In zeven steden hakt YFM op 29 april food waste in de pan

World Disco Soup Day zet voedselverspilling wereldwijd op de kaart

Op meer dan 90 plekken wereldwijd wordt aanstaande zaterdag 29 april de eerste World Disco Soup Day gevierd. Jongeren uit het Slow Food Youth Network (SFYN) verzamelen op lokaal niveau voedsel dat anders verspild zou worden en organiseren een feestelijk evenement waarop bezoekers kunnen dansen, soep eten en tegelijkertijd bewust worden gemaakt van het wereldwijde probleem dat voedselverspilling is.

Youth Food Movement (YFM) is als Nederlandse jongerenbeweging onderdeel van het internationale Slow Food Youth Network en organiseert in eigen land op zeven locaties een Discosoep.

“We staan wereldwijd voor enorme uitdagingen. Naast dat wij de laatste generatie zijn die klimaatverandering aan kan pakken, moeten we in 2050 negen miljard mensen voeden. Op dit moment verspillen we ruim 30 procent van onze voedselproductie en dat is onverteerbaar! Terwijl we niet in staat zijn ieder mens van honger te bevrijden. Na het Nederlandse Damn Food Waste in 2012, waarmee we ruim 15.000 mensen gratis voedselverspilling serveerden, kaart YFM dit vraagstuk ook buiten onze landsgrenzen aan. Ons internationale netwerk is als geen ander in staat dit grootschalig onder de aandacht te brengen.” – Jorrit Kiewik, directeur YFM.

World Disco Soup Day is een initiatief dat is ontstaan afgelopen september in Turijn (Italië) op het tweejaarlijkse Terra Madre/Salone del Gusto waar jongeren van over de hele wereld, die onderdeel zijn van het Slow Food Youth Network, samenkwamen met het idee om aandacht te creëren voor voedselverspilling door de krachten te bundelen. Het concept van de Discosoep bestaat al een aantal jaar en werd al eerder op verschillende plekken georganiseerd maar nog niet eerder vonden er op zo veel plekken wereldwijd Discosoep-events plaats. Youth Food Movement organiseert op 29 april in Nederland op zeven locaties Discosoep-events en coördineert World Disco Soup Day wereldwijd met haar internationale Slow Food Youth Network.

Youth Food Movement is een Nederlandse jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd met een eerlijke prijs voor de producent. Wij geloven dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, talkshow Als Warme Broodjes, de voedselonderwijs campagne, de YFM Academie en World Disco Soup Day!

www.youthfoodmovement.nl

World Disco Soup Day x YFM Amsterdam – Orlyplein 67, Amsterdam
World Disco Soup Day x YFM Deventer – Sluisstraat 6, Deventer
World Disco Soup Day x YFM Fryslân – Haven 49a, Lauwersoog
World Disco Soup Day x YFM Maastricht – Capucijnenstraat 122, Maastricht
World Disco Soup Day x YFM Rotterdam – Maasboulevard 100, Rotterdam
World Disco Soup Day x YFM Utrecht – Vleutenseweg 382, Utrecht
Pre-World Disco Soup Day x YFM Zwolle – De markt, Zwolle
(a.s. Vrijdag organiseert YFM Zwolle een Pre-World Disco Soup Day op de markt in Zwolle)

Ook andere organisaties sluiten zich op 29 april aan bij SFYN’s World Disco Soup Day:
World Disco Soup Day x Taste before you Waste – Brinklaan 36a, Bussum
No Food Wasted deelt bij 25 supermarkten soep van de verspillingsfabriek uit om food waste onder de aandacht te brengen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.