de sojasaus en rode currypasta heeft de soep geen extra zout nodig, waardoor de pure smaak van de groenten beter tot z’n recht komt. Heb je gasten die last hebben van luie smaakpapillen? Serveer er dan een flesje sojasaus bij.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Paksoi!
> Wat eten we vandaag? Pruimen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *