Wijn serveren bij het eten: hoe pak je het aan?

Wijn serveren bij het eten hoe pak je het aan

Komen er binnenkort mensen eten en ga je zelf een lekker gerecht op tafel zetten? Grote kans dat je hier ook een wijntje bij wilt serveren. Koop niet lukraak een fles, want de wijn moet bij het gerecht passen dat je op tafel zet. Omdat het aanbod wijn nogal groot is, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan vooral verder, want wij helpen je hier om te bepalen welke wijn je serveert bij het eten!

Zorg dat je de basissmaken van wijn kent

Het kiezen van een wijn bij een gerecht is een stuk makkelijker als je de basissmaken van wijn kent. Als je dit naast de smaken van het eten legt, kun je sneller bepalen of een wijn hier lekker bij smaakt of niet. Hieronder zetten wij de basissmaken van de verschillende wijnen op een rijtje:

– Rode wijn: hebben een hoog tanninegehalte, waardoor ze bitter smaken. Rode wijn bevat bovendien een zuurtje en geen tot weinig suikers.
– Witte wijn, mousserende wijn en rosé:
hebben een relatief hoog zuurgehalte ne bevatten een zoetje. Deze wijnen bevatten bijna geen tannines, waardoor ze niet bitter zijn.
– Dessertwijn:
hebben een zoete smaak en soms ook wat zuren. In dessertwijnen zitten (bijna) geen tannines.

Complimenterend vs. contrasterend

Nu je de basissmaken van wijn kent, wordt het tijd om een combinatie te kiezen. Om te beginnen kun je kiezen voor complimenterend. Je kiest in dat geval voor een wijn die goed samengaat met de smaken die in je gerecht naar voren komen. Zo smaakt een Pouilly-Fumé bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met vis of carpaccio, terwijl een Sauvignon Blanc bijvoorbeeld prima samengaat met een scherpe salade.

Naast comprimerend kun je ook voor contrasterend kiezen. In dat geval kies je juist voor een wijn waarvan de smaken tegenhangers zijn van de smaken in het gerecht. Vet en zuur, pittig en zoet en zout en pittig/zoet zijn hier voorbeelden van. Een karbonade en Riesling gaan bijvoorbeeld goed samen, net als een Thaise curry en Gewurztraminer.

Vol of licht?

Als je een gerecht kookt waar een witte wijn lekker bij is, betekent dit niet dat je er elke wijnsoort bij kunt serveren. De ene witte wijn is namelijk de andere niet. Zo smaakt een Meursault anders dan een Pinot Blanc en een Chardonnay anders dan een Verdejo. De wijnen verschillen onder meer in intensiteit van elkaar, want de een is voller dan de ander. Daarnaast zit er ook verschil in de zuurgraad. Neem daarom de tijd om te bepalen welke wijn het beste bij het gerecht past.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Twijfel je tussen meerdere wijnen? Dan kan het slim zijn om van tevoren zelf alvast te proeven of het een goede match is. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld al eens eerder koken en het vervolgens met verschillende wijnen proberen. Je ontdekt zo goed wat wel en niet bij elkaar past. Hierdoor weet je snel welke wijn de beste match is.