Wijn op z’n best

Wijn. Een veel gedronken drankje tijdens heerlijke diners, gezellige avondjes met vrienden of tijdens een avondje bankhangen. Maar hoe bewaar je de wijn optimaal zodat al jouw gasten onder de indruk zullen zijn van de rijke smaken?

Hoe bewaar je wijn het beste?

Een goede wijn kost vaak wel een paar cent, dus als je hier voor gespaard hebt en eindelijk je favoriete soort wijn koopt, dan wil je deze op een zo goed mogelijke temperatuur bewaren en drinken. Voor de mensen onder ons die veel te besteden hebben is een wijnkelder dé opslagplek voor wijn. Een kelder is donker en het is er koel waardoor je wijn lang kan bewaren. Maar als je al veel geld aan die dure wijn hebt besteed, dan is het ombouwen van jouw kelder wellicht iets te veel van het goede.

Om ook de mensen met geen ruimte voor een wijnkelder een oplossing te bieden, is er een wijnklimaatkast of wijnkoelkast ontwikkeld. Deze wijnkasten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, denk aan inbouw of onderbouw, 1 of 2 temperatuurzones en het aantal flessen dat in de kast past. Een wijnklimaatkast is ontworpen om de wijn op de juiste temperatuur te bewaren, want voor iedere soort wijn is er een perfecte drinktemperatuur maar ook een perfecte bewaartemperatuur. Kijk op www.wijnklimaatkast.nl welke bij jou past!

Perfecte drinktemperatuur

Hoe zit dat nou met het bewaren van wijn? Witte wijn in de koelkast en rood buiten de koelkast. Of komt dat nog preciezer?

Voor de echte wijnliefhebber komt de temperatuur van wijn zeer nauw. Witte wijn, rosé en mousserende wijn worden koel gedronken, terwijl rode wijn en port op kamertemperatuur het lekkerst smaken. Maar in een huis verschilt de kamertemperatuur nog wel eens en ook in de koelkast is de temperatuur bij verschillende huishouden anders.

De beste drinktemperatuur voor mousserende wijn, denk aan Champagne en Prosecco, ligt tussen de 7 en de 9 graden Celsius. Voor lichte witte wijnen, bijvoorbeeld Sauvignon Blanc en Pinot Grigio is dat tussen de 7 en 10 graden Celsius. Drink je liever een volle witte wijn, zoals Chardonnay, dan smaakt deze het beste als hij gekoeld is tussen de 10 en 12 graden Celsius.

Ook voor rode wijn is er een perfecte drink temperatuur waarbij de smaken optimaal tot hun recht komen. Voor lichtere rode wijnen, denk aan Pinot Noir of Grenache, is dat tussen de 12 en 16 graden. Drink je liever een stevigere wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah, dan is de beste serveertemperatuur tussen de 15 en 19 graden.

Nu nog een lekkere maaltijd erbij en genieten maar. Proost!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.