Word mede-eigenaar van Professor Grunschnabel


Verrukkelijk ijs op 100% plantaardige en natuurlijke basis. Wie proeft, wil meer!


Professor Grunschnabel biedt exclusieve smaken aan een breed publiek. Jonny Boer van driesterrenrestaurant De Librije oordeelt: “een mooi palet aan smaken, met een perfecte balans”. We maken een ongewoon ijsproduct dat vooral gewoon lekker is. Ons ijs is namelijk lactosevrij, glutenvrij en 100% plantaardig aldus Pepijn Ornstein oprichter van dit bijzondere merk.

Het assortiment van Professor Grunschnabel bestaat uit meer dan 15 wereldse smaken. Dit zijn culinaire hoogstandjes als aardbeienijs met hete pepertjes, kokosijs met Thaise basilicum en limoen, en koffieijs met kardemonzaadjes en vanille. Elke smaak komt in een eigen ijsbeker, geïnspireerd op de reislust van de Professor en de zuiverheid van de smaken. Nu is het tijd om de wijde wereld in te gaan en jij kunt daarbij helpen door mede-eigenaar te worden kijk hiervoor op www.oneplanetcrowd.nl

Hoe is jouw passie voor ijs ontstaan?
Mijn passie voor ijs komt voort uit mijn passie voor toetjes. Als jochie van zes maakte ik op onze boerderij in
Elsenerbroek, een piepklein gehuchtje in Twente, al sappen van aardbeien, kruisbessen, en rode bessen die er in onze tuin groeiden. Op mijn 10e verhuisden wij naar Brazilië en in dat tropische land leerde ik pas echt hoe sterk geuren, kleuren en smaken kunnen zijn. Op mijn 11e heb ik mij in noordoost Brazilië letterlijk ziek
gegeten aan verse mango en aan mango ijs. Onvergetelijk lekker! Dat geldt ook voor de aan de boom gerijpte sinaasappels en limoentjes die dagelijks bij ons op tafel stonden. Ons gezin reisde in die jaren heel Zuid-Amerika af, en om een gezin van vijf 3 keer per dag te voeden was natuurlijk een dure grap. Mijn vader zei dan altijd dat we de toetjes tegoed hielden. Ik heb daar een levenslange toetjesfixatie aan overgehouden. Ik
maakte zelf ijs, merkte dat het in de smaak viel en vroeg mij af of er een markt zou zijn voor wat ik maakte. In 2003 werd dat door mijn vuurdoop op theaterfestival de Parade volmondig bevestigd. Je voert (h) eerlijke smaken met roots in verre oorden.

professor grunschnabel biologisch natuurlijk glutevrij ijs

Hoe kom je op die smaken?
Ik heb Japans gestudeerd, en daarna voor mijn werk bij kledingmerk Oilily heel veel in Azië gereisd. Dit heeft naast mijn jeugd in Zuid-Amerika de belangrijkste invloed op mijn smaakontwikkeling gehad. Er gaat voor mij niets boven de keukens van Thailand, Japan en Kanton. Ik noem ons assortiment met een knipoog een ijssmaken- wereldreis omdat we ook smaken combineren uit heel verschillende landen. Een opvallende smaak die we al jaren maken is Fresas del Habanero, waarin we El Santa aardbeien van eigen bodem combineren met gloeiend hete Surinaamse Madame Jeannette pepertjes. Dat was een spontaan verzinsel, omdat ik in die tijd zelf chilipepertjes kweekte, en ik dacht dat de geur van de Jeannette mooi zou zijn bij aardbeien. Een andere smaak die ik zelf erg leuk vind is Siam Horapa Coco, ofwel kokos met Thaise basilicum, Laoswortel, citroenblad. Limoen, met versgebrande geraspte kokos. Dit was onze eerste smaak van kokosmelk, en eigenlijk zorgde het succes van die smaak op de Parade voor de doorbraak: ik leerde dat kokosmelk een ideale melkvervanger is. Sommige smaken, zoals onze Café el Khatib, zijn geïnspireerd op bestaande combinaties die totnogtoe niet
in ijs bestonden. Deze koffie met kardemom wordt in het Midden-Oosten warm gedronken en Turkse koffie genoemd. Ik ben daar dol op en besloot daarom deze ijssmaak te maken en deze te noemen naar een gevaarlijk charmante dame uit Beirut. Bovendien: ik hou van Indiase specerijen en kruiden, en die zie je in een heel aantal van onze smaken terug zoals de Kyoto Murasaki, cranberry, cassis en framboos met kruidnagel, korianderzaad, zwarte peper en kaneel.

professor grunschnabel ijs natuurlijke lactosevrij

Het ijs is glutenvrij en lactosevrij merk je dat er veel mensen zijn met een gluten en/of en lactosevrij allergie?
Al ons ijs is lactosevrij en glutenvrij en we merken vooral dat we daar een heleboel mensen blij mee maken. Voor zover we weten hebben 160.000 mensen in Nederland Coeliakie, glutenintolerantie, ofwel 1% van de bevolking. Mensen met lactose intolerantie of het nog veel ernstige koemelkallergie vormen een nog veel grotere groep, vooral bij kinderen. Wij merken in afgelopen paar jaar steeds vaker dat mensen van zichzelf weten dat ze niet tegen melk of gluten kunnen, dus het zou wel eens kunnen zijn dat de groepen nog veel groter zijn. Wereldwijd is namelijk 70% van de mensen lactose intolerant. We staan regelmatig op evenementen, of laten ons ijs proeven in de winkels waar we aan leveren. Daarom ontmoeten we veel mensen die zowel een probleem hebben met gluten als met lactose en voor die grote groep mensen is het heel moeilijk om iets lekkers te vinden dat zij veilig kunnen eten. “Hoewel het altijd ons uitgangspunt is geweest dat we 100% plantaardig luxe ijs wilden maken en daarom een per definitie lactosevrij product aanbieden, is het eigenlijk een gelukkig toeval dat ons ijs glutenvrij is. We ons altijd gefocust op de smaak van het ijs: het moet gewoon echt lekker zijn. Dat is gelukt.” Jonnie Boer
van de Librije zei over ons assortiment: “ eindelijk eens iemand die wat lekkers maakt voor mensen die
anders nooit wat lekkers mogen.”

Gebruiken jullie alleen natuurlijke ingrediënten?
We maken al ons ijs van natuurlijke ingrediënten: vers fruit of vers en heel ingevroren fruit, kokosmelk, kruiden,
specerijen, suikers en natuurlijke plantaardige bindmiddelen. We gebruiken echte vanillestokjes, de mooiste bourbon vanille uit Madagaskar, handgeperste limoen-, citroen-, en sinaasappelsap, verse aardbeien, verse bananen, verse basilicum en ga zo maar door. Onze kokosmelk komt uit Vietnam of Thailand, en bevat geen toevoegingen. We gebruiken absoluut geen toegevoegde kleurstoffen en dat is ook helemaal niet nodig: onze
natuurlijke ingrediënten bevatten van zichzelf prachtige kleuren. Omdat we zo min mogelijk met onze grondstoffen doen (niet onnodig verhitten bijvoorbeeld), blijven deze kleuren prachtig intact in ons ijs.

professor grunschnabel natuurlijk lactosevrij ijs

Waar is het ijs verkrijgbaar?
In de zomer zijn we te vinden op de Parade, op evenementen zoals Antwerpen Proeft en Museumnacht in Leiden. In leuke strandtenten zoals Ajuma in Zandvoort worden hele leuke toetjes met ons ijs gemaakt. Van onze ongeveer 110 actieve verkooppunten zijn er circa 45 horecazaken, de overige zijn winkels waar ons ijs wordt verkocht in 500ml bekers. We leveren aan heel diverse restaurants en winkels van mooie delicatessenzaken als Loekie en Sterk in Amsterdam, of hofleverancier Vermeyden in Rotterdam. We staan bij aan meerdere  vestigingen van landelijke biologische ketens zoals EkoPlaza maar ook bij conventionele supermarkten zoals C1000, Jumbo en Plus.

Hoe zou je zelf de smaak omschrijven?

We proberen bij Professor Grunschnabel smaken op sterrenniveau te presenteren aan een breed publiek. Zuiver, verfijnd, subtiel en toch uitgesproken. Ik zeg vaak: “we hebben voor elk wat wils. Maar lang niet alles voor iedereen.” Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk is denk ik dat we mooie natuurlijke ingrediënten voor zichzelf laten spreken.

ijscowagen professor grunschnabel

Iedereen kan mee bouwen aan het succes van Prof Grunschnabel. Hoe werkt dit precies?
Ons bedrijf is het groeien en de kosten gaan voor de baten uit. Omdat we een flink aantal fans hebben leek het ons leuk om ons aan te sluiten bij het groene crowdfunding initiatief OnePlanetCrowd. Daar willen we graag mensen de gelegenheid geven om onze ambassadeur te worden. Mensen kunnen een bedrag lenen aan Professor Grunschnabel en krijgen dit terug in cash of in ijs of een combinatie daarvan. We beschouwen iedereen die zo meebouwt als lid van onze familie, en we willen graag alle deelnemers eerder met een tegeltje op onze Wall of Fame.

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Professor Grunschnabel? Kijk op www.oneplanetcrowd.nl. Daar vind je nieuwe duurzame ondernemers met innovatieve producten en diensten. Draag je steentje bij aan het plan waar jouw groene hart sneller van gaat kloppen. Precies: invest and enjoy!

logo professor grunschnabel

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *