Wat heeft de bodem met mijn immuunsysteem te maken?

VegFestNL

Een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid is een gezond immuunsysteem, oftewel je weerstand. Je lichaam heeft in stressvolle tijden veel tegenslagen te verduren, maar gelukkig helpt je immuunsysteem om op tijd in te springen en schade aan het lichaam te voorkomen.

Wist je dat het grootste deel van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt? Dat is maar goed ook, want juist in de darmen komt het lichaam in contact met stoffen van buitenaf. Dat zijn niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën en virussen. En voor de vertering van voedingsstoffen zijn de bacteriën in onze darmen essentieel. Hoe meer verschillende bacteriën er in onze darmen leven, hoe beter.

Gezonde bodem, gezonde darmen

Je kunt gezonde darmen vergelijken met de gezondheid van de bodem. Een gezonde bodem zit barstensvol leven. Niet alleen vol voedingsstoffen, maar ook met wormen, insecten en micro-organismen. Hoe meer leven en biodiversiteit er in de bodem aanwezig is, hoe beter het immuunsysteem van de bodem is. Dat is de basisvoorwaarde om planten te kunnen telen die ook zelf een gezond immuunsysteem hebben en op die manier een bijdrage kunnen leveren aan jouw weerstand. Een gezonde bodem is daarom één van de pijlers van het Demeter keurmerk.

Demeter appelsap

Wist je dat je dat ook kunt proeven? Demeter appelsap bijvoorbeeld, is friszuur van smaak en heeft een klein bittertje. Bittere stoffen zijn vaak gerelateerd aan weerstand voor de plant, omdat het beschermd tegen vraat. De Reine d’Or appelsap van LunaeTerra is te koop in natuurvoedingswinkels en komt van appels uit de Flevopolder. Door de warme zomer van 2018 hebben ze extra veel smaak gekregen. Fruitteler Rein Mantel mag dan ook met gepaste trots zeggen dat hij niet alleen een lekker product levert, maar ook de aarde weer een beetje vitaler nalaat. Proef het zelf eens!

Christianne de Kort, Medewerker Kwaliteit en Voorlichting Natudis

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *